Viziunea Schengen despre o Europă fără frontiere e pusă la încercare în Germania

Publicat:

Partidele de opoziție din Germania și membri ai coaliției guvernamentale cer mai multe controale la frontieră pentru a aborda migrația neregulată, punând la îndoială consensul privind Schengen.

Deși a scăzut față de anul trecut, numărul de treceri ilegale rămâne în continuare ridicat în Germania, după un nivel scăzut în perioada pandemiei, potrivit stiripesurse.


Citește și : Moscova acuză YouTube că cenzurează conţinutul la comanda Washingtonului

Acest lucru a determinat guvernul să reintroducă controale la granițele cu Polonia, Cehia și Elveția din septembrie anul trecut, pe lângă cele de la granița germano-austriacă. Dar cei care pledează pentru un control al migrației cred că această inițiativă nu merge suficient de departe.

Opoziția și membri ai coaliției guvernamentale cer acum verificări permanente la toate frontierele naționale. Unii se tem că dezbaterea despre migrație va duce la revenirea sistemului Schengen fără frontiere.

„Frica pentru realizările Schengen este justificată”, a spus parlamentarul german Christian Petry, membru al Partidului Social Democrat (SPD/S&D) la guvernare, care provine din regiunea de frontieră Saarland.

„Dacă această dezvoltare politică [apel la controale generale] continuă și devine capabilă să câștige o majoritate [în parlament], ar fi un regres major pentru o Europă socială federală”.

Se pare că guvernul a deschis o cutie a Pandorei când a introdus controale temporare, mai întâi la toate granițele naționale în timpul Campionatului European de Fotbal, iar acum în timpul Jocurilor Olimpice de la granița cu Franța.

Cel mai mare partid de opoziție, CDU/CSU, de centru-dreapta, a început de atunci să facă presiuni pentru controale generale la toate frontierele Germaniei, ca o excepție de la regulile Schengen.

Liderul CDU/CSU, Friedrich Merz, a apreciat recent că aceasta este una dintre măsurile „care nu costă bani, dar ar putea schimba foarte repede starea de spirit în bine”.

Ministra de Interne Nancy Faeser (SPD/S&D) a refuzat să restabilească controalele, dar partenerul de coaliție al SPD, liberalii din FDP, s-a declarat în favoarea propunerii.

O pantă alunecoasă

Discuția marchează un nou nivel de escaladare în normalizarea controalelor la frontieră pentru Germania și pentru CDU/CSU care se autointitulează „partidul european al Germaniei”.

Dacă ne uităm în urmă, cancelarul CDU Helmut Kohl a fost cel care a supravegheat introducerea spațiului Schengen în 1995.

Succesoarea sa la conducerea CDU și a guvernului, Angela Merkel, a pozat în continuare drept o campioană pentru soluțiile paneuropene pe fondul crizei refugiaților din 2015-16, deși guvernul ei a reintrodus controalele la granița cu Austria.

Dar, în 2023, oficialii CDU au tot făcut apel pentru controale la granițele cu Cehia și Polonia, pe fondul unei creșteri a migrației ilegale.

Faeser a fost inițial sceptică, remarcând faptul că aceste „controale staționare la frontieră reprezintă o perturbare majoră a vieții de zi cu zi a multor oameni”. Dar ea a cedat în cele din urmă la presiune.

Susținătorii controalelor extinse indică succesul controalelor din timpul EURO. Între 7 iunie și 19 iulie, poliția a înregistrat 9.172 de cazuri de intrări neautorizate, mult mai multe decât în ​​orice lună din acest an, dintre care 6.401 au fost respinse. De asemenea, au fost arestați 275 suspecți de trafic de persoane.

„[Cifrele] (…) arată în ce măsură libertatea de mișcare este abuzată de criminali și pune în pericol cetățenii”, a declarat pentru Euractiv Detlef Seif, deputat CDU expert în afaceri europene.

„Spiritul Schengen” este adesea interpretat greșit ca libertate necondiționată de mișcare”, a spus Seif, menționând că Schengen necesită controale eficiente la frontierele externe ale UE, a căror absență a necesitat controale naționale interne.

În loc de „verificări complete la toate punctele de trecere”, ca în perioada pre-Schengen, ar fi controale aleatorii, a adăugat el.

Va supraviețui „spiritul Schengen”?

Sectorul transporturilor nu a suferit, într-adevăr, nicio întrerupere vizibilă în urma controalelor curente, a declarat pentru Euractiv un purtător de cuvânt al Asociației întreprinderilor germane de transport și logistică (DSLV).

Dar el a subliniat că traficul de mărfuri a fost cruțat în timpul EURO și „trebuie să rămână așa”, deoarece „procesele de producție, comerț și logistică din Europa se bazează pe libera circulație a mărfurilor”.

Petry de la SPD se teme că efectul psihologic al controalelor generale la frontieră va afecta colaborarea transfrontalieră pe termen lung.

SPD insistă, așadar, că controalele nu reprezintă cea mai eficientă protecție, Ministerul de Interne argumentând că regulile Schengen impun ca aceste controale să fie temporare, nu generale și să fie o măsură în ultimă instanță.

Citește și : Gazprom ar putea să nu mai tranziteze gaze naturale rusești prin Ucraina, afectând securitatea energetică a R. Moldova

Cu toate acestea, Faeser a cedat anterior presiunilor privind controalele la frontieră.

În orice caz, controalele existente ar putea continua pentru o perioadă. Nivelurile migrației trebuie să scadă în mod sustenabil pentru ca aceste controale să fie încheiate, a spus Faeser, speranțele ei bazându-se pe reforma UE în materie de migrație.

Implementarea noului sistem urmează să fie finalizată abia în 2026.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

“Tricolorii” au debutat cu dreptul în Liga Națiunilor. Echipa Republicii Moldova a învins cu 2:0 reprezentativa Maltei

"Tricolorii" au debutat cu dreptul în Liga Națiunilor. Echipa Republicii Moldova a învins cu 2:0 reprezentativa Maltei Echipa națională de fotbal a Republicii Moldova a...

Vânzările cu amănuntul din zona euro au crescut în iulie, iar moneda se întărește în raport cu dolarul american

Vânzările cu amănuntul din zona euro au crescut în iulie, iar moneda se întărește în raport cu dolarul american Vânzările cu amănuntul din zona euro...

CEC a înregistrat încă un participant la referendumul din 20 octombrie

CEC a înregistrat încă un participant la referendumul din 20 octombrie Comisia Electorală Centrală (CEC) a înregistrat încă un participant la referendumul din 20 octombrie....

Cum a devenit cursa Harris versus Trump cel mai important scrutin ‘băieți contra fete’ din istoria SUA

Cum a devenit cursa Harris versus Trump cel mai important scrutin „băieți contra fete” din istoria SUA Alegerile prezidențiale din SUA din luna noiembrie sunt...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.