Zinaida Greceanîi se opune dizolvării parlamentului de la Chişinău

Publicat:

Preşedinta parlamentului de la Chişinău, Zinaida Greceanîi, figură proeminentă a Partidului Socialist condus de Igor Dodon, se opune dizolvării legislativului, ceea ce ar deschide calea alegerilor anticipate, cerând vineri Curţii Constituţionale a Republicii Moldova să ceară avizul Comisiei de la Veneţia în privinţa sesizării depuse de Maia Sandu cu privire la constatarea circumstanţelor care justifică dizolvarea actualului for legislativ, relatează Deschide.md şi Ziarul de Gardă, potrivit agerpres.

“Îmi exprima reticenţa faţă de intenţia preşedintelui Republicii Moldova de a iniţia procedura dizolvării parlamentului manifestată prin sesizarea nr. 71 f din 29 martie 2021 cu privire la constatarea circumstanţelor care justifică dizolvarea parlamentului de legislatura a X-a”, afirmă Greceanîi într-un demers făcut vineri către Curtea Constituţională.


Citeşte şi: DOLIU în UK! Prinţul Philip A MURIT la 99 de ani! – Black News

” În contextul enunţat, dat fiind impactul major al speţei atât pentru societate, cât şi pentru statul de drept, în vederea obţinerii unei opinii echidistante, de înaltă calificare în chestiuni constituţionale, care să nu fie marcată de emoţii politice, consider necesar şi vă solicit interpelarea avizului amicus curiae al Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei” în problema în cauză, se arată în demers.

Greceanîi a remarcat că, în situaţii dificile, Republica Moldova a apelat şi înainte la înalta expertiză a Comisiei de la Veneţia pentru obţinerea “avizelor amicus curiae” asupra unor chestiuni de drept constituţional comparat şi internaţional.

Demersul preşedintei parlamentului intervine în contextul în care Curtea Constituţională urmează să examineze joi, 15 aprilie, sesizarea depusă de Maia Sandu privind constatarea circumstanţelor pentru dizolvarea parlamentului după ce deputaţii nu au reuşit să investească, de două ori, un nou guvern.

La 26 martie, deputaţii Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM, de stânga, prorus), Partidului Şor, Platformei “Pentru Moldova” şi cei ai grupului Pro Moldova, în total 54 de parlamentari, au votat Declaraţia socialiştilor împotriva dizolvării legislativului.

Citeşte şi: Mai mulţi oameni au fost ÎMPUŞCAŢI într-un magazin din Texas – VIDEO – Black News

Socialiştii şi Partidul Şor – condus de controversatul oligarh Ilan Şor, care se ascunde în străinătate de justiţia de la Chişinău, fiind inculpat în prima instanţă în dosarul privind furtul miliardului de dolari în 2014 – insistă asupra propriului candidat la funcţia de premier. După retragerea Marinei Durlişteanu, propusă de Igor Dodon în funcţia de premier, majoritatea parlamentară agregată în jurul PSRM l-a propus în acest post pe actualul ambasador al Republicii Moldova la Moscova, Vladimir Golovatiuc.

Unii experţi de la Chişinău explică opoziţia acestora prin faptul că cele două formaţiuni s-au prăbuşit în sondaje în ultima perioadă, iar Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) al Maiei Sandu ar putea obţine în cadrul alegerilor anticipate majoritatea voturilor, notează Deschide.md.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT)

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT) Un hacker a avut acces la sistemele interne de...

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații Ziua internaţională a sărutului este celebrată, anual, la 6 iulie. A apărut în 2006, în Marea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.