Washingtonul are timp LIMITAT pentru a ajunge la un acord privind programul nuclear iranian

Publicat:

Timpul este “limitat” pentru a obţine un acord privind programul nuclear iranian, a declarat joi Casa Albă, în contextul în care discuţiile au fost reluate la Viena după o pauză de luni de zile, scrie AFP, potrivit agerpres.

“Nu vom aştepta la nesfârşit ca Iranul să accepte acordul care este pe masă”, a repetat în cursul unui briefing de presă purtătorul de cuvânt pe teme de securitate, John Kirby.


Citeşte şi: Zelenski acuză Amnesty International că ‘încearcă să amnistieze statul terorist’ Rusia – Black News

“Timpul pare din ce în ce mai limitat”, a adăugat el, “îndemnând” Teheranul să accepte oferta care i s-a propus.

Iranul şi marile puteri au încheiat la Viena în 2015 la un acord pentru a garanta caracterul civil al programului nuclear al Iranului, suspectat că urmăreşte să se doteze de arma nucleară, în schimbul ridicării sancţiunilor.

El a fost denunţat în 2018 la îndemnul preşedintelui republican Donald Trump. De atunci, Teheranul s-a dezis de obligaţiile sale, părând că se apropie de nivelul de îmbogăţire a uraniului necesar pentru fabricarea unei bombe.

Discuţii pentru relansarea acestui acord au început în aprilie 2021, cu participarea indirectă a Statelor Unite. În timp ce un acord a fost prezentat la începutul anului ca fiind “iminent”, procesul a deraiat, iar tratativele din Qatar de la sfârşitul lui iunie nu au condus la niciun progres.

Citeşte şi: Viktor Orban îi îndeamnă pe conservatorii americani ‘să-şi unească forţele’ – Black News

Într-o ultimă tentativă, şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a supus la 26 iulie un proiect de compromis şi le-a cerut părţilor să-l accepte pentru a evita o “criză periculoasă”.

Negociatorii s-au întors la Viena miercuri pentru discuţii asupra iniţiativei europene, mai scrie AFP. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce înseamnă NATO pentru lume

Ce înseamnă NATO pentru lume După 75 de ani, Alianța rămâne indispensabilă Comentariu de JENS STOLTENBERG, Secretar General al NATO pentru FOREIGN AFFAIRS Săptămâna viitoare, liderii celor...

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.