Americanii boicotează Conferinţa ONU pentru dezarmare

Publicat:

SUA au anunţat că vor boicota marţi reuniunea plenară săptămânală a Conferinţei pentru dezarmare de la Geneva, prezidată de Siria, considerând că Damascul se foloseşte de această funcţie pentru a încerca legitimarea regimului, transmite AFP, potrivit agerpres.

‘Din cauza tentativelor repetate ale Siriei săptămâna trecută de a utiliza preşedinţia sa a Conferinţei pentru dezarmare pentru a legitima regimul şi comportamentul său inacceptabil şi periculos, nu participăm la sesiunea de astăzi’, a explicat ambasadorul american Robert Wood, într-o declaraţie scrisă.


Citește și : Giuseppe Conte: Italia vrea un sistem ‘automat’ şi ‘obligatoriu’ de distribuire a solicitanţilor de azil

‘Vom continua să apărăm interesele Statelor Unite la Conferinţa pentru dezarmare’, a adăugat reprezentatul Washingtonului.

Mai multe ţări, printre care şi Marea Britanie, au deplâns folosirea armelor chimice în Siria.

‘Rămânem profund îngrijoraţi de utilizarea armelor chimice în întreaga lume, în pofida reglementărilor împotriva utilizării lor’, a declarat Simon Cleobury, reprezentantul Marii Britanii la Conferinţă.

‘De aceea, Regatul Unit, împreună cu guvernele Australiei, Bulgariei, Canadei, Franţei, Germaniei, Japoniei, Noii Zeelande, Poloniei, României şi Statelor Unite, au cerut organizarea unei sesiuni extraordinare a Conferinţei statelor membre ale Convenţiei privind interzicerea armelor chimice, care va fi convocată la sfârşitul acestei luni’, a adăugat el.

El a explicat că ‘aceasta va reprezenta o oportunitate pentru comunitatea internaţională de a examina modalităţile de consolidare a Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC)’, însărcinată cu monitorizarea punerii în aplicare a Convenţiei pentru interzicerea armelor chimice, intrată în vigoare în 1997.

Reuniunea OIAC urmează să aibă loc pe 26 şi 27 iunie la Haga.

Preşedinţia Conferinţei pentru dezarmare este asigurată prin rotaţie, în ordine alfabetică. Siria a preluat această funcţie la 28 mai şi o va deţine timp de patru săptămâni.

Citeşte şi: ‘Situaţie periculoasă!’ Poliţia germană A ÎNCHIS o şcoală din centrul Berlinului

 

Marţea trecută, în precedenta şedinţă în plen, SUA au protestat faţă de accederea Siriei la preşedinţia Conferinţei, calificând-o drept ‘o farsă’ în contextul în care regimul de la Damasc este acuzat că a folosit arme chimice împotriva propriului popor.

Ambasadorul american Robert Wood şi cel al Israelului, Aviva Raz Shechter, au părăsit sala în timpul discursului de deschidere al omologului lor sirian, Hussam Edin A’ala.

Şi alţi delegaţi, precum cei ai Marii Britanii, Australiei şi Franţei, şi-au exprimat opoziţia faţă de preşedinţia siriană.

Reprezentantul permanent adjunct al Franţei, Louis Riquet, a subliniat că Siria ‘nu avea autoritatea morală de a conduce acest organism’ şi a anunţat că Franţa nu va fi reprezentată de ambasadorul său pe lângă Conferinţă în sesiunile plenare pe perioada preşedinţiei siriene.

Mai mult de 350.000 de persoane au fost ucise şi milioane au fost obligate să se refugieze în cei şapte ani de război civil din Siria.

 

Citeşte şi: Iranul va informa AIEA despre creşterea capacităţii de îmbogăţire a uraniului

 

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce înseamnă NATO pentru lume

Ce înseamnă NATO pentru lume După 75 de ani, Alianța rămâne indispensabilă Comentariu de JENS STOLTENBERG, Secretar General al NATO pentru FOREIGN AFFAIRS Săptămâna viitoare, liderii celor...

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.