Alina Zbancă: Raportul de la AIC denotă lipsa majoră de transparență din sistem

Publicat:

Raportul Ministrului de Interne privind dubla crimă de pe Aeroportul Internațional Chișinău a stârnit un val de critici în societate.  Ex-consilierul al Ministerului Afacerilor Interne, Alina Zbancă, este de părere că acest raport denotă lipsa majoră de transparență din sistem și încercarea de a pasa vina dintr-o parte în alta.

„Din păcate constatăm în continuare o lipsă majoră de transparență și această situație de criză ne-a demonstrat de fapt cât de transparente sunt instituțiile statului.


Citeşte şi: Ruşii au provocat daune majore în zona portului Ismail

Pentru că, dacă vorbim de acest incident, responsabil este, evident, nu doar Ministerul de Interne, dar nimeni nu vorbește despre SIS, și nimeni nu vorbește de ce carabinierii care până în 2019, dacă nu greșesc, asigurau această pază la Aeroport, erau prezenți fizic, atunci când pasagerii aterizează.

De ce domnul Vasiloi, atunci când a venit în acest mandat a luat decizia să-i elimine din Aeroport? Despre asta nimeni nu vorbește”, a spus Alina Zbancă.

De asemenea, Zbancă a ținut să menționeze că deși, șeful MAI a recunoscut că există există un management defectuos, s-a luat decizia de a elibera din funcție un secretar de stat, care nu are tangență directă cu incidentul.

„În această conferință nu am auzit acțiuni concrete care au fost întreprinse în acest sens, nu a avut loc această demisie. S-a vorbit despre politici, dar, de fapt, acest caz nu ne spune despre implementarea politicilor, căci astea sunt niște documente birocratice. E vorba de probleme în segmentul operațional.

Și ei pe de o parte recunosc că există un management defectuos, dar intenționează de fapt să demită un secretar de stat care de fapt nu are tangență cu acest caz”, a mai spus Alina Zbancă.

În cadrul unei conferințe de presă, ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros a prezentat raportul privind atacul armat de pe Aeroportul Internațional Chișinău de pe 30 iunie.

Vineri, 30 iunie, un atac armat a avut loc în incinta Aeroportului din Chișinău. Nemulțumit că i-a fost refuzată intrarea pe teritoriul R. Moldova, un bărbat care venea din Turcia, cetățean al Tadjikistanului, a atacat polițistul de frontieră Serghei Muntean, i-a luat arma și l-a împușcat. Ulterior, atacatorul a mai împușcat un bărbat, angajat în securitatea aeroportuară, Igor Ciofu. Ambele victime au decedat.

Citește și : Maia Sandu le cere moldovenilor din Olanda să se întoarcă acasă

Pe 4 iulie 2023, în Republica Moldova a fost decretată zi de doliu național, iar drapelele de stat au fost coborâte în bernă. Șefa statului a semnat și un decret prin care se conferă post-mortem Medalia „Meritul Militar” lui Igor Ciofu, locotenent-colonel în rezervă al Serviciului de Protecție și Pază de Stat, și lui Serghei Munteanu, agent-șef adjunct al Poliției de Frontieră al MAI.

Agresorul, rănit în schimbul de focuri din timpul asaltului, a murit pe 3 iulie 2023 la spital.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Producătorii de ulei se tem de licențierea provizorie a importului de cereale și oleaginoase

Producătorii de ulei se tem de licențierea provizorie a importului de cereale și oleaginoase De la independența sa acum peste treizeci de ani, Republica Moldova...

Zeci de elevi din țară au vizitat săptămâna trecută clădirea Legislativului

Zeci de elevi din țară au vizitat săptămâna trecută clădirea Legislativului Săptămâna trecută, Parlamentul a fost gazda mai multor grupuri de elevi cu vârsta cuprinsă...

Ultima zi a recensământului populației

Ultima zi a recensământului populației Astăzi, 7 iulie, este ultima zi a recensământului populației. Conform datelor preliminare prezentate de Biroul Național de Statistică (BNS), în...

În posturile vamale, fluxul de trafic a constituit 12 228 de perfectări pe sensurile de intrare/ieșire în/din Republica Moldova

În posturile vamale, fluxul de trafic a constituit 12 228 de perfectări pe sensurile de intrare/ieșire în/din Republica Moldova Perioada: ora 07:00, data 06.07.2024 până...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.