Autoritățile din Iran au efectuat prima execuție a unui bărbat condamnat pentru participarea la proteste

Publicat:

Autoritățile din Iran au efectuat joi prima execuție a unui bărbat condamnat pentru participarea la protestele antiguvernamentale, informează mediafax.

Iranul a anunțat prima execuție a unui protestatar condamnat pentru participarea la recentele mișcări antiguvernamentale. Mohsen Shekari a fost spânzurat joi dimineață, după ce a fost găsit vinovat de către un tribunal revoluționar de „dușmănie împotriva lui Dumnezeu”, a anunțat presa de stat, potrivit BBC.


Citește și :  Zelenski, desemnat ‘Persoana Anului 2022’ de revista americană Time

El a fost acuzat că a fost un „răzvrătit” care a blocat un drum principal din Teheran la 25 septembrie și a rănit cu un cuțit un membru al forțelor paramilitare Basij. Un activist a declarat că acesta a fost condamnat în urma unui „proces-spectacol”.

Mahmood Amiry-Moghaddam, directorul organizației Iran Human Rights, cu sediul în Norvegia, a scris pe Twitter că execuțiile protestatarilor se vor înmulți dacă autoritățile iraniene nu se vor confrunta cu „consecințe rapide la nivel internațional”.

Sistemul judiciar iranian a anunțat până în prezent că 11 persoane au fost condamnate la moarte în legătură cu protestele care au început la mijlocul lunii septembrie după moartea în arest a lui Mahsa Amini, o femeie de 22 de ani care a fost reținută de poliția morală pentru că ar fi purtat hijab-ul „în mod necorespunzător”.

Protestele conduse de femei s-au răspândit în aproape toată țara și sunt considerate una dintre cele mai grave provocări la adresa Republicii Islamice de la revoluția din 1979.

Citește și : Putin crede că riscul de război nuclear creşte, dar asigură că Rusia nu va folosi prima arma atomică

 

Liderii iranieni le-au descris ca fiind „revolte” instigate de dușmanii străini ai țării și au ordonat forțelor de securitate să le „trateze cu hotărâre”.

Până în prezent, cel puțin 475 de protestatari au fost uciși în lupte și 18.240 au fost reținuți, potrivit Agenției de știri a activiștilor pentru drepturile omului (HRANA). Aceasta a raportat și moartea a 61 de membri ai personalului de securitate.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Kamala Harris, Moldova și moldovenii

Kamala Harris, Moldova și moldovenii Moldovenii sunt puțin interesați de procesele politice care au loc în SUA. Aceasta chiar dacă sunt conștienți că de linia...

OPINIE – De ce este Maia Sandu lideră în toate sondajele din R. Moldova?

De ce este Maia Sandu lideră în toate sondajele din R. Moldova? Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, 33,7% ar vota pentru actualul...

Europa îi rânjește în față propriului electorat (editorial)

Europa îi rânjește în față propriului electorat   Dreapta a câștigat teren la alegerile din Uniunea Europeană, însă noua ei conducere e tot cea veche   Alegătorii europeni...

Povestea lui Joe Biden: Moartea soției și a fiicei într-un accident, cancerul fiului Beau, politica

Povestea lui Joe Biden: Moartea soției și a fiicei într-un accident, cancerul fiului Beau, politica O inimă de piatră. Forțat să părăsească scena politică, furios...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.