Yan Rachinski, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, denunță ‘războiul nebunesc și criminal’ al lui Putin

Publicat:

Laureatul rus al Premiului Nobel pentru Pace, Yan Rachinski, a criticat războiul “nebunesc și criminal” al președintelui Vladimir Putin împotriva Ucrainei în discursul său de acceptare a premiului, susținut sâmbătă în capitala norvegiană Oslo, scrie CNN, informează mediafax.

Rachinsky, de la organizația rusă pentru drepturile omului Memorial, a afirmat că rezistența față de Rusia este cunoscută ca “fascism” sub Putin, adăugând că a devenit “justificarea ideologică pentru războiul nebunesc și criminal de agresiune împotriva Ucrainei”.


Citește și : ‘Negustorul morţii’ Viktor Bout a ajuns în Rusia

Memorial, unul dintre cele mai cunoscute și respectate grupuri pentru drepturile omului din Rusia, a lucrat pentru a expune abuzurile și atrocitățile din epoca stalinistă timp de peste trei decenii înainte de a fi închisă de către Curtea Supremă a țării la sfârșitul anului trecut.

Oleksandra Matviichuk, laureată ucraineană a Premiului Nobel pentru Pace, a cerut, în discursul său de acceptare a premiului, ca Putin, precum și președintele din Belarus, Alexander Lukașenko, să fie judecați pentru “crime de război” de către un tribunal internațional.

Matviichuk, care a acceptat premiul în numele organizației sale pentru drepturile omului, Centrul pentru libertăți civile din Ucraina, a declarat că aceasta ar fi o modalitate de a “asigura dreptatea pentru cei afectați de război”.

Matviichuk a avertizat că criminalii de război nu ar trebui să fie condamnați doar după căderea regimurilor autoritare, adăugând că “justiția nu poate aștepta”. “Trebuie să înființăm un tribunal internațional și să-i aducem pe Putin, Lukașenko și alți criminali de război în fața justiției”, a continuat ea.

Grupurile pentru drepturile omului din Rusia și Ucraina – Memorial și Centrul pentru Libertăți Civile – au primit oficial sâmbătă Premiul Nobel pentru Pace pentru anul 2022, alături de avocatul belarus Ales Bialiatski, aflat în închisoare.

Citește și : Putin: Orice ţară care îndrăzneşte să atace Rusia cu arme nucleare va fi ştearsă de pe faţa pământului

Soția lui Bialiatski a primit premiul în cadrul ceremoniei. Cei trei câștigători vor împărți premiul în valoare de 10.000.000 de coroane suedeze (900.000 de dolari).

Noii laureați au fost recompensați pentru “un efort remarcabil de documentare a crimelor de război, a încălcărilor drepturilor omului și a abuzurilor de putere” în țările lor. “Ei au promovat timp de mulți ani dreptul de a critica puterea și de a proteja drepturile fundamentale ale cetățenilor”, a declarat Comitetul Nobel în octombrie, când au fost anunțați câștigătorii.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Oficial american: Trimiterea de instructori militari în Ucraina se va întâmpla la un moment dat

Oficial american: Trimiterea de instructori militari în Ucraina se va întâmpla la un moment dat Lipsa de forță de luptă cu care se confruntă Ucraina...

Cum recrutează Moscova refugiați ucraineni pentru acte de sabotaj peste hotare. Povestea lui Leha, ajuns liderul fără voie al unei rețele de spionaj

Cum recrutează Moscova refugiați ucraineni pentru acte de sabotaj peste hotare. Povestea lui Leha, ajuns liderul fără voie al unei rețele de spionaj Strâmtorat în...

Atacurile cu drone ucrainene au afectat 14% din capacitatea Rusiei de rafinare a petrolului (Pentagon)

Atacurile cu drone ucrainene au afectat 14% din capacitatea Rusiei de rafinare a petrolului (Pentagon) Atacurile cu drone ucrainene asupra instalațiilor rusești din acest an...

Situație fără precedent. Peste 130 de mașini Fiat au fost sechestrate de poliția italiană din cauza unui simplu abțibild

Situație fără precedent. Peste 130 de mașini Fiat au fost sechestrate de poliția italiană din cauza unui simplu abțibild Poliţia fiscală italiană a sechestrat peste...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.