Ambasadorul rus în Tadjikistan, convocat după blocarea a sute de tadjici la frontieră în Rusia

Publicat:

Ambasadorul rus în Tadjikistan, convocat după blocarea a sute de tadjici la frontieră în Rusia

Ministerul Afacerilor Externe tadjik a anunţat că l-a convocat luni pe ambasadorul rus în Tadjikistan pentru a-i aduce la cunoştinţă “preocuparea” în faţa “încălcărilor drepturilor” cu care se confruntă în prezent cetăţenii tadjici în Rusia, informează AFP.

Această convocare intervine în condiţiile în care sute de cetăţeni tadjici s-au trezit blocaţi la sfârşitul săptămânii trecute pe mai multe aeroporturi din Moscova, poliţiştii de frontieră interzicându-le intrarea pe teritoriul rus, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și : Andrei Galațchi, ‘omul lui Șor’ a fost eliberat din arest preventiv

Potrivit ministerului tadjik, aproape 1.000 de cetăţeni din Tadjikistan au fost reţinuţi sâmbătă pe aeroportul internaţional Vnukovo, principala poartă de intrare pentru zborurile ce provin din această ţară săracă a Asiei Centrale.

În final, circa 322 de tadjici au putut intra pe teritoriul rus, însă 306 au fost înscrişi de autorităţile ruse pe o listă de persoane care trebuie expulzate, a afirmat duminică ministerul tadjik într-un comunicat.

Purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse a justificat sâmbătă aceste reţineri prin necesitatea de a face verificări aprofundate, în cadrul unor “măsuri anti-teroriste preventive”.

“Aceste măsuri sunt temporare şi fără legătură cu naţionalitatea cetăţenilor care sosesc în Rusia”, a dat asigurări Maria Zaharova.

După atentatul sângeros de la Crocus City Hall, pe 22 martie, revendicat de gruparea Stat Islamic şi în urma căruia 12 persoane, dintre care cel puţin şapte tadici, au fost arestaţi, un număr tot mai mare de cetăţeni ai acestei ţări, care muncesc sau studiază cu milioanele în Rusia, se află în colimatorul autorităţilor ruse.

Transferurile de fonduri ale migranţilor tadjici spre ţara lor de origine reprezintă peste o treime din Produsul Intern Brut al acestei cele mai sărace foste republici sovietice din Asia Centrală, potrivit Băncii Mondiale.

Tadjikistanul a protestat deja în trecut împotriva arestărilor unor cetăţeni ai săi, calificate de autorităţi drept arbitrare.

Citește și : Adjunctul lui Şoigu, unul dintre cei mai bogaţi oameni din Rusia, riscă 15 ani de închisoare pentru că a luat mită

Atentatul de la Crocus City Hall, o sală de concerte de la periferia vestică a Moscovei, s-a soldat cu cel puţin 144 de morţi şi 360 de răniţi.

Douăsprezece persoane în total au fost arestate de atunci. După ce acuzase Ucraina că se află în spatele atentatului, Kremlinul a admis că acesta a fost comis de “islamişti radicali”, însă a continuat să vadă în el şi o pistă ucraineană.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Banca Mondială: Costurilor energetice îi face pe moldoveni vulnerabili la șocurile prețurilor la energie

Banca Mondială: Costurilor energetice îi face pe moldoveni vulnerabili la șocurile prețurilor la energie Acest lucru reiese din studiul experților Băncii Mondiale privind accesul populației...

Un bărbat a montat camere ascunse în bucătărie ca să vadă ce-i pune soția în cafea, care avea un gust tot mai ciudat

Un bărbat a montat camere ascunse în bucătărie ca să vadă ce-i pune soția în cafea, care avea un gust tot mai ciudat O femeie...

AIC a fost inclus în lista bunurilor care nu pot fi privatizate

AIC a fost inclus în lista bunurilor care nu pot fi privatizate Aeroportul Internațional Chișinău (AIC) a fost inclus în lista bunurilor care nu pot...

Un ‘bărbat frumos’ un ‘lider carismatic’ ce ‘trebuie respectat’: Chinezii au părere pozitivă depsre Putin

Un 'bărbat frumos' un 'lider carismatic' ce 'trebuie respectat': Chinezii au părere pozitivă depsre Putin Un lider ''carismatic'', cu care trebuie să discuţi, ''fie că...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.