Anafura primită în noaptea de Înviere are semnificații în plus față de cea oferită la finalul liturghiilor

Publicat:

Anafura primită în noaptea de Înviere are semnificații în plus față de cea oferită la finalul liturghiilor

Anafura din noaptea de Înviere, denumită Paşti, are câteva semnificații în plus față de prescura care se oferă la finalul Sfintei Liturghii și ne aminteşte de fiecare dată când o luăm că mărturisim jertfa lui Hristos.

La finalul fiecărei Sfinte Liturghii se împarte anafură credincioşilor care au luat parte de slujbă. Denumirea acestor bucăţele de prescură provine din grecesul anaforá care însemna oferire. Aceasta este pâinea binecuvântată în timpul slujbei şi se ia numai pe stomacul gol.


Potrivit doxologia.ro, anafura o simbolizează pe Maica Domnului, cea care a primit în pântecele său pe Mântuitorul Iisus Hristos. Nu întâmplător, rânduiala liturgică prevede ca anafura să fie făcută din prescura din care a fost scoasă mirida Maicii Domnului.

Citește și: Președintele Maia Sandu a transmis un mesaj pentru moldovenii din diasporă reveniți acasă de Paști

Anafura din noaptea de Înviere, denumită Paşti, are unele semnificaţii în plus.

Mărturie a jertfei lui Iisus

Sfintele Paşti luate în dimineaţa marelui praznic sunt simboluri ale jertfei şi Învierii Mântuitorului Iisus. Pâinea binecuvântată este stropită cu apă sfinţită şi vin roşu.

Aceasta înseamnă că Sfânta Biserică a fost sfinţită cu picăturile de sânge din Trupul Mântuitorului aflat pe Sfânta Cruce.

Anafura de la slujba de Înviere ne aminteşte de fiecare dată când o luăm că mărturisim jertfa lui Hristos şi că trebuie să încercăm să ne apropiem cu îndrăzneală, credinţă şi încredere de modelul extraordinar oferit de Însuşi Fiul lui Dumnezeu. Chiar şi cuvântul Paşti semnifică trecere de la Pesah, un termen preluat în ebraică de la egipteni. Aşadar, Sfintele Paşti sunt menite să ne ajute să trecem de la viaţa trăită în indiferenţă spirituală la dorinţa de a urma cât mai mult poruncile divine.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Starea premierului slovac Robert Fico s-a stabilizat, dar rămâne gravă

Starea premierului slovac Robert Fico s-a stabilizat, dar rămâne gravă Starea premierului slovac Robert Fico s-a stabilizat, dar rămâne gravă, a declarat sâmbătă ministrul sănătății...

Şapte persoane condamnate la moarte, între care se numărau şi două femei, spânzurate în Iran

Şapte persoane condamnate la moarte, între care se numărau şi două femei, au fost spânzurate în Iran Şapte persoane, între care se numărau şi două...

Simona Halep s-ar iubi cu un magnat cu 30 de ani mai în vârstă

Simona Halep s-ar iubi cu un magnat cu 30 de ani mai în vârstă Recent, au apărut unele fotografii în spațiul public, în care Dorin...

Agricultorii susțin că în acest an, vor avea recoltă mică din cauza condițiilor meteorologice

Agricultorii susțin că în acest an, vor avea recoltă mică din cauza condițiilor meteorologice Mai multe culturi agricole, precum grâul, orzul și rapița s-au dezvoltat...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.