Yemen : Iranul consideră că ţările care furnizează arme Arabiei Saudite trebuie să fie trase la răspundere

Publicat:

Iranul consideră că ţările care vând arme Arabiei Saudite trebuie “să fie trase la răspundere” pentru “crimele de război” comise în Yemen, i-a declarat duminică preşedintele iranian, Hassan Rohani, omologului său francez, Emmanuel Macron, relatează AFP.

Arabia Saudită, în fruntea unei coaliţii arabe care a intervenit militar în Yemen, este unul dintre marii importatori ai produselor industriei de armament din Franţa, conform agerpres.


“În Yemen, suntem martori la crime de război, iar ţările care furnizează arme Arabiei Saudite şi coaliţiei arabe trebuie să fie trase la răspundere în această privinţă”, a afirmat Hassan Rohani în cursul unei conversaţii telefonice cu Emmanuel Macron, potrivit unui comunicat oficial al autorităţilor de la Teheran.

Citește și : Siria : Forțele guvernamentale „au avansat pe mai multe direcţii” în Ghouta Orientală

Publicarea acestor declaraţii a fost făcută cu câteva ore înainte de sosirea în capitala Iranului a şefului diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian, fost ministru al apărării, pentru o vizită oficială de o zi.

Jean-Yves Le Drian, care urmează să fie primit luni de Hassan Rohani, intenţionează să angajeze un “dialog deschis” cu autorităţile iraniene legat de programul lor balistic şi ambiţiile regionale ale Republicii Islamice, considerate “hegemonice” de Paris, potrivit Quai d’Orsay.

Franţa este de părere că Iranul joacă un rol destabilizator în Orientul Mijlociu, mai ales în Siria, Irak şi Yemen.

În această ultimă ţară, Iranul nu îşi ascunde sprijinul acordat rebelilor houthi, în lupta lor împotriva forţelor guvernamentale, însă dezminte că le livrează arme, aşa cum este acuzat de Statele Unite şi Arabia Saudită.

Riadul, în fruntea unei coaliţii arabe, duce din martie 2015 o campanie de bombardamente aeriene în Yemen contra insurgenţilor houthi care ţin sub control în special capitala Sanaa.

Pe de altă parte, Emmanuel Macron i-a cerut omologului său iranian să “exercite presiunile necesare” asupra preşedintelui sirian, Bashar Al-Assad, pentru a face să înceteze atacurile considerate “aleatorii” contra populaţiei din Ghouta Orientală, fief al rebelilor situat la porţile Damascului.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu Schimbările climatice, care provoacă topirea gheţarilor de la poli, încetinesc foarte uşor rotaţia Terrei, ceea ce creşte...

Ce-i de făcut, America? (editorial)

Ce-i de făcut, America? Cu toții am fost afectați de politica toxică - indiferent de ce convingeri avem. Din fericire presa ne spune că Donald Trump...

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac Peste două săptămâni, Parisul...

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale Republica Moldova va cheltui circa 306 milioane...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.