Zinaida Popa: Votul PAS pentru bugetul lui Ion Ceban pentru Chișinău, un compromis

Publicat:

Votul PAS pentru bugetul lui Ion Ceban pentru Chișinău, un compromis

Votul comun al Partidului Acțiune și Solidaritate și al Mișcării Alternativa Națională pentru bugetul Chișinăului a fost „un compromis”, spune președinta fracțiunii PAS în Consiliul Municipal, Zinaida Popa. PAS a votat bugetul pe care îl consideră „auster”, pentru că e „răul cel mai mic”.

Bugetul municipiului Chișinău pentru anul 2024 a fost aprobat cu o întârziere de șapte luni după ce partidele cu cei mai mulți aleși municipali – MAN și PAS (care au câte 20 de consilieri) – au ajuns la învoială, potrivit moldova.europalibera.org.


Citește și : Gazprom ar putea să nu mai tranziteze gaze naturale rusești prin Ucraina, afectând securitatea energetică a R. Moldova

„Noi, foarte tranșant, am venit cu solicitări pentru oameni. Noi nu am negociat funcții”, susține în podcastul „Pe Agendă”, președinta fracțiunii PAS în CMC, Zinaida Popa, care vede votul ca pe un compromis. După votarea bugetului, în care s-au regăsit o parte din condițiile impuse de reprezentanții PAS, primarul Ceban a afirmat că „acest consens subliniază angajamentul MAN de a pune pe primul loc prioritățile locuitorilor capitalei”.

Fără înțelegeri „pe sub masă”

În podcast, Popa reafirmă că bugetul propus de primărie a fost adoptat după ce partidul primarului Ion Ceban a acceptat majoritatea amendamentelor PAS, printre care și finanțarea grupelor cu program prelungit, majorarea finanțărilor pentru suburbii sau un fond special pentru reparația curților din Chișinău.

Zinaida Popa declară că PAS nu a oferit nimic în schimb primarului Ion Ceban și partidului său, pentru ca cei din urmă să voteze pentru amendamentele înaintate de consilierii partidului de guvernare, spunând că nu au existat „înțelegeri pe sub masă”. În bugetul pentru 2024 se regăsesc, de exemplu, vânzările de terenuri intenționate de Primărie pe care PAS le-a criticat vehement înainte de votul comun.

„În continuare cred că noi nu trebuie să avem un buget bazat pe vânzări de terenuri. Putem să vindem terenuri în cazul în care le avem, dar să nu fie ca o sursă de bază, de finanțare, așa cum și împrumuturile [nu trebuie] să fie prea mari”, susține fruntașa PAS.

Bugetul Chișinăului prevede venituri de peste 7,7 miliarde de lei, cu transferuri de la bugetul de stat în mărime de aproape 4 miliarde de lei. Cheltuielile sunt estimate la 8,3 miliarde de lei, iar deficitul bugetar depășește 647 de milioane de lei.

„Nu ne-am uitat cu cine votăm”

Înainte de adoptarea bugetului, consilierii municipali ai partidului de guvernare acuzau consilierii MAN și pe Ion Ceban că nu vor să discute și cu ei despre buget, pentru că „negociază cu socialiștii funcții și au voturile necesare”. Popa nu a putut răspunde de ce MAN nu a votat alături de socialiști bugetul municipal, dar presupune că ar fi fost vorba de „solicitări prea mari”.

Citește și : Moscova acuză YouTube că cenzurează conţinutul la comanda Washingtonului

Ea spune că adoptarea bugetului Chișinăului a fost o „necesitate” și că „acum nu ne-am uitat cu cine votăm bugetul”.

Popa a exclus că PAS ar fi votat bugetul alături de MAN în urma, cum s-a speculat, a amenințării lui Ion Ceban că s-ar putea răzgândi în decizia sa de a nu candida la prezidențiale, împotriva președintei Maia Sandu, dacă aleșii locali PAS nu-i sprijină proiectul de buget.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Producătorii de tutun afectați de secetă cer ajutorul autorităților

Producătorii de tutun afectați de secetă cer ajutorul autorităților Anul 2024 ar fi putut deveni un an de relansare pentru ramura de producere a tutunului...

Trei companii străine și-au anunțat intenția de a intra pe piața din Republica Moldova

Trei companii străine și-au anunțat intenția de a intra pe piața din Republica Moldova Trei companii străine și-au anunțat intenția de a intra pe piața...

Presa elenă spune că Franța organizează ‘cele mai proaste Jocuri Olimpice de decenii’

Presa elenă spune că Franța organizează 'cele mai proaste Jocuri Olimpice de decenii' Într-un text deosebit de amar, site-ul "Ethnos" desfiintează Jocurile Olimpice de la...

O nouă avertizare hidrologică: Populația și agenții economici sunt îndemnați să utilizeze rațional resursele de apă

O nouă avertizare hidrologică: Populația și agenții economici sunt îndemnați să utilizeze rațional resursele de apă Serviciul Meteorologic de Stat a emis o nouă avertizare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.