Apă egală cu triplul cantităţii din oceanul terestru, observată într-o ‘creşă de planete’

Publicat:

Apă egală cu triplul cantităţii din oceanul terestru, observată într-o ‘creşă de planete

Apă care reprezintă triplul cantităţii existente în oceanul planetar de pe Terra a fost observată sub formă de vapori într-o “creşă de planete” care se află în jurul unei stele tinere, informează joi agenţia de presă italiană ANSA.

A fost pentru prima dată când rolul apei în naşterea planetelor a fost observat, iar rezultatele acestui studiu, publicat în revista Nature Astronomy, au fost obţinute datorită unor cercetări internaţionale ce au avut la bază datele furnizate de radiotelescopul ALMA administrat de European Southern Observatory (ESO), fiind coordonate de un grup de cercetători italieni de la Universitatea de Stat din Milano, conduşi de astrofizicianul Stefano Facchini, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și : Cum a ajuns Rusia în vizorul ISIS

Leonardo Testi, profesor de astronomie la Universitatea din Bolognia, a contribuit, de asemenea, la realizarea studiului.

“Nu mi-am imaginat niciodată că vom putea să realizăm o fotografie cu oceane compuse din vapori de apă în aceeaşi regiune în care o planetă se formează probabil în această perioadă”, a declarat Stefano Facchini.

Cantităţile mari de vapori de apă au fost observate în regiuni aflate în interiorul discului stelei HL, o stea tânără asemănătoare Soarelui, aflată la o distanţă de 450 de ani-lumină.

Studiul cercetătorilor italieni a arătat pentru prima dată felul în care apa poate avea un rol crucial nu numai în apariţia vieţii, ci şi în dinamica unui fenomen care duce la naşterea planetelor.

Capacitatea optică incredibilă a radiotelescopului ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array), singurul instrument capabil să furnizeze o analiză atât de detaliată, a făcut posibilă identificarea vaporilor de apă eliberaţi de granulele de praf acoperite de gheaţă care înconjoară tânăra stea.

Citește și : Cine este oligarhul care deține mall-ul în care a avut loc atacul terorist din Moscova

Acestea sunt mici aglomerări care dau viaţă unor corpuri cereşti din ce în ce mai mari prin intermediul unor coliziuni.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Președinta Maia Sandu i-a înmânat violonistei Alexandra Conunova titlul onorific de ,,Artist al Poporului”

Președinta Maia Sandu i-a înmânat violonistei Alexandra Conunova titlul onorific de ,,Artist al Poporului” Șefa statului i-a înmânat, astăzi, pe scena Sălii cu Orgă, titlul...

Serviciile secrete americane consideră că Putin probabil nu a ordonat uciderea lui Navalnâi (presă)

Serviciile secrete americane consideră că Putin probabil nu a ordonat uciderea lui Navalnâi (presă) Agenţiile de informaţii americane au stabilit că preşedintele rus Vladimir Putin...

‘Ochi pentru ochi, dinte pentru dinte’: UE scoate armele din dotare împotriva Chinei – Politico

'Ochi pentru ochi, dinte pentru dinte': UE scoate armele din dotare împotriva Chinei - Politico  După ani de zile în care a strâns un...

De Ziua Europei cetățenii vor putea discuta cu miniștrii în cortul executivului din PMAN

De Ziua Europei cetățenii vor putea discuta cu miniștrii în cortul executivului din PMAN Cetățenii țării vor putea discuta direct cu membrii cabinetului de miniștri...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.