11 state vor încălca regula de deficit a UE

Publicat:

11 state vor încălca regula de deficit a UE

Polonia și alții presează pentru exceptarea de la „procedura de deficit excesiv” pe motiv că au avut cheltuieli militare mari.

11 state UE, inclusiv Franța și Italia, vor fi mustrate de Comisia Europeană (CE) din cauza cheltuielilor publice excesive, odată ce noile reguli fiscale vor intra în vigoare anul acesta, scrie THE FINANCIAL TIMES, potrivit stiripesurse.ro.

Aceste țări au avut în 2023 deficit mai mare de 3%, plafonul admis de UE. CE va hotărî în iunie, de la caz la caz, dacă va lansa procedura de deficit excesiv (EDP). Statele din zona euro pot primi amenzi dacă nu se corectează, iar cele non-euro riscă să-și piardă din reputație.


Citeşte şi: Von der Leyen îşi apără palmaresul în faţa a şapte contracandidaţi la conducerea Comisiei Europene – Stiripesurse.md

Franța, Italia și Belgia, cu deficit peste 3% și fără intenția de a reveni sub prag în anii următori, vor fi sancționate aproape garantat.

11 state vor încălca regula de deficit a UE

Regulile fiscale au fost suspendate în cursul pandemiei, iar acum se aplică din nou, după o amendare care lasă spațiu de manevră mai mare pentru cheltuieli militare.

Noua regulă a primit și mai mulți colți de la Banca Centrală Europeană, care poate exclude țări de la programul ei nou, încă netestat, de cumpărare de obligațiuni, dacă nu respectă recomandările EDP.

Unele state, precum Spania și Cehia, arată că deficitul lor va reveni sub 3% anul acesta și n-ar trebui să fie sancționate pentru o scăpare temporară.

„Pot fi cazuri la limită”, a declarat pentru Financial Times comisarul economiei și vicepreședintele CE Valdis Dombrovskis. „Dacă e vreo țară al cărei deficit excesiv e aproape de 3% dar temporar, am putea decide să nu folosim procedura de deficit excesiv. Poate intra sub incidența bugetului pe 2024.”

11 state vor încălca regula de deficit a UE

România, membru non-euro, e unica țară aflată acum în EDP.

Polonia și România, alături de Slovacia (în zona euro), presează pentru exceptarea pe motiv de cheltuieli militare provocate de invazia rusă din Ucraina, care le-ar fi împins peste prag.

„Polonia are cele mai mari cheltuieli militare din NATO, mai mari decât SUA. E o situație extraordinară de care ar trebui să se țină cont când se va evalua procedura de deficit excesiv, iar noile reguli fiscale din UE pentru acest lucru sunt făcute”, a declarat pentru Financial Times Andrzej Domański, ministrul polonez de finanțe.

Polonia a avut deficit de peste 5% în 2023, cheltuind pe armată în același an 3,9% din PIB, rezultând un deficit sub 3% la cheltuielile non-militare.

„Suntem în dialog cu CE și există o largă înțelegere a faptului că astfel de investiții trebuie luate în calcul în mod adecvat”, a declarat Domański.

11 state vor încălca regula de deficit a UE

Cheltuielile militare „sunt unul dintre factorii relevanți” care determină activarea sau nu a procedurii de deficit excesiv, a spus el.

Dar nu orice cheltuieli militare sunt eligibile pentru tratament indulgent. Conform noilor reguli bugetare din UE, „creșterea investițiilor guvernului în apărare” poate fi trecută cu vederea, dar nu și cheltuielile militare uzuale.

„La negocieri a fost clar că acesta va fi un subiect. Salariile soldaților comparativ cu tancuri”, a declarat un diplomat UE, observând că e treaba CE să determine ce poate excepta.

CE a mai fost criticată pentru neaplicarea regulii deficitului, mai ales în privința Franței. Aplicarea mai exigentă a fost o cerință-cheie a Germaniei și a altora la negocierea noilor reguli.

11 state vor încălca regula de deficit a UE

„Vom monitoriza destul de îndeaproape”, a declarat reprezentantul unui minister al unui stat UE.

Un rezultat probabil e ca țările să facă oricum obiectul EDP, însă ajustările bugetare recomandate de CE la toamnă să fie mai mici.

„EDP-urile sunt guvernate de reguli clare”, a declarat Dombrovskis. „Acești parametri principali nu s-au schimbat. 3% din PIB rămâne pragul relevant pentru a lansa o EDP.”

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Șapte semne ascunse ale ADHD-ului la femei și fete

Șapte semne ascunse ale ADHD-ului la femei și fete Actrița Busy Philipps a anunțat recent că a fost diagnosticată cu tulburare de deficit de atenție/hiperactivitate...

Paul McCartney, primul muzician britanic miliardar

Paul McCartney, primul muzician britanic miliardar Paul McCartney devine primul muzician britanic miliardar. În vârstă de 82 de ani, a urcat pe locul 165 în...

Ion Ceban s-a întâlnit, astăzi, la Erevan, Armania, cu ministrul Muncii și Protecției Sociale. Despre ce au discutat

Ion Ceban s-a întâlnit, astăzi, la Erevan, Armania, cu ministrul Muncii și Protecției Sociale. Despre ce au discutat Primarul General al Municipiului Chișinău, Ion Ceban,...

Procurorii Anticorupție cer recuzarea judecătorului Gheorghe Balan

Procurorii Anticorupție cer recuzarea judecătorului Gheorghe Balan Procurorii Anticorupție au cerut astăzi recuzarea judecătorului Gheorghe Balan, în procedura căruia se află cauza penală de învinuire...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.