CNA o scoate ‘basma-curată’ pe Maia Sandu: ‘Premiul NU este cadou’

Publicat:

CNA o scoate ‘basma-curată’ pe Maia Sandu: ‘Premiul NU este cadou’

Centrul Național Anticorupție afirmă într-un răspuns oferit la solicitarea Președinției că nu are competența de a se expune în privința regimului juridic al premiului „Timișoara pentru Valori Europene” care a fost oferit președintei Maia Sandu. CNA precizează însă că termenul de „premiu” nu se înscrie în noțiunea de „cadou”.

„Centrul Național Anticorupție nu are competențe de interpretare a unui act normativ. Potrivit art.71 alin.(1) din Legea nr.100/2017 cu privire la actele normative – Interpretarea actelor normative se efectuează cu scopul clarificării sensului unui act normativ sau al unor dispoziții din acesta, iar potrivit art.72 alin.(3) – Interpretare oficială a legilor, altele decât cele menționate la alin.(1), se realizează exclusiv de către Parlament prin adoptarea legilor de interpretare. În acest sens, prezentul răspuns nu ar trebui calificat ca fiind un act de interpretare a normelor ce reglementează regimul juridic al cadourilor. de interpretare a unui act normativ”, se spune în răspunsul oferit de CNA.

Citeşte şi: Prețul biletelor de avion a crescut de 2,3 ori – Stiripesurse.md


CNA atrage atenția că, în legislația care reglementează regimul juridic al cadourilor în Republica Moldova, termenul de „premiu” nu se regăsește în lista termenilor care se circumscriu noțiunii de „cadou”.

CNA o scoate ‘basma-curată’ pe Maia Sandu: ‘Premiul NU este cadou’

„Aplicând principiul „Uni lex non distinguit, nec nos distinguere debemus”, nu putem conchide altfel decât că regimul juridic al cadourilor nu este aplicabil în cazul acordării/decernării unor premii”, se spune în răspunsul semnat de șeful CNA, Alexandr Pânzari.

Răspunsul CNA la demersul instituției prezidențiale confirmă că termenul de „premiu” nu se înscrie în noțiunea de „cadou”, a comentat Președinția, precizând că Maia Sandu va decide modul de utilizare a banilor după ce aceștia vor fi transferați.

„Manipularea termenilor cu scopul de a denigra instituția prezidențială sunt un instrument de propagandă menit să slăbească încrederea în instituții și în societate. Premiile sunt o recunoaștere a meritelor, iar decernarea acestora este o practică firească la nivel internațional. De astfel de premii au beneficiat inclusiv, prim-miniștri și președinți de țară.”, a declarat șeful de cabinet al Președintei, Adrian Băluțel.

CNA o scoate ‘basma-curată’ pe Maia Sandu: ‘Premiul NU este cadou’

Amintim că, la 13 ianuarie, Maia Sandu a primit premiul ”Timişoara pentru Valori Europene”, care este însoţit de o recompensă de 30.000 de euro. Subiectul a generat discuții aprinse în spațiul virtual. Responsabilii de la Președinție au declarat pentru Jurnal TV că Maia Sandu nu a primit premiul bănesc, iar în momentul în care va fi clar dacă legea permite recepționarea acestuia, instituția prezidențială va informa publicul despre modul în care vor fi utilizate aceste resurse.

Premiul a provocat critici tocmai la Moscova. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că premiul primit de președintele Republicii Moldova este o recompensă pentru „colonizarea hibridă” a României.

În replică, primarul municipiului Timișoara, Dominic Fritz, a declarat că atacurile venite din partea Rusiei demonstrează că a fost o decizie bună ca Maia Sandu să fie prima laureată a premiului „Timișoara Pentru Valori Europene”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Cannes 2024: Regizorul Yorgos Lanthimos spune că lumea e mai ciudată decât filmele sale

Cannes 2024: Regizorul Yorgos Lanthimos spune că lumea e mai ciudată decât filmele sale Regizorul Yorgos Lanthimos, prezent sâmbătă la Festivalul de Film de la...

VIDEO – Rapperul Sean ‘Diddy’ Combs, surprins de camerele video agresând-o fizic pe fosta sa iubită

VIDEO -  Rapperul Sean 'Diddy' Combs, surprins de camerele video agresând-o fizic pe fosta sa iubită O înregistrare video din 2016 îl arată pe Sean...

Microsoft va lansa următoarea ediţie a jocului ‘Call of Duty’ pe un serviciu de abonament

Microsoft va lansa următoarea ediţie a jocului 'Call of Duty' pe un serviciu de abonament Microsoft intenţionează să lanseze următoarea ediţie a jocului video ”Call...

Ultima modă în chirurgia estetică: keratopigmentarea

Ultima modă în chirurgia estetică: keratopigmentarea Specialiştii oftalmologi sunt extrem de îngrijoraţi de faptul că o procedură folosită în mod normal pentru eliminarea unor cicatrici...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.