Viitorul armistiţiului umanitar din Ghouta Orientală depinde de atitudinea rebelilor şi “provocările” acestora (Kremlin)

Publicat:

Kremlinul a condiţionat marţi viitorul armistiţiului umanitar zilnic anunţat de preşedintele rus Vladimir Putin în enclava siriană Ghouta Orientală de atitudinea rebelilor şi “provocările” acestora, relatează France Presse.

Întrebat despre o eventuală prelungire peste cele cinci ore cotidiene a armistiţiului care a fost de altfel deja încălcat, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a replicat: “Depinde de felul în care se comportă grupările teroriste, dacă deschid focul în continuare, dacă îşi continuă provocările”, conform agerpres.


“Regretăm că în ce priveşte Ghouta Orientală vecinii noştri (occidentalii) ignoră dezordinea, situaţia provocată de teroriştii care se apără luând ostatică populaţia civilă”, a spus Peskov într-o conferinţă de presă, adăugând că Rusia intenţionează cu toate acestea “să continue să lucreze în vederea aplicării rezoluţiei” Consiliului de Securitate al ONU.

Citește și : Anchetă privind o plângere de uzurpare de proprietate a hotelului Trump din Panama

Luni, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat o “armistiţiu umanitar” zilnic de cinci ore în fieful rebel situat în apropiere de Damasc şi unde are loc de peste o săptămână o ofensivă sângeroasă a regimului.

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a indicat la rândul său că va “verifica în practică în ce măsură asigurările date de grupările armate în ce priveşte respectarea rezoluţiei ONU corespund intenţiilor acestora”.

“Sperăm ca aceia care au o influenţă asupra opozanţilor care continuă să bombardeze Damascul îşi vor asuma responsabilitatea de a-i convinge de necesitatea de a pune în practică rezoluţia” Consiliului de Securitate, a mai spus Lavrov, într-o conferinţă de presă cu omologul său francez Jean-Yves Le Drian. Acesta a estimat în ce-l priveşte că cele cinci ore zilnice de încetare a focului “nu sunt suficiente”, chiar dacă reprezintă un “avans real”, şi trebuie profitat de armistiţiu pentru a relua dialogul sub egida ONU.

În teren, armata rusă i-a acuzat marţi pe rebelii sirieni că au deschis focul asupra culoarului umanitar creat, făcând imposibilă evacuarea de civili şi răniţi şi livrarea de ajutor umanitar. Generalul rus Vladimir Zolotuhin a afirmat citat de agenţiile de presă ruse, cu o jumătate de oră înainte de încheierea orelor de armistiţiu, că “nu a avut loc nicio evacuare” şi a calificat situaţia de la faţa locului drept “dificilă”.

Armistiţiul anunţat e o “comedie. Spun că este umanitar şi aliaţii lor continuă bombardamentele”, a declarat pentru dpa un medic din enclavă, prezentat doar drept Mohammed.

Conform media de stat siriene, coridoarele umanitare au fost create pentru a le permite civililor să părăsească zona, dar sursele dpa au menţionat că nu s-a întâmplat astfel, cel puţin marţi. O sursă militară a indicat că la limitele teritoriului au fost aduse 15 ambulanţe şi 10 autobuze şi facţiunile de opoziţie au fost îndemnat prin megafoane să permită plecarea civililor, dar rebelii au refuzat.

Anunţul armistiţiului a venit după adoptarea în unanimitate sâmbătă în Consiliul de Securitate al ONU a unei rezoluţii care a cerut adoptarea “fără întârziere” a unei încetări a focului de 30 de zile în toată ţara – rezoluţie neurmată deocamdată de efecte.

ONU a confirmat reluarea luptelor în Ghouta Orientală, unde ofensiva regimului s-a soldat de la lansarea sa, la 18 februarie, cu peste 560 de morţi în rândul civililor, dintre care peste 140 de copii.

Potrivit organizaţiei neguvernamentale Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO), cu sediul la Londra, marţi, în prima zi a aplicării armistiţiului anunţat de Putin, un copil a fost ucis şi alte şapte persoane au fost rănite în urma căderii a patru obuze lansate de artileria regimului de la Damasc în apropierea localităţii Jisreen din Ghouta Orientală.

Pe de altă parte, ministrul rus de externe a denunţat luni o ‘provocare’ după informaţiile privind un presupus atac chimic în Ghouta Orientală din Siria, unde OSDO a raportat 14 cazuri de sufocare duminică, iar un copil ar fi decedat, după un bombardament al regimului sirian. ‘Există deja informaţii false în mass-media cu privire la utilizarea clorului ieri (duminică) şi în această dimineaţă (luni) în Ghouta Orientală’, a declarat Serghei Lavrov luni într-o conferinţă de presă.

Regimul de la Damasc, care a dezminţit în repetate rânduri că ar fi utilizat arme chimice, a făcut în ultimele săptămâni obiectul unor noi acuzaţii privind presupuse atacuri cu clor.

În acest context, marţi, ministrul britanic de externe Boris Johnson a afirmat că Londra ar avea în vedere posibilitatea de a se alătura unor lovituri militare aeriene americane împotriva guvernului sirian dacă există dovezi că sunt folosite arme chimice împotriva civililor, potrivit Reuters şi Press Association.

Johnson şi-a exprimat speranţa că Marea Britanie şi celelalte ţări occidentale nu vor sta indiferente în eventualitatea unui atac chimic, exprimându-şi sprijinul faţă de efectuarea de lovituri aeriene limitate dacă există ”dovezi incontestabile” privind implicarea guvernului sirian.

Londra face parte din coaliţia internaţională sub comanda SUA în atacurile aeriene împotriva grupării Stat Islamic în Siria şi în Irak, dar guvernul britanic a pierdut votul în parlament în ce priveşte folosirea forţei împotriva guvernului sirian în 2013.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu Schimbările climatice, care provoacă topirea gheţarilor de la poli, încetinesc foarte uşor rotaţia Terrei, ceea ce creşte...

Ce-i de făcut, America? (editorial)

Ce-i de făcut, America? Cu toții am fost afectați de politica toxică - indiferent de ce convingeri avem. Din fericire presa ne spune că Donald Trump...

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac Peste două săptămâni, Parisul...

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale Republica Moldova va cheltui circa 306 milioane...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.