Vulcanul din Islanda a erupt din nou

Publicat:

Vulcanul din Islanda a erupt din nou

Vulcanul din Islanda a erupt sâmbătă pentru a patra oară din decembrie, a anunțat biroul de meteorologie al țării, aruncând în aer fum și lavă portocalie strălucitoare în contrast puternic cu cerul întunecat al nopții.

Într-o înregistrare video realizată dintr-un elicopter al Gărzii de Coastă și difuzată de postul public de televiziune RUV, fântâni de rocă topită se înălțau dintr-o fisură lungă în sol, iar lava se răspândea rapid de o parte și de alta, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și: Maia Sandu condamnă atacul Kremlinului asupra orașului Odesa: Războiul Rusiei împotriva Ucrainei nu are limite

Erupția a început la ora 20:23 GMT, iar fisura a fost estimată a avea o lungime de aproximativ 2,9 kilometri, aproximativ aceeași mărime ca la ultima erupție din luna februarie, a precizat Biroul meteorologic islandez într-un comunicat citat de Reuters.

Autoritățile au avertizat timp de mai multe săptămâni că o erupție este iminentă în peninsula Reykjanes, situată la sud de capitala Islandei, Reykjavik. Locul erupției a fost între Hagafell și Stora-Skogfell, aceeași zonă ca și la precedenta erupție din 8 februarie, a precizat Oficiul Meteorologic.

„Suntem ca și cum ar fi ceva obișnuit”, a declarat pentru Reuters Kristin Maria Birgisdottir, care a fost evacuată din Grindavik în noiembrie. „Fiul meu… tocmai m-a sunat și m-a întrebat: „Mamă, știai că a început erupția?” Iar eu am spus, da, știam. Oh, bunica tocmai mi-a spus. Așa că e ca și cum nici măcar nu ne mai obosim să ne spunem unul altuia”, a spus ea.

Poliția islandeză a anunțat că a declarat stare de urgență pentru zonă.

Islanda se mândrește cu peste 30 de vulcani activi, ceea ce face din insula din nordul Europei o destinație principală pentru turismul vulcanic – un segment de nișă care atrage mii de persoane în căutare de senzații tari. În 2010, norii de cenușă proveniți de la erupțiile vulcanului Eyafjallajokull din sudul Islandei s-au răspândit în mari părți ale Europei, blocând la sol aproximativ 100.000 de zboruri și forțând sute de islandezi să își evacueze locuințele.

Erupțiile vulcanice din peninsula Reykjanes sunt așa-numitele erupții de fisură, care de obicei nu provoacă explozii mari sau dispersii semnificative de cenușă în stratosferă. Gazele rezultate în urma erupției se deplasau spre vest, în largul mării, a precizat biroul meteorologic.

Oamenii de știință se tem că erupțiile ar putea continua timp de zeci de ani, iar autoritățile islandeze au început să construiască diguri pentru a devia fluxurile de lavă în flăcări departe de case și de infrastructura critică.

Citește și: Macron: Franța, Germania și Polonia, unite în ajutorul pentru Ucraina

Erupția din februarie a întrerupt încălzirea urbană pentru peste 20.000 de persoane, deoarece fluxurile de lavă au distrus drumurile și conductele.

Situată între plăcile tectonice eurasiatică și nord-americană, printre cele mai mari de pe planetă, Islanda este un punct fierbinte seismic și vulcanic, deoarece cele două plăci se deplasează în direcții opuse.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Reacţia Israelului la moartea lui Raisi: „Nu am fost noi!”

Reacţia Israelului la moartea lui Raisi: „Nu am fost noi!” Israelul nu a fost implicat în niciun fel în moartea președintelui iranian Ebrahim Raisi și a...

Acces limitat în spații publice. Zeci de delegații vin la Chișinău

Acces limitat în spații publice. Zeci de delegații vin la Chișinău În următoarele câteva  zile, accesul cetățenilor în anumite spații publice va fi limitat,...

Usatîi vrea „stare de urgență”: „Problemele sunt critice… ”

Usatîi vrea „stare de urgență”: „Problemele sunt critice... ” Fostul primar de Bălți, Renato Usatîi, consideră că în Republica Moldova se impune o nouă stare...

Comisia Europeană justifică ajutorul acordat Iranului pentru găsirea elicopterului prezidenţial

Comisia Europeană justifică ajutorul acordat Iranului pentru găsirea elicopterului prezidenţial Comisia Europeană a declarat luni că ajutorul pe care l-a oferit duminică eforturilor de căutare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.