Atacul asupra unui apropiat al lui Navalnîi: Trei suspecţi ‘care lucrau pentru Rusia’, arestaţi în Polonia

Publicat:

Atacul asupra unui apropiat al lui Navalnîi: Trei suspecţi ‘care lucrau pentru Rusia’, arestaţi în Polonia

Prim-ministrul polonez a anunţat vineri arestarea a doi autori şi a comanditarului belarus, “care lucrau pentru Rusia”, ai atacului comis în martie, în Lituania, asupra lui Leonid Volkov, un aliat apropiat al opozantului rus defunct Aleksei Navalnîi, informează AFP.

Atacat pe 12 martie cu lovituri de ciocan în faţa domiciliului său din Vilnius, în Lituania, unde locuieşte în exil, Leonid Volkov, în vârstă de 43 de ani şi considerat mâna dreaptă al lui Navalnîi, a necesitat spitalizare pe termen scurt, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și : Maia Sandu salută decizia CC: ‘Uniți pentru Moldova Europeană vom reuși să îndeplinim obiectivul nostru comun’

Serviciile de informaţii lituaniene au evocat rapid un atac probabil “organizat de Rusia”, însă ai cărui autori ar fi putut fi recrutaţi local.

“Un belarus ce lucra pentru ruşi, care a însărcinat doi polonezi cu atentatul împotriva colaboratorului lui Navalnîi, a fost plasat în detenţie. Atacatorii sunt deja şi ei în detenţie”, a declarat Donald Tusk pe reţeaua socială X, precizând doar că agresorii “aveau legături cu medii de huligani radicali”.

Preşedintele lituanian Gitanas Nauseda a anunţat înainte de aceasta că cei doi presupuşi agresori au fost arestaţi în Polonia.

“Suspecţii au fost arestaţi pe 3 aprilie în Republica Polonia, la Varşovia”, a declarat pentru presă Justas Laucius, şeful Biroului procurorilor de la Vilnius. “Este vorba de doi cetăţeni polonezi”, a spus el, adăugând că opozantul rus a fost atacat “din cauza activităţilor sale politice şi a opiniilor sale”.

“În timpul operaţiunii de arestare, au fost întreprinse de asemenea cinci percheziţii, ceea ce a permis confiscarea unor obiecte şi dovezi necesare anchetei”, a precizat Saulius Briginas, şeful-adjunct al poliţiei lituaniene de criminalistică. “Persoanele deţinute sunt cunoscute poliţiei poloneze”, a adăugat el.

În timpul unei conferinţe de presă comune, Poliţia şi Parchetul au refuzat însă să spună dacă dispun de dovezi care permit stabilirea faptului că agresiunea la adresa lui Volkov are legătură cu serviciile speciale ruse.

“Dacă totul se derulează cum sperăm, îi vom vedea cei doi doi deţinuţi în Lituania în luna mai”, a mai declarat Laucius.

La rândul său, poliţia poloneză s-a limitat să informeze în timpul zilei de vineri, pe reţeaua socială X, că a arestat două persoane în baza unui mandat de arestare european, suspectaţi de “atac împotriva unui opozant rus”.

Citește și : Interesele comune ale Iranului şi Israelului

Leonid Volkov s-a declarat imediat “bucuros” de acest anunţ.

Agresiunea împotriva lui Volkov a avut loc la o lună după decesul, pe 16 februarie, a lui Aleksei Navalnîi într-o colonie penitenciară din regiunea Arctică rusă, unde el ispăşea o pedeapsă de 19 ani pentru “extremism”, şi cu câteva zile înainte de alegerile care au dus la menţinerea lui Vladimir Putin la preşedinţia Rusiei.

Moartea lui Aleksei Navalnîi este imputată de apropiaţii săi preşedintelui rus, al cărui principal opozant era.

Arestarea acestor trei persoane are loc după anunţul de joi privind arestarea în Polonia a unui bărbat suspectat că ajuta serviciile de informaţii ruse să pregătească un atentat împotriva preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Acest cetăţean polonez, identificat ca Pawel K., avea drept sarcină să “adune şi furnizeze informaţii serviciilor de informaţii al armatei ruse” şi să le ajute “să planifice o eventuală tentativă de asasinare a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Șefa PA: Am primit de la Guvern o listă cu potențiale locații pentru noul sediu

Șefa PA: Am primit de la Guvern o listă cu potențiale locații pentru noul sediu Noul sediu în care au urma să treacă Procuratura Anticorupție...

Creştere puternică a numărului de acte antisemite în Suedia la sfârşitul lui 2023 (raport)

Creştere puternică a numărului de acte antisemite în Suedia la sfârşitul lui 2023 (raport) Peste 100 de plângeri pentru incitare la ură antisemită au fost...

Netanyahu: Evreii trebuie să fie capabili să se apere singuri, pentru că nimeni nu-i va apăra

Netanyahu: Evreii trebuie să fie capabili să se apere singuri, pentru că nimeni nu-i va apăra Evreii trebuie să fie capabili să se apere singuri,...

Nina Cernat, după demisia de la Curtea de Apel Chișinău: ‘Plec și nu îmi doresc să mă mai întorc în sistem’

Nina Cernat, după demisia de la Curtea de Apel Chișinău: 'Plec și nu îmi doresc să mă mai întorc în sistem' Crește lista judecătorilor de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.