Zelenski: Înaintarea rușilor în nordul regiunii Harkov a încetinit după ce Ucrainei i s-a permis să lovească pozițiile ruse cu arme occidentale

Publicat:

Zelenski: Înaintarea rușilor în nordul regiunii Harkov a încetinit după ce Ucrainei i s-a permis să lovească pozițiile ruse cu arme occidentale

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, susține că înaintarea rușilor în nordul regiunii Harkov a încetinit datorită permisiunii țărilor partenere Ucrainei de a lovi cu arme occidentale de-a lungul graniței cu Rusia, scrie RBC, conform Rador Radio România.

„Mulțumesc tuturor celor care au ajutat și continuă să ajute. Vedem cum determinarea lumii deschide noi perspective pentru restabilirea securității noastre. Aceasta se referă, printre altele, la securitatea Harkovului”, a afirmat Zelenski, potrivit stiripesurse.


Citește și : CA obține câștig de cauză față de Cinema 1 privind insuficiența de programe locale

El a subliniat că situația din oraşul Harkov și din regiune a fost în mare măsură afectată de distrugerea de către armata ucraineană a pozițiilor și a lansatoarelor de rachete ale armatei ruse aflate în apropierea graniței. Potrivit liderului ucrainean, acest lucru contează cu adevărat.

„Funcționează. Așa cum ne așteptam. Iar pe fondul rezultatelor bătăliilor de acum, din iunie, din diferite zone ale frontului, vreau să mulțumesc tuturor soldaților noștri”, a adăugat liderul ucrainean.

La începutul lunii mai, ocupanții ruși și-au reluat ofensiva asupra regiunii ucrainene Harkov, avansează pe teren și au reușit să controleze o parte din oraşul Vovceansk. De asemenea, armata rusă foloseşte în mod regulat bombe aeriene ghidate pentru a ataca zonele populate.

Ucraina continuă să lovească cu drone obiective în interiorul Rusiei şi a ţintit astfel cu succes în noaptea de luni spre marţi mai multe depozite de combustibil în regiunea Rostov, dar trupele ruse menţin iniţiativa pe câmpul de luptă şi continuă să câştige teren pe frontul din estul Ucrainei, relatează agenţia EFE.

Kievul recurge frecvent la atacuri de acest fel ca tactică de război asimetric şi într-o încercare de a perturba furnizarea de combustibil către trupele ruse angajate pe frontul din Ucraina.

Ucraina a pierdut iniţiativa pe front în septembrie anul trecut, după eşecul contraofensivei sale din est şi sud-est, încheiată cu mari pierderi, dar cu câştiguri teritoriale minore şi recuperate apoi parţial de trupele ruse. Armata ucraineană s-a confruntat apoi şi cu o criză de muniţie ca urmare a întârzierii ajutorului militar american din cauza disputelor interne din Congresul SUA.

Deşi între timp au început să sosească noi arme occidentale şi muniţii pentru artilerie necesare corectării dezavantajului de care Kievul suferă în faţa inamicului mai numeros şi mai bine echipat, armata ucraineană încă nu a reuşit să oprească înaintarea trupelor ruse şi încearcă să mobilizeze noi soldaţi.

Ministrul apărării rus Andrei Belousov a declarat vineri că trupele ruse au cucerit “880 km2” de la începutul anului în Ucraina, unde armata afirmă constant că înaintează, fără să obţină totuşi un real progres în această etapă, informează AFP.

Citește și : Reţeaua de socializare X autorizează de acum în mod oficial conţinuturile pornografice

Şeful Administraţiei Militare Regionale Zaporojie, Ivan Fedorov, a raportat miercuri că, în ultimele 24 de ore, ocupanții ruşi au lovit regiunea de 379 de ori, opt localităţi fiind vizate de tirurile ruse: Huliaipole, Levadne, Robotine, Mala Tokmacika, Novoandriivka, Malinivka şi Zaliznicine.

Comandantul Forțelor Aeriene ale Ucrainei, Mikola Oleşciuk, a raportat că, în noaptea de marţi spre miercuri, invadatorii ruși au lansat peste 20 de drone de atac de tip Shahed. Cele mai multe dintre drone au fost doborâte de apărarea aeriană a Forțelor Armate ale Ucrainei. Potrivit lui Oleşciuk, Rusia a folosit 21 de drone de atac, acestea fiind lansate din direcțiile Primorsk-Ahtarsk (Rusia) și din Crimeea ocupată. Generalul a precizat că au fost doborâte 19 drone, în regiunile Herson, Mikolaiv, Dnipropetrovsk, Kirovohrad, Hmelnițki şi Lviv.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia O moldoveanc a fost condamnată în Italia fiind acuzată de faptul că...

Postul Vamal Giurgiulești va fi reabilitat. Se anunță studiul de fezabilitate

Postul Vamal Giurgiulești va fi reabilitat. Se anunță studiul de fezabilitate Serviciul Vamal al Republicii Moldova intenționează să atribuie un contract pentru servicii de elaborare...

Bruxelles-ul şi Varşovia sunt îngrijorate de vizita lui Orban la Moscova

Bruxelles-ul şi Varşovia sunt îngrijorate de vizita lui Orban la Moscova Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi premierul polonez, Donald Tusk, şi-au exprimat îngrijorarea cu...

METEO// Vreme stabilă și fără schimbări majore

METEO// Vreme stabilă și fără schimbări majore Pentru ziua de astăzi, vremea în mare măsură nu reprezintă schimbări majore, anunță meteorologii. Precipitații nu se prevăd. Vântul...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.