Ambasadorul României la Chișinău: R.Moldova contribuie deja la misiuni ONU și NATO de menținere a păcii în diferite regiuni ale lumii
Armata Națională a detașat astăzi primul contingent în operația Uniunii Europene EUFOR ALTHEA din Bosnia și Herțegovina. Prezent la eveniment, ambasadorul României în Republica Moldova, Cristian-Leon Țurcanu, a salutat acest fapt, subliniind importanța menținerii păcii în Europa prin eforturi coordonate.
„Republica Moldova contribuie deja la misiuni ONU și NATO de menținere a păcii în diferite regiuni ale lumii, însă pasul făcut astăzi vine să confirme că Republica Moldova este furnizor de securitate la nivel european și merită pe deplin încrederea și asistența de care se bucură tot mai mult din partea comunității internaționale”, a declarat Cristian-Leon Țurcanu, potrivit deschide.md.
Excelența sa a subliniat că militarii R. Moldova vor participa la misiune în componența contingentului din România.
„Nevoia de securitate este o realitate pentru toate statele, mai mari sau mai mici, mai vechi sau mai noi. Împreună vom găsi mereu soluții, mai ales că Europa este înainte de toate un proiect de pace, libertate și prosperitate, în care voința fiecărei națiuni este respectată”, se menționează în mesajul lui Cristian-Leon Țurcanu publicat de reprezentanții Ambasadei României.
Ceremonia de militară de detașare a contingentului R. Moldova în cadrul „EUFOR ALTHEA” a fost găzduită de ministrul Apărării al Republicii Moldova, Anatolie Nosatîi. Evenimentul a avut loc la Brigada de infanterie motorizată „Moldova’’ din municipiul Bălți, unde au mai fost prezenți și: Atașatul Român al Apărării, col. Ciprian Efimov, PS Antonie de la Episcopia de Bălți din cadrul Mitropoliei Basarabiei, reprezentantul Delegației UE în Republica Moldova, Máté Csicsai, atașați militari, precum și rudele militarilor.
În cadrul evenimentului, Anatolie Nosatîi a declarat că EUFOR ALTHEA este prima operație a UE la care Republica Moldova contribuie cu un contingent de militari instruiți conform standardelor internaționale.
„Am încrederea că ofițerii, sergenții și soldații din acest contingent își vor îndeplini misiunile la cel mai înalt nivel, purtând drapelul Republicii Moldova cu onoare în această misiune, aşa cum au făcut-o și continuă să o facă colegii lor în operațiile de menținere a păcii cu mandat internațional din regiunea Kosovo, Liban sau pe continentul african”, a menționat ministrul Nosatîi.
Oficialul a exprimat gratitudine reprezentanților UE și partenerilor români pentru sprijinul oferit și oportunitatea de a contribui la această misiune importantă de menținere a păcii.
„Mulțumesc tuturor, inclusiv partenerilor externi, pentru sprijinul acordat la asigurarea participării militarilor moldoveni la această misiune importantă. Prin efort comun, astăzi Armata Națională înscrie o nouă filă în istoria contribuției la asigurarea unui mediu stabil de securitate la nivel internațional și promovării imaginii țării noastre în lume”, a spus ministrul Nosatîi.
La rândul său, reprezentantul Delegației UE în Republica Moldova, Máté Csicsai a declarat: „Detașarea ofițerilor Armatei Naționale a Moldovei este un pas semnificativ în eforturile noastre colective pentru pace și securitate prin operațiunea Uniunii Europene în Bosnia și Herțegovina. Ofițerii moldoveni vor servi în cea mai mare operațiune militară în care UE s-a angajat până în prezent. Militarii Armatei Naționale a Republicii Moldova, vor juca un rol vital în sprijinirea Forțelor Armate ale Bosniei și Herțegovinei în menținerea unui mediu sigur, stabil și securizat în țară.”
Citește și: Aproape 46% dintre moldoveni vor modificarea Constituţiei pentru aderarea la UE (sondaj)
Primul contingent EUFOR ALTHEA al Armatei Naţionale este format din 19 militari profesioniști, care timp de șase luni vor executa misiuni de securitate și pază a obiectivelor precum și de patrulare în aria de responsabilitate.
Aceștia vor activa în componența contingentului român, alături de militari din Austria, Bulgaria, România, Ungaria și Turcia.
Participarea militarilor moldoveni în misiunea EUFOR ALTHEA din Bosnia și Herțegovina a fost aprobată de Parlamentul Republicii Moldova în luna iulie 2024.