Zelenski: Victoria în faţa Rusiei ‘depinde’ de cooperarea între Kiev şi UE

Publicat:

Victoria Ucrainei în faţa Rusiei ”depinde” de cooperarea între Kiev şi Uniunea Europeană, a declarat luni preşedintele Volodimir Zelenski în faţa miniştrilor de externe ai ţărilor Uniunii Europene, reuniţi în capitala ucraineană, transmite AFP.

”Sunt sigur că Ucraina şi întreaga lume liberă sunt capabile să învingă în această confruntare. Dar victoria noastră depinde în mod direct de cooperarea noastră”, a spus şeful statului ucrainean, citat într-un comunicat.


Citește și : CNA a sechestrat bunuri în valoare de peste 12 milioane de lei

Zelenski a prezentat o serie de măsuri ce ar contribui la încheierea războiului, printre care extinderea sancţiunilor împotriva Iranului, furnizor de drone explozive utilizate masiv de Rusia pentru loviturile sale contra Ucrainei.

Numai în septembrie Rusia a folosit peste 500 de drone Shahed-136 de producţie iraniană împotriva Ucrainei, un record potrivit grupului de consultanţă ucrainean Defense Express, care prognozează o recurgere mai activă a Rusiei la aceste aparate.

Volodimir Zelenski a mai cerut ”accelerarea în UE a activităţii” ce vizează autorizarea valorificării activelor ruseşti îngheţate, pentru a finanţa reconstrucţia Ucrainei. Aceste active sunt estimate la câteva miliarde de dolari.

Şeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba a deplâns în septembrie o ”lipsă de voinţă” politică în Occident pe acest subiect.

Aliaţii occidentali au îngheţat active ale băncii centrale ruse în valoare de peste 300 miliarde de dolari, precum şi diverse bunuri în valoare de zeci de miliarde de euro aparţinând unor persoane sau entităţi sancţionate.

Ucraina, care depinde masiv de ajutorul militar şi financiar dinspre Occident în faţa Rusiei, cere ca aceste fonduri să fie puse la dispoziţia sa, dar ţările occidentale evocă dificultăţi de natură juridică.

Citește și : Moldova și UE au semnat un acord crucial pentru aderare

La 23 iunie 2023, Consiliul UE a adoptat noi măsuri restrictive împotriva Rusiei. Pachetul convenit include, printre altele, măsuri pentru consolidarea cooperării bilaterale şi multilaterale cu ţările terţe pentru a împiedica eludarea sancţiunilor, interzicerea tranzitului de produse şi tehnologii prin Rusia şi înăsprirea restricţiilor la export. De asemenea, UE a impus sancţiuni suplimentare împotriva a 71 de persoane şi 33 de entităţi ruse.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Evenimentele Zilei de 18 iulie în Istorie

Evenimentele Zilei de 18 iulie în Istorie   18 iulie este a 199-a zi a calendarului gregorian și a 200-a zi în anii bisecți.   Sărbătorile Zilei de...

Horoscop 18 iulie 2024

Horoscop 18 iulie 2024 Astrologii prevăd o zi cu mare potenţial în dragoste pentru unele zodii, dar şi probleme la muncă sau de comunicare pentru alte...

Cu ce l-a ‘sedus’ românca Iasmina Hill pe milionarul american care administrează Statuia Libertății

Cu ce l-a 'sedus' românca Iasmina Hill pe milionarul american care administrează Statuia Libertății Povestea de dragoste dintre timişoreanca Iasmina Hill (fostă Milutinovoci) şi milionarul...

Compania rusească Kaspersky îşi mută operaţiunile din SUA, din cauza unei decizii a guvernului american

Compania rusească Kaspersky îşi mută operaţiunile din SUA, din cauza unei decizii a guvernului american După ce administraţia Biden a anunţat că interzice vânzarea şi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.