X

Zoran Milanovic convoacă alegeri parlamentare în Croaţia

Preşedintele Croaţiei, Zoran Milanovic, a anunţat miercuri convocarea alegerilor parlamentare pentru data de 5 iulie, indică o declaraţie a administraţiei prezidenţiale croate, citată de HINA şi Reuters, potrivit agerpres.

Decizia privind data scrutinului intră în vigoare pe 2 iunie. Partidele şi candidaţii independenţi vor avea apoi 14 zile pentru a-şi prezenta candidaturile către Comisia electorală de stat din Croaţia. Aceasta va avea apoi la dispoziţie 48 de ore pentru a publica lista partidelor şi candidaţilor validaţi.

Citeşte şi: Procurorii sud-coreeni cer 35 de ani de închisoare pentru fosta preşedinte a ţării

Principalele forţe politice care se vor confrunta în acest scrutin sunt Uniunea Democrată Croată (HDZ, aflată la guvernare) şi Partidul Social-Democrat.

Sondajele de opinie indică faptul că niciun partid nu va obţine o majoritate confortabilă, astfel că foarte probabil oricine ar câştiga cele mai multe voturi ar trebui să facă un guvern de coaliţie cu formaţiuni mai mici.

Citeşte şi: Mahmoud Abbas RUPE toate acordurile cu SUA şi Israel

Cel mai recent sondaj de opinie arată că HDZ ar obţine 30% din voturi, iar social-democraţii în jur de 28% din sufragii. A treia forţă politică este blocul eurosceptic format în jurul Mişcării Patriotice (Domovinski Pokret), partid condus de un popular muzician, Miroslav Skoro, şi sprijinit de 10% din electorat.

Viitorul guvern de la Zagreb va avea misiunea dificilă de a redresa economia croată, ce ar urma să scadă cu 9,4% în acest an din cauza pandemiei de COVID-19. Aceasta a afectat negativ mai ales sectorul turistic, ce contribuie cu aproximativ o cincime la venitul naţional al Croaţiei. 

Tags: alegeri parlamentarecovid-19CroatiaDomovinski PokretMiroslav SkoroPartidul Social-DemocratUniunea Democrată Croată (HDZ)ZagrebZoran Milanovic
Categorii: Externe