Autorităţile israeliene au distrus o şcoală dintr-un sat din sudul Cisiordaniei, considerată ilegală; UE protestează

Publicat:

Autorităţile israeliene au distrus duminică o şcoală dintr-un sat din sudul Cisiordaniei, bazându-se pe o decizie judiciară care o califica drept “ilegală şi periculoasă”, demolarea căreia a fost denunţată de reprezentanţa locală a Uniunii Europene, care finanţase construcţia ei, potrivit AFP, scrie agerpres

Buldozere au intervenit în zori pentru a distruge această mică şcoală primară, situată la Jabbet Ad-Dhib, în regunea Bethleem, după expirarea unui ultimatum de două luni, dat de justiţia israeliană.


Citește și : Ucraina susţine că ruşii au folosit muniţie cu fosfor la Bahmut – VIDEO

În momentul demolării, ordonată de tribunalul situat în partea israeliană a districtului Ierusalim, modesta structură era goală şi echipamentele din dotare fuseseră scoase.

Ciocniri au izbucnit între săteni, care au aruncat cu pietre şi au incendiat pneuri, şi forţele de securitate israeliene, care au făcut uz de gaze lacrimogene şi de grenade asurzitoare.

Şcoala, care primea 45 de copii, fusese deja distrusă în 2019, dar apoi a fost reconstruită, a afirmat Ahmed Nasser, un responsabil în Ministerul palestinian al Educaţiei, pentru AFP. El a declarat că un cort va fi instalat luni pentru a-i găzduit pe elevi, cu furnizarea serviciilor de bază, precum şi apa şi electricitatea.

Într-un comunicat, Cogat, organ al Ministerului Apărării israelian care supervizează activităţile civile în teritoriile palestiniene, a afirmat că structura fusese “construită ilegal, fără autorizaţie”. Potrivit acestuia, clădirea constituia “un pericol pentru ocupanţii săi”, bazându-se în special pe concluziile unui inginer despre riscul de prăbuşire a edificiului.

Ahmed Nasser a respins acest argument şi a subliniat importanţa existenţei unor astfel de şcoli în sate izolate din Cisiordania.

Ea permite prevenirea “deplasării şi evacuării forţate a populaţiei, în măsura în care Israelul vrea să confişte aceste terenuri”, a afirmat el. “Prezenţa populaţiei îl împiedica s-o facă”, mai spune acesta.

La originea unei sesizări în justiţie, Regavim, o organizaţie neguvernamentală israeliană pro-colonizare, a estimat dimpotrivă că această construcţie intra în cadrul unei politici palestiniene care urmăreşte “construirea unei structuri pe un teren viran, proclamând că este vorba de o şcoală, iar apoi să facă din demolarea sa o problemă umanitară”.

Reprezentanţa UE pentru teritoriile palestiniene s-a declarat la rândul său “consternată” de demolarea, o practică “ilegală, potrivit dreptului internaţional” şi a cerut autorităţilor israeliene să “respecte dreptul copiilor la educaţie”.

“Israelul trebuie să înceteze toate demolările şi evacuările, care nu fac decât să sporească suferinţa populaţiei palestiniene şi să alimenteze tensiunile existente”, a adăugat aceasta într-un comunicat.

Aproape trei milioane de palestinieni trăiesc în Cisiordania, teritoriu ocupat de Israel din 1967. Circa 490.000 de colonişti evrei locuiesc acolo şi în colonii considerate de ONU drept ilegale, potrivit dreptului internaţional, notează AFP.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu Schimbările climatice, care provoacă topirea gheţarilor de la poli, încetinesc foarte uşor rotaţia Terrei, ceea ce creşte...

Ce-i de făcut, America? (editorial)

Ce-i de făcut, America? Cu toții am fost afectați de politica toxică - indiferent de ce convingeri avem. Din fericire presa ne spune că Donald Trump...

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac Peste două săptămâni, Parisul...

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale Republica Moldova va cheltui circa 306 milioane...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.