X

Ziua Internațională a Iei, onorată şi la Chişinău

Ziua Internațională a Iei, onorată şi la Chişinău

Astăzi este Ziua Internaţională a Iei, sărbătoarea care promovează frumuseţea autentică a cămăşii tradiţionale româneşti. Ia a fost onorată şi la Chişinău, unde mai multe persoane au organizat o plimbare din scuarul Teatrului “Mihai Eminescu” până la Preşedinţie.

Au îmbrăcat cele mai frumoase ii şi cămăşi tradiţionale şi au pornit pe străzile Chişinăului. Iubitorii portului popular şi-au dat întâlnire, astăzi, în pauza de masă. Printre ei şi Irina, potrivit tvrmoldova.md.

Citește și : Reţeaua de socializare X autorizează de acum în mod oficial conţinuturile pornografice

IRINA AGAFIŢA: „Este o ie veche, are în jur de 80 de ani şi am cumpărat-o din România, zona Basarabiei Iia este ceva foarte adânc care mă repzintă ca român.”

ANA CEGODARI: „ Am ales să venim astăzi să celebrăm ia pentru că face parte din patrimoniul nostru naţional de culturi. Vrem să le transmitem asta şi copiilor noştri.”

MĂDĂLINA UNGUREANU: „Am participat la primul curs unde am învăţtat să îmi brodez propria mea Iei şi de atunci nu m-am mai oprit. Aşa a început această călătorie .”

La eveniment am întâlnit-o şi pe Anastasia, o basarabeancă stabilită de aproape opt ani în Islanda. A celebrat ia împrenă cu socrii ei, care au venit o pentru prima dată în Republica Moldova.

ANASTASIA CRUZ: „Am venit cu mama soacră, cu tatăl socru, cu soţul cu soţul meu care este islandez şi ne pare bine să fim aici 00:26

SIGURLAUG HALLDORSDOTTIR: „Am vrut să cumpărăm ii de când am venit aici. Mai ales că suntem pe jumătate moldoveni acum. Anastasia este din Moldova. Fiul meu este din Islanda. Trebuie să găsim un echilibru.”

PALMI GESTSSON: „Cred că sunt foarte frumos în această cămaşă.”

La Preşedinţie, au fost întâmpinaţi de şefa statului, Maia Sandu.

MAIA SANDU preşedintele Republicii Moldova: „Este bione să cunoaştem ce însemană cămaşa noastră tradiţională. Eu ştiu că deja ia a ajuns la Bruxelle şi cum nu doar prin reforma justiţiei integrarea europeană, dar şi prin  pruin faptul că ne cunosc şi oamenii UE aşa cum suntem noi, cu tradiţii. ”

Citește și : CA obține câștig de cauză față de Cinema 1 privind insuficiența de programe locale

NATA ALBOT organizator: „Ne dorim cu toţii ca mai ales în contextul intrării în marea familie europeană să ne păstrăm unicitatea şi autenticitatea şi mizăm pe efortul d-voastră.”

Ziua Universală a Iei este sărbătorită, anual, pe data de 24 iunie în toate comunitățile românești, iar în ultima duminică a lunii iunie, Republica Moldova va marca Ziua Portului Popular.

Tags: chisinauIe
Social