Vizita lui Mohammed bin Salman la Elysee nu pune ‘sub semnul întrebării’ angajamentul Franţei în favoarea drepturilor omului(premier)

Publicat:

Vizita de joi la Palatul Elysee a prinţului moştenitor saudit Mohammed bin Salman, prima în Europa de la asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, nu înseamnă “că punem sub semnul întrebării angajamentul nostru în favoarea drepturilor omului”, a declarat joi premierul francez, relatează AFP, potrivit agerpres.   

“Nu este vorba, în mod evident, despre a lăsa deoparte principiile noastre, nu este vorba despre a pune sub semnul întrebării angajamentul nostru în favoarea drepturilor omului. Preşedintele Republicii va avea cu siguranţă ocazia de a vorbi despre aceste lucruri cu Mohammed bin Salman”, a declarat Elisabeth Borne cu prilejul unei deplasări în comuna Châtenois, din departamentul Bas-Rhin.


Citește și : Tancurile petroliere second-hand sunt la mare căutare din cauza războiului din Ucraina

Emmanuel Macron îl primeşte joi seară pe “MBS” la un dineu, o vizită care a provocat nemulţumirea apărătorilor drepturilor omului.

“Cred că francezii nu ar înţelege, într-un context în care Rusia taie sau ameninţă că taie aprovizionarea cu gaz, în care există tensiuni privind preţurile energiei, că nu discutăm cu ţările care sunt tocmai producători de energie”, a adăugat Elisabeth Borne în cadrul unui briefing de presă.

“Asta nu pune sub semnul întrebării, în mod evident, atingerile care vor putea fi sesizate privind respectarea drepturilor omului”, a adăugat ea.

Preşedintele francez Emmanuel Macron va aborda “chestiunea drepturilor omului” cu prilejul dineului său de joi seară cu Mohammed bin Salman, a precizat la rândul său preşedinţia franceză.

Întâlnirea între şeful statului francez şi prinţul moştenitor saudit, care intervine după cea a lui Emmanuel Macron din decembrie, este un nou semnal privind “reabilitarea” liderului de facto al regatului, la mai puţin de două săptămâni de la vizita preşedintelui american Joe Biden, care a consacrat definitiv revenirea prinţului pe scena internaţională.

Acesta a fost practic interzis de ţările occidentale după uciderea, în 2018, a jurnalistului saudit critic faţă de regim Jamal Khashoggi în consulatul ţării sale de la Istanbul.

Citește și : Consiliul de Securitate al ONU condamnă executarea a patru militanţi ai opoziţiei în Myanmar

Cronicar al Washington Post şi critic al puterii saudite, jurnalistul a fost ucis şi dezmembrat pe 2 octombrie 2018 în sediul consulatului saudit de la Istanbul, unde venise să solicite actele necesare pentru căsătorie.

Logodnica lui Jamal Khashoggi, turcoaica Hatice Cengiz, s-a declarat “scandalizată” că Macron îl primeşte pe prinţul moştenitor saudit

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite Trei persoane au fost rănite la Paris după ce...

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă Așezat în vârful unui deal de pe...

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic În unele țări europene, a fi bunic a devenit o ocupație plătită....

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul Tot mai multe sate din Republica...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.