Peste 140 de școli din țară vor avea blocuri sanitare noi

Publicat:

Peste 140 de școli din țară vor avea blocuri sanitare noi

Aproximativ 140 de școli din sate au toaletă în curte. Un exemplu este și gimnaziul din comuna Pârlița, raionul Soroca. Ministrul Educației, Dan Perciun, a anunțat că în acest an vor fi renovate sau construite blocurile sanitare în instituțiile de învățământ, selectate prin concurs.

În cadrul Gimnaziului din Pârlița învață 80 de elevi. Clădirea școlii niciodată nu a avut bloc sanitar în interior, așa că elevii și pedagogii sunt nevoiți să meargă la toaleta din curte, transmite moldova1.md.  


„Ne descurcăm foarte greu, mai ales în perioada rece a anului. Este complicat, pentru că trebuie să însoțim copiii afară și să avem grijă să fie îmbrăcați. Asta tot e pierdere de timp și influențează foarte negativ asupra copiilor. Încă mai avem o problemă, că sunt fetițe care pe viitor devin viitoarele mame și trebuie să fie sănătoase”, a spus Lilia Zgardan, profesoară.

Citește și: Școala de Muzică ,,Maria Bieșu”, din Chișinău, a împlinit 50 de ani de la fondare

Instituția a elaborat proiectul tehnic pentru construcția blocurilor sanitare și a primit finanțare, iar lucrările vor începe în luna mai.

Potrivit directorului Gimnaziului, instituția este una veche, la care, de la bun început, nu a fost prevăzut un bloc sanitar interior.

„Încă din perioada sovietică, blocul sanitar era în exterior. (…) Va fi construit în anexa respectivă, care va fi demolată, și se va construi din nou un bloc sanitar, care va îmbunătăți cu mult și va duce la creșterea educației”, a menționat Igor Cazac, directorul gimnaziului din Pîrlița.

La începutul lunii februarie, ministrul Educației, Dan Perciun, a anunțat că în acest an vor fi renovate sau construite blocurile sanitare în peste 140 de instituții de învățământ, selectate prin concurs. În acest scop, din bugetul de stat vor fi alocate 25 de milioane de lei.

Restul cheltuielilor vor fi acoperite de Banca Mondială și UNICEF, cu sprijinul financiar al partenerilor de dezvoltare. Anul trecut, 21 de școli au beneficiat de renovarea blocurilor sanitare, fiind alocați din bugetul de stat, de asemenea, 25 de milioane de lei.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

VIDEO – Separatiştii pierd majoritatea în parlamentul din Catalonia

Separatiştii pierd majoritatea în parlamentul din Catalonia Partidele separatiste, care conduc Catalonia de un deceniu, au pierdut duminică majoritatea în parlamentul regional, potrivit rezultatelor parţiale...

A fost prins cu mii de pachete de țigări în mașină

A fost prins cu mii de pachete de țigări în mașină Un bărbat a fost prins cu 2 500 de țigări în mașină. Nu avea acte...

Mii de oameni evacuați în Canada din cauza unui incendiu de pădure

Mii de oameni evacuați în Canada din cauza unui incendiu de pădure Mii de persoane au fost evacuate în vestul Canadei, unde sute de incendii...

O ofensivă la Rafah nu ar elimina Hamas

O ofensivă la Rafah nu ar elimina Hamas O ofensivă majoră a Israelului la Rafah ar provoca "haos" şi "anarhie", fără a elimina Hamas, au...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.