30 de ani de la moartea lui Eugen Ionescu: „Dacă răul există, atunci există şi Dumnezeu“. (VIDEO)

Publicat:

30 de ani de la moartea lui Eugen Ionescu: „Dacă răul există, atunci există şi Dumnezeu“. (VIDEO)

Joi, 20 martie, se împlinesc trei decenii de la moartea unuia dintre cei mai mari dramaturgi ai secolului XX, Eugen Ionescu, scriitorul de limbă franceză de origine română renumit pentru contribuția sa la teatrul absurdului, a cărui operă a inspirat numeroși autori și artiști, ale cărui fraze celebre sunt citate de generații peste generații, scrie adevarul.ro.

Eugen Ionescu (Eugène Ionesco) a venit pe lume pe 26 noiembrie 1909, în Slatina, județul Olt, și a crescut într-o familie cu origini mixte – tatăl său (avocat) era român, iar mama sa, Marie-Thérèse (născută Ipcar), avea cetățenie franceză.


La vârsta de patru ani a plecat împreună cu mama la Paris. A urmat cursurile primare ale Şcolii comunale din strada Dupleix, iar din 1921, alături de sora sa, a locuit în ceea ce avea să evoce în scrierile de mai târziu drept un Paradis – La Chapelle Anthenaise.

În 1924, când părinţii au divorţat, Eugen Ionescu și-a urmat tatăl în România. S-a înscris la Liceul „Sfântul Sava“, unde a avut colegi viitori actori, oameni de litere, filozofi etc.

După ce a absolvit Colegiul Național Sfântul Sava din București, a susținut examenul de bacalaureat la Colegiul Național Carol I din Craiova. Ulterior, s-a înscris la Facultatea de Litere din București, obținând o licență în limba franceză.

Din 1938, Eugen Ionescu s-a stabilit la Paris, unde a început să lucreze ca atașat cultural al guvernului Antonescu, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Mulți ani și-a îmbinat cariera diplomatică cu pasiunea pentru scriere și teatru.

În anii ’50, a scris primele sale piese de teatru, celebre pentru stilul lor absurd și satiric,  „Cântăreața cheală” și „Lecția” fiind exemple notorii din debutul său în teatrul absurdului.

A scris și produs opere de teatru timp de mai mulți ani, primind recunoaștere internațională și apreciere din partea criticilor și a publicului. Printre cele mai cunoscute piese se numără „Rinocerii” și „Regele moare”, care au fost jucate cu succes pe scenele teatrelor de prestigiu din întreaga lume.

Din 1970 a devenit membru al Academiei Franceze, o recunoaștere a contribuției sale semnificative la literatura și cultură franceză. Opera sa a inspirat și influențat generații de scriitori și artiști, impactul său asupra teatrului mondial fiind unul de necontestat.

Eugen Ionescu a murit pe 28 martie 1994, la Paris, în regiunea Île-de-France, Franța, opera sa fiind, în continuare, studiată și apreciată în întreaga lume.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Jurnalistul rus Serghei Karelin, plasat în detenţie cu privire la realizarea unor videouri pentru echipa lui Navalnîi

Jurnalistul rus Serghei Karelin, plasat în detenţie cu privire la realizarea unor videouri pentru echipa lui Navalnîi Un jurnalist rus, Serghei Karelin, a fost plasat...

Rusia revendică cucerirea unui nou sat pe frontul din estul Ucrainei

Rusia revendică cucerirea unui nou sat pe frontul din estul Ucrainei Rusia revendică duminică cucerirea unui nou sat pe frontul de est, Novobahmutivka, într-un sector...

Natalia Barbu a participat la prima repetiție pe scena Eurovision 2024

Natalia Barbu a participat la prima repetiție pe scena Eurovision 2024 Interpreta Natalia Barbu, care va reprezenta Republica Moldova la Eurovision, a avut astăzi prima...

Chișinăul este decorat în stil pascal

Chișinăul este decorat în stil pascal Primăria Chișinău informează că, tradițional, în preajma sărbătorilor luminate, în centrul Capitalei va fi inaugurată zona cu luminițe și...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.