Vladimir Putin asigură republicile separatiste Osetia de Sud şi Abhazia de sprijinul rusesc

Publicat:

Preşedintele rus Vladimir Putin a asigurat republicile separatiste Osetia de Sud şi Abhazia de sprijinul Rusiei, promiţând să “facă totul” pentru a le asigura securitatea, la împlinirea a 10 ani de la un război fulger cu Georgia în 2008, informează AFP, potrivit agerpres.

Aşa-zişii preşedinţi osetin şi abhaz, Anatoli Bibilov şi Raul Hadjimba, au fost primiţi vineri la Kremlin de către şeful statului rus, cu două zile înainte de împlinirea a 10 ani de la recunoaşterea de către Moscova a independenţei celor două republici separatiste care îşi declaraseră secesiunea faţă de Georgia în anii 1990.


Citește și : UE va regreta planul său de ajutor economic pentru Iran, avertizează Netanyahu

“Încercăm să facem totul pentru a asigura securitatea Osetiei de Sud pentru a o susţine din punct de vedere economic”, a declarat Putin în cursul unei întâlniri cu Bibilov. “În pofida tuturor dificultăţilor, şi sunt destul de multe, republica se dezvoltă”, a spus liderul rus.

“După recunoaşterea independenţei Osetiei de Sud de către Moscova, poporul osetin a început să trăiască într-o dimensiune complet diferită, cea a stabilităţii, a păcii şi a prosperităţii”, a apreciat, la rândul său, Bibilov.

“Astăzi, copiii Osetiei de Sud nu mai tresar din cauza exploziilor de obuze”, a subliniat acesta.

Vladimir Putin a avut o întrevedere apoi cu Raul Hadjimba, asigurându-l :”Acordăm o mare importanţă cooperării noastre vizând să asigure securitatea Abhaziei”.

“Aceasta priveşte cooperarea între forţele armate, precum şi între grăniceri”, a precizat Putin.

În august 2008, Rusia şi Georgia s-au confruntat în cursul unui război fulger de cinci zile, după ce Tbilisi a lansat o operaţiune militară în Osetia de Sud cu scopul de a recăpăta controlul asupra acesteia.

Citește și : John Bolton: SUA, pregătite să ajute Ucraina să contracareze o eventuală ingerinţă a Rusiei în alegeri

Un acord de pace negociat de preşedintele francez Nicolas Sarkozy a permis să se pună capăt conflictului, iar la 26 august 2008 Moscova a recunoscut independenţa Osetiei de Sud şi a Abhaziei, unde menţine de atunci o puternică prezenţă militară, denunţată de Georgia drept “ocupaţie”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.