Zilele concediului de odihnă anual nefolosite de angajați timp de doi ani vor fi considerate stinse

Publicat:

Zilele concediului de odihnă anual nefolosite de angajați timp de doi ani vor fi considerate stinse

Zilele concediului de odihnă anual, nefolosite de angajați timp de doi ani, vor fi considerate stinse. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat astăzi, în lectura a doua, cu votul a 56 de deputați, informează MOLDPRES.

Potrivit documentului, la finele anului calendaristic, angajatorul va informa salariatul, în scris, despre numărul zilelor de concediu de odihnă anual acumulate/nefolosite, termenul de expirare a acestora, precum și va solicita utilizarea acestor zile de concediu de către salariat, în baza unui grafic stabilit de comun acord.


Citește și: Noua bombă teleghidată a Rusiei provoacă distrugeri şi victime grele pe frontul ucrainean (CNN)

Totodată, zilele de concediu nefolosite de către salariat până la intrarea în vigoare a prevederilor prezentului proiect de lege vor putea fi utilizate până la 31 decembrie 2029.

Alte modificări legislative prevăd ca funcția de conducător al unei autorități administrative din subordinea ministerului să fie funcție de demnitate publică. În prezent, aceasta este funcție publică de conducere. De asemenea, se propune ca funcția de adjunct al conducătorului să fie modificată din funcție publică de conducere în funcție publică de conducere de nivel superior.

În scopul sporirii atractivității funcției publice și atragerii în serviciul public a celor mai performanți specialiști se propune instituirea corpului de rezervă a funcționarilor publici. Astfel, funcționarii publici care din motive specifice au demisionat sau au fost eliberați vor avea posibilitatea de a accede din nou în funcția publică fără a participa la concurs.

De asemenea, se propune ca absolvenții programului de stagii plătite în serviciul public care au un stagiu complet și li s-a acordat calificativul „foarte bine”, dar care nu au fost propuși spre numire într-o funcție publică de execuție, să fie incluși în corpul de rezervă a stagiarilor pe o perioadă de 12 luni de la eliberarea certificatului de stagiu.

Citește și: Viktor Orban: Numele păcii este Donald Trump

Un element nou este introducerea practicii medicale ca activitate compatibilă cu funcția publică, fiind desfășurată în afara orelor de program.

Proiectul de lege a fost elaborat de Cancelaria de Stat, în contextul implementării recomandărilor din Raportul de monitorizare SIGMA „Performanța Republicii Moldova în administrație publică în raport cu Principiile Administrației Publice” și al angajamentelor asumate de Republica Moldova în procesul de aderare la UE.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prevederile noului curriculum școlar sunt apreciate de părinți. Ce presupun acestea

Prevederile noului curriculum școlar sunt apreciate de părinți. Ce presupun acestea Aceștia cred că noile prevederi vor ajuta la atingerea unui nou nivel în învățământ....

Premierul va conduce delegația Moldovei la lansarea negocierilor de aderare la UE

Premierul va conduce delegația Moldovei la lansarea negocierilor de aderare la UE Premierul Dorin Recean va conduce delegația care va reprezenta Republica Moldova la lansarea...

O firmă de mașini, amendată de guvernul de la Roma pentru că a vândut mașini fabricate în China drept italiene

O firmă de mașini, amendată de guvernul de la Roma pentru că a vândut mașini fabricate în China drept italiene Guvernul italian a amendat o...

EURO 2024: Portugalia, calificată în optimi

EURO 2024: Portugalia, calificată în optimi  Selecţionata Portugaliei s-a calificat în optimile de finală ale Campionatului European de fotbal - EURO 2024, găzduit de Germania,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.