Alegerile trebuie să fie câștigate de forțe proeuropene (opinie)

Publicat:

Alegerile trebuie să fie câștigate de forțe proeuropene (opinie)

Este foarte important ca alegerile locale generale din noiembrie să fie libere și corecte, iar pe teritoriul țării să nu se repete scenariul din Găgăuzia.

O spune directorul Institutului pentru Inițiative Strategice, Vlad Kulminski, potrivit căruia instituțiile statului trebuie să se asigure că în actuala campanie electorală nu sunt implicați bani proveniți din surse dubioase. În același context, expertul WatchDog Andrei Curăraru spune că în campania electorală pentru scrutinul din noiembrie sunt implicate trei tipuri de formațiuni proruse, a căror miză este deturnarea parcursului european al Republicii Moldova, transmite IPN.


Citeşte şi: Cearta nocivă a Poloniei cu Ucraina (editorial) – Stiripesurse.md

Directorul Institutului pentru Inițiative Strategice, Vlad Kulminski, spune că alegerile locale generale din noiembrie sunt extrem de importante în contextul eurointegrării Republicii Moldova, iar în timpul scrutinului acest deziderat trebuie reconfirmat. Potrivit expertului, este important ca alegerile să nu fie fraudate prin finanțarea ilegală a partidelor.

„Dacă aceste practici vor fi aplicate în alte orașe și sate, nu putem vorbi de alegeri libere și corecte. Am văzut recentul caz documentat când Ilan Șor și-a cumpărat un partid proeuropean. Să presupunem că acest partid ar fi avut un scor bun la alegeri, vreo 5% din primari sau consilieri locali. Ar mai fi fost alegeri corecte? Sigur că nu. Miza este foarte mare, e foarte important ca aceste alegeri să fie câștigate de forțele proeuropene, ca să fie reconfirmat parcursul european. Dacă vom avea victoria forțelor care ne trag în cealaltă direcție, situația va fi foarte dificilă. Mai ales că e vorba de bani mari care vin prin diferite canale, din diferite țări. Va fi practic un bombardament al Republicii Moldova cu bani murdari ca aceste alegeri să fie câștigate de forțe proestice, proruse. Vedem cum s-a procedat în Găgăuzia, acolo pur și simplu s-au dus cu bani la oameni și voturile au fost cumpărate. Doamna care a câștigat alegerile nu a apărut la nicio dezbatere, nu a avut nicio prestație publică. Este extrem de important ca acest lucru să nu se întâmple în toată țara”, a spus directorul Institutului pentru Inițiative Strategice, Vlad Kulminski, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV Chișinău.

Alegerile trebuie să fie câștigate de forțe proeuropene (opinie)

Potrivit expertului WatchDog Andrei Curăraru, în cursa electorală s-au lansat trei tipuri de partide asupra cărora planează bănuieli rezonabile că ar fi proruse sau finanțate din surse dubioase.

„Sunt trei tipuri de partide. Cele declarate deschis ca fiind parte a acestei coaliții Șor, care nu are personalitate juridică: Partidul Renaștere, Partidul Șansă. Mai avem partide care, deși se declară de dreapta, ar putea fi doar partide spoiler, miza cărora este să câștige cineva din primul tur și avem clasicele partide PSRM, PCRM”, a explicat expertul WatchDog Andrei Curăraru.

Alegerile locale generale vor avea loc la 5 noiembrie. În timpul scrutinului urmează să fie aleși 898 de primari și peste 11.058 de consilieri locali.

CITESTE SI

Serebrian vorbește despre provocările și perspectivele viitoare ale Transnistriei

Serebrian vorbește despre provocările și perspectivele viitoare ale Transnistriei Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a discutat într-un interviu despre provocările recente în relația cu Tiraspolul,...

România va adopta o rezoluție privind perspectiva europeană a R. Moldova

România va adopta o rezoluție privind perspectiva europeană a R. Moldova Parlamentul României va dezbate și adopta, în ședința de astăzi, 28 noiembrie, o rezoluție...

Igor Dodon vrea să renunțe la mandatul său din CMC

Igor Dodon vrea să renunțe la mandatul său din CMC Fostul președinte al R. Moldova, Igor Dodon, nu exclude că va renunța la mandatul său...

Un bărbat din Fălești a fost condamnat la închisoare

Un bărbat din Fălești a fost condamnat la închisoare Un bărbat de 55 de ani a fost condamnat la închisoare pentru un an și jumătate,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.