Zeci de protestatari au fost răniţi în confruntări cu forţele de ordine în centrul Bagdadului

Publicat:

Zeci de protestatari au fost răniţi duminică în confruntări cu forţele de ordine care au tras gloanţe şi gaze lacrimogene în centrul Bagdadului, devenit un câmp de luptă, dar mobilizarea este încă în desfăşurare, în ciuda riscului unei ”băi de sânge”, potrivit Amnesty International, potrivit agerpres.

Mişcarea de contestare, lansată pe 1 octombrie şi care cere căderea unei puteri considerate corupte şi incompetente, părea la un moment dat să zdruncine autorităţile. Însă după mai bine de o lună – şi 319 decese, conform unui bilanţ oficial anunţat duminică – rândurile protestatarilor sunt mai strânse ca oricând, relatează AFP.


Citește și : În Iran au început lucrări importante la a doua centrală nucleară

Majoritatea forţelor politice au fost chiar de acord să pună capăt protestelor care îi huiduie pe liderii şi puternicul vecin iranian, considerat a fi arhitectul sistemului politic irakian măcinat de clientelism.

După acest acord, pentru o “revenire la viaţa normală”, forţele de securitate au intensificat represiunea într-o ţară ruptă de lume de o săptămână, fără internet sau reţele sociale.

Cu unul din patru locuitori şomer şi unul din cinci care trăieşte sub pragul sărăciei, protestatarii spun că vor continua blocajele şi nesupunerea civilă până când vor primi ”partea lor de petrol” în Irak, al doilea producător din OPEC (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol).

Mişcarea de protest, care cerea iniţial locuri de muncă şi servicii publice funcţionale, doreşte acum o reproiectare completă a sistemului politic.

“Baia de sânge trebuie să înceteze”, a declarat Amnesty International, în condiţiile în care cei mai înalţi lideri ai ţării susţin că au interzis orice utilizare “nechibzuită” a forţei şi muniţia reală.

Citește și : Pompierii australieni se luptă cu incendiile de vegetaţie şi se pregătesc pentru condiţii ‘catastrofale’

Violenţelor – soldate cu peste 12.000 de la 1 octombrie – li se adaugă ceea ce mulţi numesc acum “noua republică a fricii” din Irak, eliberat în 2003 de zeci de ani de dictatură a lui Saddam Hussein.

Activiştii şi medicii care îi susţin pe protestatari spun că sunt vizaţi de o campanie de intimidare dusă de forţele de stat şi de grupări armate.

ONU se asigură că primeşte “în fiecare zi informaţii despre demonstranţii ucişi, răpiţi, arestaţi în mod arbitrar, bătuţi sau intimidaţi”

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

Chiar urmează să ne drogăm copiii ca să nu se mai îngrașe în halul acesta?

Chiar urmează să ne drogăm copiii ca să nu se mai îngrașe în halul acesta?   În loc să încercăm să ne schimbăm groaznicul sistem alimentar...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.