Xi Jinping participă la Riad la reuniuni cu liderii arabi, în ultima zi a vizitei sale în Arabia Saudită

Publicat:

Preşedintele chinez Xi Jinping participă vineri la Riad la reuniuni cu liderii arabi, prezentate de Beijing drept “evenimente majore”, în a treia zi a unei vizite a liderului chinez în Arabia Saudită, vizită cu puternice mize economice şi geopolitice, informează AFP, potrivit agerpres.  

Xi Jinping, sosit miercuri în capitala monarhiei petroliere din Golf, a avut joi întrevederi cu regele Salman şi cu influentul prinţ moştenitor Mohammed bin Salman, cu care a semnat acorduri în diferite domenii – începând de la hidrogen pentru maşini până la locuinţe -, dar ale căror detalii nu au fost comunicate.


Citește și : Armata poloneză are în vedere să convoace circa 200.000 de civili pentru instrucţie militară

Aceasta este prima vizită a liderului celei de-a doua economii mondiale în Arabia Saudită după 2016 şi a treia sa deplasare în străinătate de la începutul pandemiei de coronavirus.

Două reuniuni distincte sunt prevăzute pentru vineri: prima cu cei şase membri ai Consiliului de Cooperare din Golf (CCG) şi a doua cu alţi lideri din Orientul Mijlociu.

Preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi şi preşedintele tunisan Kais Saied se numără printre şefii de stat sosiţi încă de joi la Riad.

Liderii Qatarului, Libanului, Irakului şi altor ţări şi-au confirmat de asemenea participarea.

“China este nerăbdătoare să lucreze cu Arabia Saudită şi ţările arabe, pentru a face din aceste două summituri evenimente majore din istoria relaţiilor chinezo-arabe şi ale relaţiilor China-CCG”, a declarat Xi Jinping joi, potrivit afirmaţiilor sale transmise de televiziunea publică a Chinei, CCTV.

Ţările din Golf, parteneri strategici ai Washingtonului, şi-au întărit în ultimii ani legăturile cu China, în cadrul eforturilor menite să reducă dependenţa economiilor lor de hidrocarburi.

La rândul său, China caută să-şi extindă sfera de influenţă, în special prin intermediul iniţiativei sale a “noilor drumuri ale mătăsii”, vast proiect internaţional de investiţii dorit de preşedintele chinez.

Agenda summiturilor nu a fost comunicată, însă cel cu ţările din Golf ar putea constitui ocazia pentru China de a-şi relansa negocierile asupra acordului de liber-schimb cu blocul regional, acord în stadiu de gestaţie vreme de aproape 20 de ani, potrivit analiştilor.

O întărire a legăturilor economice cu China ar putea de asemenea ajuta Arabia Saudită, prim exportator de petrol din lume, să-şi diversifice economia în cadrul programului de reforme lansat de prinţul său moştenitor.

Citește și : Papa Francisc a început să plângă când a menţionat suferinţa ucrainenilor, în timpul unei rugăciuni

Potrivit mass-media saudite, vizita ar urma să prilejuiască semnarea între Beijing şi Riad a unor acorduri în valoare totală de peste 110 de miliarde de riali saudiţi (27,8 miliarde de euro).

Deplasarea preşedintelui chinez în regiune nu a rămas fără reacţie din partea SUA, partener militar strategic al ţărilor din Golf. Miercuri, Washingtonul a atenţionat împotriva “influenţei Chinei care vrea să cucerească lumea întreagă”, apreciind că aceasta nu este de natură să menţină “ordinea internaţională”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Kamala Harris, Moldova și moldovenii

Kamala Harris, Moldova și moldovenii Moldovenii sunt puțin interesați de procesele politice care au loc în SUA. Aceasta chiar dacă sunt conștienți că de linia...

OPINIE – De ce este Maia Sandu lideră în toate sondajele din R. Moldova?

De ce este Maia Sandu lideră în toate sondajele din R. Moldova? Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, 33,7% ar vota pentru actualul...

Europa îi rânjește în față propriului electorat (editorial)

Europa îi rânjește în față propriului electorat   Dreapta a câștigat teren la alegerile din Uniunea Europeană, însă noua ei conducere e tot cea veche   Alegătorii europeni...

Povestea lui Joe Biden: Moartea soției și a fiicei într-un accident, cancerul fiului Beau, politica

Povestea lui Joe Biden: Moartea soției și a fiicei într-un accident, cancerul fiului Beau, politica O inimă de piatră. Forțat să părăsească scena politică, furios...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.