X

VIDEO – O britanică în vârstă de 104 ani a primit Legiunea de Onoare de la Macron

VIDEO – O britanică în vârstă de 104 ani a primit Legiunea de Onoare de la Macron

Preşedintele francez Emmanuel Macron a acordat distincţia Legiunea de Onoare unei veterane britanice în vârstă de 104 ani, care a creat hărţi detaliate ce au ghidat echipajele din ambarcaţiunile care au debarcat în Normandia la 6 iunie 1944, relatează The Associated Press.

Christian Lamb, născută în 1920, stătea într-un scaun cu rotile, iar Macron s-a aplecat pentru a-i fixa medalia şi a sărutat-o pe ambii obraji. El i-a spus că este unul dintre “eroii din umbră” şi a amintit că ea studia în Normandia în 1939 când tatăl ei, un amiral al Marinei Regale, a chemat-o înapoi la Londra în ajunul celui de-al Doilea Război Mondial, potrivit stiripesurse.

Citește și : CA obține câștig de cauză față de Cinema 1 privind insuficiența de programe locale

 

Într-un interviu recent cu The Associated Press, Lamb a povestit că a creat hărţi care “arătau căi ferate, drumuri, biserici, castele, orice element posibil care putea fi vizibil pentru un invadator care se apropia, din orice unghi”.

“A fost o muncă intensă şi incitantă şi, evident, detaliile erau vitale. Era crucial ca hărţile să fie 100% exacte”, a spus ea.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a mai decorat, joi, unsprezece veterani americani din cel de-al Doilea Război Mondial cu Legiunea de Onoare, cea mai înaltă distincţie a Franţei, în cadrul unei ceremoniilor de aniversare a 80 de ani de la Ziua Z. Bărbaţii au acum între 98 şi 104 ani.

Citește și : Reţeaua de socializare X autorizează de acum în mod oficial conţinuturile pornografice

Macron i-a sărutat pe fiecare dintre veterani pe ambii obraji şi i-a salutat călduros în timp ce le-a fixat medalia la rever. ”Aţi venit aici pentru a face din Franţa o naţiune liberă. Azi v-aţi întors aici, acasă, dacă îmi permiteţi să spun”, le-a spus el.

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi soţia sa, Brigitte Macron, au sosit joi la Cimitirul american din Colleville-sur-Mer. Lor li s-au alăturat preşedintele american Joe Biden şi soţia sa Jill, iar cele două cupluri prezidenţiale au venit împreună la ceremonia americano-franceză, încadraţi de drapelele naţionale.
Tags: Legiunea de OnoareMacron
Externe