Viitorul privind Transnistria va depinde de comportamentul și influența Rusiei

Publicat:

„Este mult prea devreme acum să se discute despre formatul în care Republica Moldova ar putea adera la UE – cu sau fără regiunea transnistreană. Oricare ar fi scenariul final, accentul acum trebuie pus pe realizarea reformelor la Chișinău”, declară ministrul adjunct de Externe al Cehiei, Jan Marian.

Oficialul ceh spune că viitoarele scenarii legate de regiunea separatistă a Republicii Moldova vor depinde în mare măsură de evoluțiile din Ucraina și de comportamentul și influența Rusiei.


Citeşte şi: Aleșii locali sunt obligați să depună declarații de avere

„Susținem întru totul pașii și planurile Guvernului de la Chișinău și înțelegem că situația din Transnistria acum nu este foarte simplă, din cauza izolării, înțelegem și că situația economică a regiunii este una dificilă și vedem clar că influența Rusiei scade. Noi suntem gata să susținem orice abordare va considera Guvernul de la Chișinău că este corectă. Dar înțelegem că cel mai probabil încă este devreme să vorbim despre lucruri concrete”, a mai declarat ministrul adjunct de Externe al Cehiei, Jan Marian, într-un interviu acordat la Praga.

Problema enclavei separatiste Transnistria nu pare să fie una prioritară în acest moment în dialogul dintre Bruxelles și Chișinău. Subiectul nu figurează în recentul raport cu privire la extindere prezentat pe 8 noiembrie în fața Parlamentului European. Raportul Consiliului European a recomandat începerea negocierilor de aderare la UE pentru Republica Moldova și Ucraina, iar o decizie finală în acest sens va fi adoptată la Summitul UE din 14-15 decembrie de la Bruxelles. UE tratează Republica Moldova ca stat în limitele frontierelor sale internaționale, adică inclusiv cu regiunea transnistreană.

Odată cu agresiunea Rusiei, Ucraina a închis complet frontiera cu Transnistria și enclava pro-rusească a pierdut orice legătură fizică cu patronii de la Kremlin. Trupele ruse dislocate în Transnistria, la fel ca și imensul depozit cu 20 de mii de tone de muniții rusești din enclavă, au determinat Ucraina să țină în permanență unități militare pregătite de ripostă la hotarul cu Transnistria. În aceste condiții, contactul cu lumea exterioară pentru regiunea separatistă este posibil exclusiv prin intermediul Chișinăului. Pârghiile economice și sociale pe care le-a obținut astfel fac Chișinăul optimist în privința șanselor de reglementare a problemei transnistrene.

„Vrem să ne integrăm în UE cu regiunea transnistreană, a declarat recent președinta Maia Sandu în cadrul unui interviu la Radio Moldova. „Regiunea transnistreană beneficiază deja de anumite elemente de apropiere de UE, de exemplu Acordul de Liber Schimb cu UE se aplică și în regiunea transnistreană, iar UE este principalul partener comercial pentru exporturile transnistrene”, spune șefa statului.

„Bineînțeles că ne dorim și o rezolvare politică a conflictului transnistrean, dar nu putem merge pe abordarea ca Republica Moldova să poată deveni stat membru al UE doar după rezolvarea conflictului transnistrean. Pentru că acest lucru ar însemna să-i dăm Kremlinului drept de veto asupra procesului de integrare europeană a Republicii Moldova”, spune Maia Sandu.

„Lucrăm și pe problema rezolvării conflictului transnistrean, dar nu creăm din asta un impediment. Și Bruxellesul spune la fel. Și admitem că, în cel mai rău caz, vom face integrarea europeană în doi pași – primul pas va fi integrarea malului drept, al doilea pas – a malului stâng. În momentul în care oamenii de pe malul stând vor vedea cum cresc standardele de viață, cum cresc pensiile, salariile, cum se îmbunătățește viața în localitățile noastre, bineînțeles că și ei își vor dori să meargă pe aceeași cale. Ei și astăzi își doresc acest lucru, doar că este Federația Rusă care din răsputeri încearcă să mențină regiunea în această situație”, a mai subliniat președinta Maia Sandu.

Citeşte şi: Un ofițer de investigații a fost prins cu mită

Într-un recent comentariu pentru publicația NewsMaker, Ministerul moldovean de Externe a amintit declarația făcută la Chișinău de Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, în marja summitului Comunității Politice Europene din 1 iunie 2023, care a spus că pentru aderarea Republicii Moldova la UE conflictul transnistrean nu este un obstacol, menționând că anterior au mai existat situații similare. „Astfel, dacă Republica Moldova nu aderă la UE ca țară reintegrată, autoritățile de la Chișinău – împreună cu partenerii internaționali – vor căuta în continuare soluții pentru rezolvarea conflictului transnistrean, chiar și după aderarea la blocul comunitar”, se spune în comentariul Ministerului de Externe de la Chișinău.

Regiunea separatistă transnistreană a Republicii Moldova este o fâșie de pământ din estul țării de mai puțin de 30 km lățime și o suprafață de puțin peste 4 mii de km pătrați. În est, regiunea mărginește cu Ucraina. Chișinăul estimează populația regiunii la aproximativ 360 de mii de persoane, majoritatea având acte de cetățeni ai Republicii Moldova. Cifra reală a populației regiunii ar putea fi însă mult mai mică din cauza migrației masive cauzate de sărăcie, lipsa locurilor de muncă și climatul represiv creat de administrația controlată politic de Rusia. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Telescopul James Webb dezvăluie detalii despre sălbaticele condiţii atmosferice de pe două pitice brune

Telescopul James Webb dezvăluie detalii despre sălbaticele condiţii atmosferice de pe două pitice brune Oameni de ştiinţă au folosit Telescopul Spaţial James Webb pentru a...

Grecia limitează munca în aer liber în contextul caniculei

Grecia limitează munca în aer liber în contextul caniculei Grecia a ordonat unor companii să nu le permită angajaţilor să lucreze în aer liber la...

Reședința lui Putin din Valdai devine o fortăreață – Liderul de la Kremlin este protejat de cel puțin șapte sisteme de apărare antiaeriană

Reședința lui Putin din Valdai devine o fortăreață - Liderul de la Kremlin este protejat de cel puțin șapte sisteme de apărare antiaeriană Un alt...

Depozitul ascuns în munți care poate salva lumea. Unde a fost construit și ce se află în interiorul mastodontului

Depozitul ascuns în munți care poate salva lumea. Unde a fost construit și ce se află în interiorul mastodontului Un depozit ascuns în munți, într-un...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.