43 de ţări cer o anchetă independentă privind moartea lui Navalnîi

Publicat:

43 de ţări cer o anchetă independentă privind moartea lui Navalnîi

Un grup de 43 de ţări cere Rusiei să autorizeze o anchetă internaţională independentă cu privire la moartea în închisoare a lui Aleksei Navalnîi, un apel lansat de către ambasadoarea Uniunii Europene la ONU, la Geneva, Lotte Knudsen în numele celor 27 de state membre ale UE şi altor 16 ţări, între care Canada, Regatul Unit, Statele Unite şi Ucraina, relatează Reuters, potrivit stiripesurse.ro.

”Suntem indignaţi de moartea politicianului din opoziţie Aleksei Navalnîi, a cărei ultimă responsabilitate îi revine preşedintelui (rus Vladimir) Putin şi autorităţilor ruse”, a declarat luni, la Consiliul Drepturilor Omului, la Geneva, Lotte Knudsen, care s-a exprimat în numele celor 43 de ţări.


Citeşte şi: Janis Mazeiks vorbeşte despre referendumul de aderare la UE: „Vom respecta voința oamenilor” – Stiripesurse.md

”Rusia trebuie să autorizeze o anchetă internaţională independentă şi transparentă cu privire la circumstanţele morţii sale bruşte”, a cerut ea.

43 de ţări cer o anchetă independentă privind moartea lui Navalnîi

Aleksei Navalnîi, principalul opozant al preşedintelui rus Vladimir Putin, a murit, la 16 februarie, la vârsta de 47 de ani, într-o colonie penitenciară în Arctica.

Kremlinul a negat orice implicare a statului în moartea liderului opoziţiei, care a fost înmormântat vineri la Moscova.

Comitetul rus de anchetă a anunţat că a lansat o anchetă de procedură cu privire la acest deces, iar Kremlinul a anunţat că nu va curs cererilor UE.

Pe de altă parte, văduva lui Aleksei Navalnîi, Iulia Navalnaia, le-a mulţumit luni miilor de ruşi care stau la coadă multe ore să se reculeagă la mormântul acestuia.

43 de ţări cer o anchetă independentă privind moartea lui Navalnîi

”Mulţi oameni se întreabă de ce Aleksei s-a bătut atât de dur şi de ce nu a abandonat niciodată. A făcut-o pentru voi. Pentru oamenii frumoşi, curajoşi şi cinstiţi care stau acum la cozi interminabile pentru a-i spune adio”, a scris luni pe X Iulia Navalnaia.

”Vă mulţumesc, Aceasta este adevărata iubire a poporului”, a adăugat ea.

Mii de susţinători ai lui Aleksei Navalnîi s-au adunat în cartierul Marino, la Moscova, în ziua funeraliilor, vineri, pentru a-i aduce un ultim omagiu celui mai cunoscut lider al opoziţiei.

Ei au sfidat avertismente ale unui purtător de cuvânt al lui Vladimir Putin împotriva unor adunări neautorizate, iar mulţi au scandat numele lui Navalnîi şi sloganuri ca ”Putin este un asasin!” şi ”Nu războiului”.

43 de ţări cer o anchetă independentă privind moartea lui Navalnîi

În weekend, oameni au stat din nou la cozi pentru a se reculege la mormântul lui Navalnîi, pe care l-au acoperit cu flori.

Iulia Navalnaia îl acuză de Vladimir Putin de asasinarea soţului său, iar echipa acestuia a anunţat că intenţionează să ancheteze şi să publice numele celor care se fac vinovaţi.

Kremlinul neagă orice implicare şi refuză să comenteze cu privire la funeraliile lui Aleksei Navalnîi.

Potrivit susţinătorilor acestuia, în certificatul de deces se arată că moartea acestuia a avut cauze naturale, lucru pe care refuză să-l accepte.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Descoperirea unui nou hormon explică monogamia

Descoperirea unui nou hormon explică monogamia Şoarecele oldfield are un tip unic de celulă suprarenală, care produce hormonul 20⍺-OHP, necunoscut până acum la şoareci. Hormonul...

Goldman Sachs caută să extindă liniile de credit pentru capital privat

Goldman Sachs caută să extindă liniile de credit pentru capital privat Banca americană de investiții Goldman Sachs intră pe piața împrumuturilor pentru fondurile de capital...

ADN-ul lui Alain Delon solicitat într-o instanţă elveţiană pentru a determina o posibilă paternitate

ADN-ul lui Alain Delon solicitat într-o instanţă elveţiană pentru a determina o posibilă paternitate Fiica lui Ari Boulogne, a cărui paternitate Alain Delon nu a...

Mbappe a plătit o jumătate de milion de euro pe un portret al lui Pele

Mbappe a plătit o jumătate de milion de euro pe un portret al lui Pele Atacantul francez Kylian Mbappe a cumpărat, în cadrul unei licitaţii...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.