VIDEO Șor, declarații halucinante: “Cred că Moldova are nevoie de federalizare”

Publicat:

VIDEO Șor, declarații halucinante: “Cred că Moldova are nevoie de federalizare”

La un canal de propagandă rusesc, fugarul Ilan Șor a vorbit despre federalizarea Moldovei în soluționarea problemei transnistrene. Șor propune așa-zisă soluție, argumentând că în Moldova există regiuni unde se vorbește doar limba rusă, cum ar fi UTA Găgăuzia. 

,,Problema transnistreană și relațiile dificile dintre Chișinău și autonomia găgăuză pot fi rezolvate prin transformarea Moldovei într-o federație”, a declarat fugarul Șor pentru RIA Novosti.


Totodată, a menționat că federalizarea este unica soluție.

“Cred că Moldova astăzi are nevoie de federalizare. Cred că asta este singura cale astăzi. Pentru că în Moldova trăiesc oameni cu viziuni și opinii diferite. Chiar și limba de comunicare este diferită. Pentru că Găgăuzia este limba rusă de comunicare. În nord , comunică mulți oameni, la Bălți. Trebuie să creăm o federație în care fiecare să aibă propriile drepturi, puteri și oportunități”, a spus Șor pentru RIA Novosti.

Potrivit lui, „federalizarea ne va oferi posibilitatea nu numai de a uni țara, ci va oferi tuturor posibilitatea de a se simți confortabil în această țară în ceea ce privește limba de comunicare”.

El a citat Elveția și Rusia drept modele de urmat.

„De exemplu, Elveția sunt mulți oameni care vorbesc diferite limbi, ei trăiesc foarte bine și confortabil aici… Limba, desigur, este aceeași, dar totuși naționalități diferite, religii diferite Dar oamenii trăiesc și acționează și lucrează pentru binele țării lor. Noi vrem să facem același lucru în Moldova. El este convins că Transnistria va fi de acord cu o astfel de ‘schemă’.

Amintim că, discuțiile despre federalizarea Republicii Moldova au fost inițiate în 2002, au continuat în presă pe durata întregului an. Cel mai mediatizat eveniment a fost pregătirea semnării Memorandumului Kozak, la care urma să participe liderul rus Vladimir Putin.

În preziua semnării, însă, programată pentru 25 noiembrie, președintele moldovean Vladimir Voronin a decis să nu-şi pună, semnătura pe document, iar Putin şi-a amânat zborul spre Chișinău.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Kevin Spacey ripostează faţă de un documentar în care este acuzat de abuzuri sexuale

Kevin Spacey ripostează faţă de un documentar în care este acuzat de abuzuri sexuale Kevin Spacey a atacat un documentar care urmează să apară şi...

Eurovision 2024 – Publicul nu va putea flutura steaguri palestiniene

Eurovision 2024 - Publicul nu va putea flutura steaguri palestiniene Deşi războiul dintre Israel şi Hamas se află în centrul Eurovision 2024, organizatorii doresc să...

Meryl Streep va primi un Palme d’Or onorific la ceremonia de deschidere a Festivalului de Film de la Cannes

Meryl Streep va primi un Palme d'Or onorific la ceremonia de deschidere a Festivalului de Film de la Cannes Meryl Streep, una dintre cele mai...

Israelul îşi sfătuieşte cetăţenii să nu călătorească la Malmo cu ocazia concursului Eurovision 2024

Israelul îşi sfătuieşte cetăţenii să nu călătorească la Malmo cu ocazia concursului Eurovision 2024 Israelul şi-a sfătuit joi cetăţenii să nu călătorească în oraşul suedez...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.