Washingtonul ‘toarnă gaz pe foc’ în relaţiile cu China şi vinde arme în Taiwan de sute de milioane de dolari

Publicat:

SUA au anunţat luni o nouă vânzare cu caracter militar către Taiwan, o decizie susceptibilă să irite Beijingul, cu atât mai mult cu cât a fost luată în aceeaşi zi în care au intrat în vigoare noile taxe americane asupra unor produse din China în valoare de 200 de miliarde de dolari, transmite AFP, potrivit agerpres.

Departamentul de Stat a aprobat vânzarea către Taiwan de piese separate şi de schimb pentru avioanele de vânătoare şi de transport F-16, C-130 şi F-5, pentru suma de 330 milioane de dolari, a comunicat diplomaţia americană.


Citeşte şi: Julian Assange a renunţat să mai ceară azil în Ecuador

‘Vânzarea propusă va contribui la politica externă şi la securitatea naţională a Statelor Unite ajutând la ameliorarea capacităţilor de securitate şi de apărare ale destinatarului, care a fost întotdeauna şi rămâne o forţă importantă de stabilitate politică, de echilibru militar şi de progres economic în regiune’, subliniază comunicatul Departamentului de Stat.

Congresul are la dispoziţie 15 zile pentru a se opune acestei vânzări, dar este puţin probabil să facă acest lucru.

Pe lângă faptul că a fost anunţată în plin război comercial cu China, decizia Departamentului de Stat intervine la câteva zile după ce SUA au impus Chinei sancţiuni pentru cumpărarea de armament rusesc.

Citeşte şi: Acuzat de agresiune sexuală, candidatul lui Trump la Curtea Supremă face destăinuiri la TV

Săptămâna trecută, SUA au impus sancţiuni financiare contra unui departament-cheie al Ministerului chinez al Apărării şi al directorului acestuia, în urma achiziţiei de avioane de luptă Suhoi Su-35 şi de echipamente legate de sistemul de apărare antiaeriană rusesc S-400. Beijingul a protestat împotriva acestei decizii, declarând, prin purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, că Washingtonul nu are niciun drept să se amestece între relaţii ‘normale’ între două state suverane.

China consideră Taiwanul parte integrantă a teritoriului său, chiar dacă insula este condusă în mod independent din 1949 de un regim rival, notează AFP.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Antarctica ‘înverzește’ într-un ritm alert din cauza schimbărilor climatice

Antarctica 'înverzește' într-un ritm alert din cauza schimbărilor climatice Un nou studiu arată că porțiunea acoperită de vegetație din Peninsula Antarctică a crescut de peste...

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare Sky News a renunţat la un interviu cu Boris Johnson, după...

Care sunt cele mai frumoase și alese flori de toamnă

Care sunt cele mai frumoase și alese flori de toamnă Nu doar primăvara este un anotimp al florilor, și toamna are propriul farmec și există...

Sute de morţi în câteva ore în Burkina Faso: Al-Qaida a comis unul dintre cele mai grave masacre din ultimele decenii

Sute de morţi în câteva ore în Burkina Faso: Al-Qaida a comis unul dintre cele mai grave masacre din ultimele decenii Până la 600 de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.