Zelenski îi va prezenta lui Biden luna aceasta ‘planul de victorie’ în războiul cu Rusia

Publicat:

Zelenski îi va prezenta lui Biden luna aceasta ‘planul de victorie’ în războiul cu Rusia

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că luna aceasta îi va prezenta preşedintelui american Joe Biden un “plan de victorie” care ar “consolida semnificativ Ucraina” şi ar avea asupra Moscovei un efect “psihologic” ce va “constrânge Rusia să pună capăt războiului”, relatează agenţiile Reuters şi AFP.

Reuşita acestui “plan de victorie (…) depinde în mod esenţial de sprijinul Statelor Unite” şi “al altor parteneri” ai Ucrainei, a indicat Zelenski la Kiev la reuniunea anuală “Platforma Crimeea”, potrivit stiripesurse.


Citește și: Crește nemulțumirea rușilor. Putin nu a mai fost așa de puțin popular de la mobilizarea parțială din 2022

“Dacă partenerii îl susţin, atunci va fi mai uşor pentru Ucraina să forţeze Rusia să pună capăt războiului”, a spus Zelenski despre planul său. “Ce cuprinde acest plan ? El este o consolidare serioasă a Ucrainei şi, în opinia mea, va avea o influenţă deopotrivă psihologică şi politică asupra deciziei Rusiei de a opri acest război”, a adăugat preşedintele ucrainean, fără a oferi detalii concrete privind acest plan despre care a vorbit prima dată luna trecută, afirmând atunci că doreşte să-l discute cu preşedintele american Joe Biden şi cu cei doi potenţiali succesori ai acestuia, Kamala Harris şi Donald Trump.

Zelenski se va deplasa luna aceasta în SUA pentru a participa la Adunarea Generală a ONU, ocazie cu care ar urma să se întâlnească de asemenea cu Biden şi să-i prezinte respectivul plan.

Mai multe informaţii despre acest “plan de victorie” ar putea fi dezvăluire de Kiev înaintea celui de-al doilea “summit pentru pace”, adică o nouă reuniune în continuarea celei căreia Ucraina i-a dat acest nume şi s-a desfăşurat la jumătatea lunii iunie în Elveţia, unde participanţii au abordat condiţiile în care Ucraina ar accepta încheierea unei păci cu Rusia, care nu a fost invitată la acea conferinţă, dar potrivit lui Zelenski ar putea fi invitată la următoarea. Rusia a reacţionat sceptic faţă de o asemenea invitaţie, afirmând că o conferinţă de pace trebuie să însemne discuţii directe între cele două părţi, nu un forum în care Zelenski să caute sprijin internaţional pentru propunerile sale de încheiere a conflictului.

Noua declaraţia a lui Zelenski despre “planul de victorie” vine în timp ce trupele sale pierd teren pe frontul din estul Ucrainei, în pofida incursiunii lansate în provincia rusă Kursk şi despre care preşedintele ucrainean a spus luna trecută că va face parte din acel plan, cu obiectivul de a crea un raport de forţe mai favorabil Kievului în perspectiva unor eventuale negocieri de pace cu Moscova.

Kievul a sperat prin această ofensivă pe teritoriul rus să forţeze Moscova să-şi mute trupe de pe frontul din estul Ucrainei pentru a putea astfel să oprească înaintarea armatei ruse acolo. Însă comentatorii militari remarcă faptul că, deşi comandamentul rus a retras unele unităţi din Ucraina pentru a consolida apărarea provinciei Kursk, nu a slăbit principalele axe de atac de pe frontul ucrainean.

Citește și: Vladimir Zelenski: Ucraina are ”nevoie de o nouă energie” după doi ani şi jumătate de război cu Rusia

De asemenea, potrivit unor bloggeri militari ruşi şi canalului de Telegram “DeepState” apropiat armatei ucrainene, armata rusă a lansat săptămâna aceasta o contraofensivă în partea de vest a teritoriului controlat de trupele ucrainene în provincia Kursk şi a recucerit acolo mai multe localităţi.

Preşedintele rus Vladimir Putin a amintit săptămâna trecută că ocuparea integrală a Donbasului, regiunea industrială din estul Ucrainei ce cuprinde provinciile Doneţk şi Lugansk, ocupate în prezent parţial de armata rusă, este pentru el “prioritatea numărul unu” şi a estimat că Ucraina şi-a slăbit forţele de pe frontul de est prin angajarea în ofensiva din Kursk a unora dintre cele mai bine instruite şi echipate unităţi ucrainene.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală organizează Târgul Meșterilor Populari, pe 28 septembrie

Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală organizează Târgul Meșterilor Populari, pe 28 septembrie Pe 28 septembrie, între orele 10:00 și 16:00, Muzeul Național de...

Belarus consideră că jocul mobil Pokémon GO ar fi un instrument al serviciilor secrete occidentale

Belarus consideră că jocul mobil Pokémon GO ar fi un instrument al serviciilor secrete occidentale Un oficial al Ministerului Apărării din Belarus a acuzat jocul...

Studenții din R.Moldova și Ucraina vor avea programe comune de studii

Studenții din R.Moldova și Ucraina vor avea programe comune de studii Universitatea de Stat din Moldova și Universitatea Națională „V.N.Karazin” din Ucraina vor organiza programe...

BNM atenționează cetățenii să mențină un grad înalt de confidențialitate a datelor de pe cardurile de plată

BNM atenționează cetățenii să mențină un grad înalt de confidențialitate a datelor de pe cardurile de plată Banca Națională a Moldovei atenționează moldovenii să mențină...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.