Zimbabwe: Trei morți la Harare în protestele care au urmat după anunţarea victoriei partidului aflat la putere

Publicat:

Trei persoane au murit miercuri la Harare în înfruntări care au opus forţele de ordine şi susţinătorii opoziţiei, care acuză comisia electorală de fraude după anunţul victoriei în alegerile legislative a partidului aflat la putere în Zimbabwe din 1980, Zanu-PF, relatează AFP, potrivit agerpres.

SUA, care s-au declarat într-o postare pe Twitter “profund îngrijorate”, au făcut apel în cursul serii la armată “să dea dovadă de reţinere când îi dispersează pe manifestanţi”.


Citește și : SUA adoptă sancţiuni împotriva unor oficiali turci

Poliţia a confirmat “moartea regretabilă a trei persoane în timpul revoltelor şi haosului care s-au produs în centrul Harare”, prin intermediul unei declaraţii la televiziunea naţională.

Cel puţin un manifestant a fost ucis cu muniţie de război de militari, potrivit AFP. Anterior, poliţia a făcut uz de gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a încerca să disperseze mulţimea adunată în faţa comisiei electorale, care a ripostat aruncând cu pietre.

“Nu vrem soldaţii în stradă. Nu ne vor reduce la tăcere cu armele lor”, a spus Beridge Takaendesa, un fost agent imobiliar de 43 de ani, nemulţumit de anunţul privind rezultatele parţiale ale primelor alegeri organizate după căderea în noiembrie a lui Robert Mugabe, înlăturat după aproape patru decenii la putere în urma unei lovituri de forţă a armatei şi a partidului său.

În oraş au fost ridicate baricade cu blocuri de beton şi pietre. Poliţişti antirevoltă blochează accesul la sediul principalului partid de opoziţiei, Mişcarea pentru schimbare democratică (MDC), în timp ce vehicule militare patrulează prin oraş.

“Astăzi am asistat la desfăşurarea de tancuri şi la tiruri cu muniţie de război fără nicio justificare”, a denunţat purtătorul de cuvânt al MDC, Nkululeko Sibanda, care a condamnat “brutalitatea căreia i-am fost victime astăzi fără niciun motiv”.

Preşedintele Emmerson Mnangagwa, care i-a succedat în noiembrie lui Robert Mugabe, a declarat la rândul său că opoziţia este “responsabilă” pentru orice pierdere de vieţi omeneşti în timpul manifestaţiilor post-electorale.

“Considerăm MDC şi conducerea sa vinovate pentru perturbarea păcii naţionale. De asemenea, considerăm partidul şi conducerea sa vinovate pentru orice deces, rănit şi distrugere de bunuri în timpul acestor acte de violenţă politică”, a declarat el.

Citește și : Erdogan va aproba pedeapsa cu moartea dacă parlamentul turc votează pentru aceasta

Cu puţin mai devreme, el a lansat un apel la calm şi la “încheierea declaraţiilor provocatoare”.

Rezultatele oficiale ale alegerilor prezidenţiale în care se înfruntă Emmerson Mnangagwa şi liderul opoziţiei Nelson Chamisa nu sunt încă cunoscute, dar cel din urmă a avertizat că acestea vor fi trucate.

Comisia electorală “încearcă să publice rezultate pentru a câştiga timp şi a inversa victoria poporului la alegerile prezidenţiale”, a afirmat Nelson Chamisa pe contul său de Twitter.

“Strategia este menită să pregătească mental Zimbabwe să accepte rezultatele false la prezidenţiale. (…) Am câştigat votul popular şi îl vom apăra”, a dat el asigurări.

Scrutinele din era Mugabe au fost marcate frecvent de fraude şi violenţe. Grijuliu să se delimiteze de fostul său mentor, succesorul său şi fosta sa mână dreaptă Emmerson Mnangagwa a promis alegeri corecte, paşnice şi transparente şi a invitat observatori occidentali, o premieră în 16 ani, la alegerile prezidenţiale, legislative şi municipale de luni, primele de la căderea lui Robert Mugabe.

Observatorii din Uniunea Europeană (UE) au denunţat miercuri într-un comunicat “inegalitatea de şanse” între candidaţi la alegerile generale din Zimbabwe şi “intimidări ale alegătorilor”, subliniind totuşi faptul că climatul politic s-a “ameliorat” în Zimbabwe.

Miercuri, comisia electorală a publicat primele rezultate parţiale ale alegerilor legislative. În 153 dintre cele 210 circumscripţii ale ţării, “Zanu-PF obţine 110 locuri, în timp ce MDC obţine 41 de mandate”. Potrivit acestor cifre, Zanu-PF a obţinut majoritatea absolută în camera inferioară a parlamentului.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O regiune din Belgia va interzice folosirea telefoanelor mobile în şcoli

O regiune din Belgia va interzice folosirea telefoanelor mobile în şcoli Guvernul regiunii belgiene Valonia a votat miercuri pentru interzicerea folosirii în scopuri recreaţionale a...

Moda în Trecere: Între Inovație și Tradiție la Săptămâna Modei de la Paris

Moda în Trecere: Între Inovație și Tradiție la Săptămâna Modei de la Paris Moda se află într-o perioadă de tranziție, așa cum a fost evident...

Un oraș din Italia înregistrează un număr uriaș de cazuri de febră dengue: ‘Situația a scăpat de sub control’

Un oraș din Italia înregistrează un număr uriaș de cazuri de febră dengue: 'Situația a scăpat de sub control' Epidemiologii italieni au tras un semnal...

Hedi Slimane părăseşte postul de director artistic al casei de modă Céline (LVMH)

Hedi Slimane părăseşte postul de director artistic al casei de modă Céline (LVMH) Hedi Slimane, director artistic, de creaţie şi imagine la Céline din ianuarie...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.