Zelenski îl face praf pe președintele bulgar din cauză că se opune înarmării Ucrainei

Publicat:

Președintele Bulgariei, Rumen Radev, e echivoc în privința NATO și ostil unui ajutor militar pentru Kiev.

 

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a făcut praf și pulbere pe omologul său bulgar Rumen Radev într-un dialog televizat incomod care a avut loc joi la Sofia, ocazie cu care a deschis focul cu toate armele din dotare împotriva opoziției lui Radev față de înarmarea Ucrainei, scrie POLITICO, potrivit RADOR.


Președintele bulgar, surprins și vizibil descumpănit de indignarea lui Zelenski, a cerut ca toate camerele TV să părăsească încăperea din palatul prezidențial în care era filmată întâlnirea.

Zelenski a vizitat Bulgaria în primul rând pentru a se întâlni cu cabinetul pro-NATO și pro-UE al premierului Nikolai Denkov, care susține exportul de armament în Ucraina și care caută totodată modalități de a-i vinde Kievului echipamente nucleare civile.

Întrevederea cu Radev, fost șef al forțelor aeriene care simpatizează Rusia și e echivoc în privința NATO, a mers chiar mai rău decât era de așteptat.

Strânși de-o parte și de alta a unei mese lungi din lemn, delegația ucraineană îmbrăcată în haine militare s-a așezat cu expresii impasibile, scăpând ocazional câte o grimasă și luând note, față în față cu echipa lui Radev, în timp ce președintele bulgar explica faptul că nu există „nici o soluție militară” și că „mai multe și mai multe arme n-o vor rezolva”.

Zelenski i-a dat replica cu un dispreț atent măsurat. „Doamne ferește să se abată vreo tragedie asupra ta, iar tu să fii în locul meu”, a spus el. „Iar dacă oamenii cu aceleași valori nu te vor ajuta, ce vei face? Ai spune: Putin, te rog, înhață niște teritoriu bulgar?”

„Nu, tu, ca un președinte adevărat, sunt convins că nu ai permite un compromis cu independența ta. E dreptul tău să nu susții ajutorul pentru Ucraina. Dar chiar mi-aș dori mult să mă înțelegi corect”, i-a spus el cu un sarcasm tăios, în vreme ce Radev, timorat, își găsea din când în când refugiu în caietul din fața lui.

Zelenski l-a admonestat pe Radev pentru că a calificat invazia Moscovei drept un „conflict”, iar nu război, cât și pentru afirmațiile vagi cum că războiul s-ar extinde la alte țări, că și-ar „extinde dimensiunea spațială”.

Respingând fără ezitare propunerea lui Radev de a se ajunge la o soluție diplomatică, Zelenski a subliniat că Kremlinul a lansat un „război de anihilare contra ucrainenilor, nu a altor țări” și a declarat că guvernul de la Sofia – ostil lui Radev – are dreptate să livreze armament.

„Vreau să-ți mai spun că oricâtă muniție ar avea armata ta, nu va fi suficientă pentru a te lupta cu Federația Rusă. Nu ai o armată rea, oamenii tăi sunt buni, dar nu va fi suficient pentru a te lupta cu 160 de milioane de oameni. De aceea e bine să dai [arme], astfel încât [noi] să [ne] putem apăra și războiul să nu ajungă la tine”, i-a mai spus Zelenski.

„Ucraina și NATO ar trebui să aibă valori comune. Nu poate fi altfel”, a adăugat Zelenski. „Nu poți să susții Rusia și să susții o poziție echilibrată, fiindcă Rusia vrea să distrugă NATO, vrea să distrugă Europa și Uniunea Europeană; acestea sunt obiectivele lor. M-ai înțeles?”

Într-un final Radev a spus că are o propunere, dar a cerut ca toate camerele TV să plece pentru a continua.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

România a început să exporte gaze naturale în Ucraina de la 1 iulie

România a început să exporte gaze naturale în Ucraina de la 1 iulie România a început să exporte gaze naturale în Ucraina de la 1...

Ucraina nu poate să oprească avansarea trupelor ruse. Zelenski dă vina pe Occident

Ucraina nu poate să oprească avansarea trupelor ruse. Zelenski dă vina pe Occident În ciuda înțelegerilor de securitate și ale pachetelor de ajutor militar promise...

Ucraina are nevoie de mai mult ajutor pentru a câștiga războiul, nu doar de cuvinte de sprijin din partea Occidentului (Washington Post)

Ucraina are nevoie de mai mult ajutor pentru a câștiga războiul, nu doar de cuvinte de sprijin din partea Occidentului (Washington Post) Săptămâna viitoare, la...

Drone ucrainene au incendiat două depozite de combustibil din sudul Rusiei

Drone ucrainene au incendiat două depozite de combustibil din sudul Rusiei Drone ucrainene au atacat şi au incendiat două depozite de combustibil în noaptea de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.