Ziua Internațională Anticorupție: PA a împărtășit rezultatele obținute în anul 2023

Publicat:

Ziua Internațională Anticorupție: PA a împărtășit rezultatele obținute în anul 2023

Astăzi, 9 decembrie, în R. Moldova este marcată Ziua Internațională Anticorupție. Cu această ocazie, Procuratura Anticorupție a împărtășit rezultatele obținute în anul 2023.

Procuratura Anticorupție marchează această zi nu doar prin declarații dar prin rezultatele livrate în anul 2023:


Ca urmare a investigațiilor procurorilor și ofițerilor și prezentarea probelor de către acuzatorii anticorupție în instanțele de judecată, judecătorii au pronunțat condamnări ferme împotriva celor găsiți vinovați de fapte de corupție, potrivit Știri.md.

Citeşte şi: Dorin Recean spulberă speranţele fermierilor: ‘Guvernul nu trebuie să subvenționeze producerea de cereale’

Totodată, procurorii anticorupție au trimis în judecată cauze penale de rezonanță împotriva subiecților de la cel mai înalt nivel de putere, inclusiv un fost Președinte al Republicii Moldova, fost Prim Ministru, foști miniștri, actuali și foști deputați în Parlament, procurori, judecători, și alți trei inculpați în Frauda Bancară.

Sentințe de rezonanță pronunțate în 2023:

Ziua Internațională Anticorupție: PA a împărtășit rezultatele obținute în anul 2023

Frauda Bancară

  1. Escrocherie și spălare de bani – 15 ani închisoare și repararea prejudiciului ce depășește 5,2 miliarde lei
    • Subiecți: Ilan Șor
    • Fabula: Fiind ales în funcţia de membru al Consiliului „Băncii de Economii” SA (BEM), Ilan Șor, având intenţia de a sustrage mijloacele financiare de la BEM prin companiile create fictiv de către acesta, precum şi transferarea acestor mijloace financiare pe care ştia că, le-a obţinut ilicit în vederea tăinuirii şi deghizării originii ilicite ale acestora, în vederea sustragerii de la consecințele juridice ale acţiunilor infracţionale, a comis infracţiunile de escrocherie şi spălare de bani.
    • Pornită urmărirea penală: decembrie 2014
Ziua Internațională Anticorupție: PA a împărtășit rezultatele obținute în anul 2023
    • Expediat în judecată: august 2016
      • în instanţa de apel din data 25/08/2021 – 13/04/2023, Curtea de Apel Chișinău, Judecători I.Bulhac, S.Gîrbu, M.Juganari
    • Sentința pronunțată: Prin decizia din 13 aprilie 2023, Curtea de Apel Chișinău l-a recunoscut culpabil pe Ilan Șor în comiterea escrocheriei (art. 190 alin. (5) din Codul penal) și spălării de bani (art. 243 alin. (3) din Codul penal), și i-a stabilit pedeapsa definitivă de 15 ani de închisoare, în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții in sistemul bancar pe termen de 5 ani. Inclusiv, acțiunea civilă a BEM a fost admisă integral, cu încasarea acesteia în mărime de 5.291.708.829 lei din contul lui Ilan Șor.
Ziua Internațională Anticorupție: PA a împărtășit rezultatele obținute în anul 2023

Corupția din justiție – subiecți speciali

  1. Corupere pasivă – 7 ani închisoare și amendă de 160 000 lei
    • Subiecți: judecător din cadrul Judecătoriei Anenii Noi
    • Fabula: Magistratul, având spre examinare o cerere de revizuire în cadrul unei cauze civile, a pretins suma de 500 euro, de la fiul revizuentei pentru admiterea cererii. La scurt timp, banii în sumă de 500 de euro au fost transmiși magistratului sub controlul ofițerilor Centrului Național Anticorupție. Ulterior, invocând același pretext judecătorul a pretins o altă sumă în mărime de 500 euro, care prin urmare la fel a fost transmisă în două tranșe sub controlul ofițerilor CNA. Astfel acesta a comis infracțiunea de corupere activă (prevăzută la art. 324 alin. (3) lit. a) din Codul penal).
    • Pornită urmărirea penală: ianuarie 2015
    • Expediat în judecată: mai 2015, Judecătoria Chișinău s. Central, Judecătorul A. Arhip
    • Sentința pronunțată: Prin sentința din 23 octombrie 2023, instanța a recunoscut inculpatul vinovat de comiterea coruperii pasive, stabilindu-i o pedeapsă cu închisoare de 7 ani, cu executare în penitenciar de tip închis, cu amendă de 160 000 lei și cu privarea de a ocupa funcții publice pe un termen de 10 ani.
Ziua Internațională Anticorupție: PA a împărtășit rezultatele obținute în anul 2023
  1. Corupere pasivă – 5 ani de închisoare, 305 000 lei amendă
    • Subiecți: doi polițiști din Cahul
    • Fabula: Polițiștii au pretins și primit de la un cetățean mijloace bănești în cuantum nestabilit (o bancnotă) sub formă de lire sterline, pentru a nu-i întocmi proces-verbal cu privire la încălcarea regulilor de înmatriculare sau de înregistrare de stat, de revizie tehnică a vehiculelor. Tot ei, acționând de comun acord, au pretins şi ulterior primit 1000 MDL, de la un alt cetățean, pentru a nu-i întocmi proces-verbal cu privire la contravenţia de exploatare a vehiculelor cu volanul amplasat pe partea dreaptă pe timp de noapte şi în condiții de vizibilitate redusă.
Ziua Internațională Anticorupție: PA a împărtășit rezultatele obținute în anul 2023
    • Pornită urmărirea penală: ianuarie 2021
    • Expediat în judecată: aprilie 2021, Judecătoria Cahul, sediul Central, Judecătorul A. Bologan
    • Sentința pronunțată: Prin sentință din 06 aprilie 2023, instanța a recunoscut vinovați inculpații de comiterea a 2 episoade de corupere pasivă (infracțiunii prevăzute la art. 324 alin. (2) lit. b) din Codul penal) și le-a stabilit fiecăruia pedeapsa sub formă de închisoare de 5 ani și 1 lună, cu amendă de 305 000 lei, cu privare de dreptul de a ocupa funcții publice pe un termen de 8 ani.
Ziua Internațională Anticorupție: PA a împărtășit rezultatele obținute în anul 2023
  1. Trafic de influență – 3 ani de închisoare, 4000 euro confiscați
    • Subiecți: avocat
    • Fabula: Avocatul a pretins 1000 euro, susținând că are influență asupra judecătorul din cadrul Judecătoriei Drochia, sediul Glodeni pentru a-l determina să aplice în privința clientului său măsura preventivă mai convenabilă sub formă de arestare la domiciliu în loc de arest preventiv. De asemenea, avocatul a pretins 5000 euro susținând că are influență asupra procurorului din Procuratura r-lui Glodeni și asupra judecătorului din cadrul Judecătoriei Drochia, sediul Glodeni, în scopul de a-l determina pe procuror să solicite condamnarea la o pedeapsă cu suspendare condiționată, iar pe judecător să-l determine să pronunțe o sentință de condamnare cu suspendare condiționată a executării pedepsei. Din suma pretinsă, acesta a primit 3000 euro.
    • Pornită urmărirea penală: octombrie 2021
    • Expediat în judecată: decembrie 2021, Judecătoria Drochia, Judecătorul R. Chistruga
    • Sentința pronunțată: Prin sentință din 24 februarie 2023, instanța a recunoscut vinovat inculpatul de comiterea traficului de influență (infracțiune prevăzută de art. 326 alin.(1) din Codul penal), fiindu-i aplicată pedeapsa sub formă de închisoare de 3 ani în penitenciar de tip semiînchis și cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de 4 ani. Totodată, de la inculpat s-a confiscat suma de 4000 euro în interesul statului, care au fost primite ilegal și destinate pentru săvârșirea de către avocat a infracțiunii de trafic de influență.
Ziua Internațională Anticorupție: PA a împărtășit rezultatele obținute în anul 2023
  1. Trafic de influență – 3 ani de închisoare, 3000 dolari SUA și 300 Euro confiscați
    • Subiecți: fost polițist
    • Fabula: Angajatul Ministerului Afacerilor Interne a pretins suma de 10 000 euro, și a acceptat și primit bani în sumă de 3000 dolari SUA și 300 euro, cu condiția că restul sumei va fi transmisă ulterior, în schimbul cărora pretindea că poate determina angajații Poliției de Frontieră și ai Serviciului Vamal să permită accesul unui cetățean al Ucrainei în Republica Moldova (fiind declarată stare de urgență și interzisă ieșirea bărbaților cu vârste cuprinse între 18 și 60 ani), pentru exonerarea acestuia de la serviciul militar al Ucrainei.
Ziua Internațională Anticorupție: PA a împărtășit rezultatele obținute în anul 2023
    • Pornită urmărirea penală: iulie 2022
    • Expediat în judecată: octombrie 2022, Judecătoria Chișinău s. Buiucani, Judecătorul A. Cucerescu
    • Sentința pronunțată: Prin sentință din 24 februarie 2023, instanța a recunoscut vinovat fostul polițist de comiterea infracțiunii de trafic de influență (art. 326 alin. (2) lit. d) din Codul penal) și i-a stabilit pedeapsa sub formă de închisoare pe un termen de 3 ani, cu privarea dreptului de a ocupa anumite funcții în organele de drept pe un termen de 3 ani. Totodată, executarea pedepsei s-a suspendat parțial, urmând ca acesta să execute pedeapsa închisorii pe un termen de 1 an și 6 luni în penitenciar de tip semiînchis, iar executarea părții rămase de 1 an și 6 luni a fost suspendată condiționat pe o perioadă de 2 ani. De asemenea, din contul inculpatului s-a dispus confiscarea în folosul statului a contravalorii sumelor rezultate din infracțiune și anume 3000 dolari SUA și 300 Euro.

Alte categorii de infracțiuni

  1. Trafic de influență și escrocherie – 14 ani de închisoare
    • Subiecți: persoane fizice, unul dintre care susținea că ar fi colonel din cadrul Serviciului de Securitate al Federației Ruse
Ziua Internațională Anticorupție: PA a împărtășit rezultatele obținute în anul 2023
    • Fabula: Cetățeanul care susținea că ar fi colonel din cadrul Serviciului de Securitate al Federației Ruse, în perioada 2012-2017, a pretins și primit sume ce variau până la 25 000 euro, în schimbul cărora pretindea că poate influența procurorii să adopte o decizie favorabilă în privința persoanelor investigate sau că poate transfera unii studenți din cadrul Universității de Stat de Medicină și Farmacie de la o facultate la alta și alte acțiuni similare.
    • Pornită urmărirea penală: cauzele penale au fost pornite începând cu anul 2012
    • Expediat în judecată: aprilie 2015, Judecătoria Chișinău s. Centru, Judecătorul V. Sandu
    • Sentința pronunțată: Prin sentință din 17 februarie 2023, instanța a recunoscut vinovat inculpatul de comiterea traficului de influență și escrocherie (infracțiuni prevăzute de art. 326 alin.(1) și 190 alin.(2), lit. c), 190 alin. (5) din Codul penal), fiindu-i aplicată o pedeapsă definitivă sub formă de închisoare de 14 ani, cu ispășirea pedepsei în penitenciar de tip semiînchis, cu privarea de dreptul de a ocupa și a exercita activități legate de administrarea și gestionarea banilor și bunurilor materiale pe un termen de 5 ani. Totodată, din contul inculpatului s-a dispus confiscarea în folosul statului a contravalorii sumei de 2600 euro.
Ziua Internațională Anticorupție: PA a împărtășit rezultatele obținute în anul 2023
  1. Escrocherie – 8 ani de închisoare și repararea prejudiciului de 175 000 EUR
    • Subiecți: fost președinte al Federației de Baschet din Republica Moldova
    • Fabula: În anul 2014, Președintele Federației de Baschet din RM, a organizat o schemă întru dobândirea ilicită și sustragerea bunurilor unei companii străine, deținute de un cetățean al Republicii Slovace, urmare a inducerii în eroare aferent construcției unui complex sportiv multifuncțional în mun. Chișinău, pe un teren ce nu-i aparținea. Astfel, în urma acțiunilor inculpatului, companiei deținute de cetățeanul Slovaciei, i-a fost cauzat un prejudiciu patrimonial efectiv în sumă de 210 000 euro, ceea ce constituie proporții deosebit de mari, fiind încriminată săvârșirea infracțiunii de escrocherie (art. 190 alin. (6) din Codul penal).
Ziua Internațională Anticorupție: PA a împărtășit rezultatele obținute în anul 2023
    • Pornită urmărirea penală: februarie 2016
    • Expediat în judecată: iulie 2016, Judecătoria Chișinău s. Centru, Judecătorul C. Roșca
    • Sentința pronunțată: Prin sentință din 21 noiembrie 2023, instanța a recunoscut vinovat pe fostul Președinte al Federației de Baschet din RM de comiterea infracțiunii de escrocherie, condamnându-l la 8 ani de închisoare, cu dispunerea executării pedepsei în penitenciar de tip închis, precum și cu privarea de dreptul de a ocupa funcții publice și de a exercita activitate în sfera publică pe un termen de 3 ani. Totodată, fiind încasat din contul acestuia, în beneficiul părții civile, echivalentul în lei a sumei de 175 000 euro.
Ziua Internațională Anticorupție: PA a împărtășit rezultatele obținute în anul 2023
  1. Escrocherie și trafic de influență – 8 ani de închisoare
    • Subiecți: președinta fundației Moldo-Olandeze „Salvați Copiii Străzii”
    • Fabula: În anul 2014, președinta fundației Moldo-Olandeze „Salvați Copiii Străzii”, a dobândit de la denunțătoare prin înșelăciune și abuz de încredere mijloace bănești în sumă de 38 000 euro. În aceeași perioadă, sub același pretext (a unui împrumut), a dobândit ilicit de la denunțătoare 500 euro, neavând intenția de a restitui împrumutul acordat. Iar în 2015, sub pretextul influenței asupra magistraților din cadrul Curții Supreme de Justiție, a extorcat și a primit de la denunțătoare mijloace bănești în mărime de 3 000 euro, în vederea influențării magistraților să adopte o decizie favorabilă în cadrul unui litigiu civil, parte a căruia era fiului denunțătoarei. Faptele acesteia fiind prevăzute la art. 190 alin.(2) lit. c), 190 alin. (6) și 326 alin. (1) din Codul penal.
    • Pornită urmărirea penală: anul 2017
    • Expediat în judecată: aprilie 2021, Judecătoria Chișinău s. Buiucani, Judecătorul V. Garabagiu
    • Sentința pronunțată: Prin sentință din 06 noiembrie 2023, instanța a recunoscut inculpata vinovată de comiterea infracțiunii de escrocherie și trafic de influență, stabilindu-i o pedeapsă cu 8 ani de închisoare, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip închis pentru femei, cu privarea de dreptul de ca ocupa funcții de administrare a bunurilor altor persoane pe un termen de 5 ani.
Ziua Internațională Anticorupție: PA a împărtășit rezultatele obținute în anul 2023
  1. Trafic de influență – 5 ani de închisoare
    • Subiecți: specialist relații sociale a Structurii teritoriale pentru determinarea dizabilității și capacității de muncă Rezina
    • Fabula: Specialistul relații sociale a Structurii teritoriale pentru determinarea dizabilității și capacității de muncă Rezina, acționând în comun cu o altă colegă, au pretins și primit de la persoanele interesate în acordarea gradului de dizabilitate și/sau rudele acestora, care nu corespundeau criteriilor privind determinarea dezabilității, mijloace bănești ce variau între 4 000 și 18 500 lei, susținând că au influență asupra persoanelor publice din cadrul Serviciului pentru Determinarea Dezabilității și Capacității de Muncă, să-i determine pe aceștia să acorde gradul de dizabilitate solicitat. Aceasta a fost învinuită de săvârșirea a 19 episoade de trafic de influență (art. 326 alin.(2) lit. b) din Codul penal).
    • Pornită urmărirea penală: februarie 2020
    • Expediat în judecată: februarie 2023, Judecătoria Orhei s. Central, Judecătorul M. Proca
    • Sentința pronunțată: Prin sentință din 16 octombrie 2023, instanța a recunoscut vinovată inculpata de comiterea a 19 episoade de trafic de influență, și i-a stabilit pentru concurs real de infracțiuni, prin cumul parțial al pedepselor stabilite – pedeapsă sub formă de închisoare pe un termen de 5 ani în penitenciar semiînchis pentru femei. Totodată, a fost aplicată confiscarea specială prin încasarea din contul inculpatei, cu trecerea în beneficiul bugetului de stat, a sumei ce depășește 107 000 lei.
Ziua Internațională Anticorupție: PA a împărtășit rezultatele obținute în anul 2023
  1. Corupere activă – 3 ani de închisoare și amendă în mărime de 200 000 lei
    • Subiecți: cetățeană a Ucrainei
    • Fabula: Cetățeana Ucrainei împreună cu o altă persoană, a promis și transmis unui angajat al Poliției de Frontieră, 500 dolari SUA pentru a permite scoaterea din Republica Moldova a unui minor fără nici un act de identitate, fiindu-i incriminată infracțiunea corupere activă (prevăzută la art. 325 alin.(2) lit. b) din Codul penal).
    • Pornită urmărirea penală: decembrie 2022
    • Expediat în judecată: martie 2023, Judecătoria Edineț s. Central, Judecătorul G. Bârsan
    • Sentința pronunțatăPrin sentința din 19 aprilie 2023, instanța a recunoscut vinovată cetățeanca Ucrainei de comiterea coruperii active, stabilindu-i pedeapsa cu 3 ani de închisoare, cu executare în penitenciar pentru femei și amendă în mărime de 200 000 lei. Totodată, s-a dispus confiscarea din contul persoanei în beneficiul Statului a mijloacelor bănești în cuantum de 500 dolari SUA și telefonul mobil de model iPhone 8.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Peste 40 de copii din R. Moldova și Ucraina participă la tabăra ‘Divosvit’

Peste 40 de copii din R. Moldova și Ucraina participă la tabăra 'Divosvit' Excursii, jocuri interactive și multă socializare. De asta vor avea parte 40...

Universitatea Slavonă își suspendă activitatea. Studenții urmează să fie transferați în cadrul altor universități

Universitatea Slavonă își suspendă activitatea. Studenții urmează să fie transferați în cadrul altor universități Ministerul Educației și Cercetării informează candidații la admiterea 2024 despre suspendarea...

Andrei Năstase vede o CONSPIRAȚIE între PSRM și PAS: ‘Sunt pregătit să rămân singurul candidat independent’

Andrei Năstase vede o CONSPIRAȚIE între PSRM și PAS: 'Sunt pregătit să rămân singurul candidat independent' Candidatul „independent” Andrei Năstase vede o CONSPIRAȚIE între PSRM...

Aeroportul din Chișinău ar putea fi inclus în lista bunurilor care nu pot fi privatizate. Vot pozitiv în Guvern

Aeroportul din Chișinău ar putea fi inclus în lista bunurilor care nu pot fi privatizate. Vot pozitiv în Guvern Aeroportul Internațional Chișinău ar putea fi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.