Washingtonul asigură că menţine dialogul cu palestinienii

Publicat:

Dialogul Statelor Unite cu responsabilii palestinieni nu a fost îngheţat în ciuda închiderii anunţate a reprezentanţei palestiniene la Washington, a declarat marţi purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat american, informează AFP. 

Heather Nauert a calificat ca “foarte tehnică” decizia privind biroul Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP), un fel de ambasadă palestiniană în Statele Unite. Liderii palestinieni au anunţat ca represalii îngheţarea întâlnirilor şi a “liniilor de comunicaţie” cu oficialii americani.


Washingtonul şi-a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute intenţia de a închide reprezentanţa OEP.

Administraţia lui Donald Trump a invocat un text al Congresului american ce impune condiţii pentru menţinerea acestui birou – liderii palestinieni trebuie să se abţină în special de a se angaja în acte vizând judecarea israelienilor de către Curtea Penală Internaţională (CPI).

Secretarul de stat american trebuie astfel “să certifice” în mod regulat Congresului că aceste condiţii sunt respectate. Dar Rex Tillerson a estimat că “declaraţiile făcute de liderii palestinieni despre CPI”, în faţa Naţiunilor Unite, “nu îi permit să reînnoiască această certificare”, a explicat purtătoarea sa de cuvânt.

În septembrie, în faţa Adunării Generale a ONU, preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a cerut CPI “să deschidă o anchetă şi să-i urmărească pe responsabilii israelieni” în special “pentru implicarea lor în colonizare”.

“Suntem în contact cu responsabilii palestinieni cu privire la statutul biroului OEP” şi, “dincolo de aceasta, în legătură cu eforturile noastre pentru un proces de pace global şi durabil”, a asigurat Heather Nauert în faţa presei la Washington. “Discuţii sunt în desfăşurare”, “pot să vă asigur că ele sunt încă în curs de desfăşurare”, “din punctul nostru de vedere, contactele nu sunt îngheţate”, a insistat ea.

Purtătoarea de cuvânt a respins interpretarea conform căreia închiderea viitoare a biroului OEP este menită să facă presiuni asupra palestinienilor pentru a se alătura unui posibil viitor plan de pace cu Israelul susţinut de consilieri apropiaţi ai preşedintelui Trump.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce înseamnă NATO pentru lume

Ce înseamnă NATO pentru lume După 75 de ani, Alianța rămâne indispensabilă Comentariu de JENS STOLTENBERG, Secretar General al NATO pentru FOREIGN AFFAIRS Săptămâna viitoare, liderii celor...

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.