Autoritățile vor să reducă cu 7% mortalitatea prin cancer

Publicat:

Autoritățile vor să reducă cu 7% mortalitatea prin cancer

Reducerea incidenței mai multor tipuri de cancer cu 10%, precum și a mortalității prin această maladie cu 7% sunt obiectivele incluse în Programul național de control al cancerului pentru anii 2016-2025.

Citește și: Atenție la pește și produsele derivate. Ansa vine cu recomandări


Executivul a aprobat Planul de acțiuni pentru perioada 2024-2025 privind implementarea Programului național de control al cancerului pentru anii 2016-2025.

Planul stabilește acțiuni concrete în vederea depistării precoce și controlul cancerului, precum și accesul la servicii calitative de diagnostic, tratament și îngrijire continuă a pacienților cu maladii oncologice.

„Cauza principală a mortalității prin cancer în Republică Moldova este determinată în depistarea tardivă a procesului malign. Și subliniez că depistarea în 2021, în stadiu 3 și 4, a atins nivelul de 47%”, a declarat ministra Sănătății, Ala Nemerenco, în cadrul ședinței Guvernului.

Potrivit datelor Ministerului de profil, în ultimele decenii se constată o creștere a indicilor morbidității şi mortalității prin cancer în lume, inclusiv în Republica Moldova. Anual sunt înregistrate circa 10.000 cazuri de tumori maligne la nivel național, acestea ocupând locul doi printre principalele cauze de deces dintre bolile netransmisibile. Maladiile oncologice au rate de vindecare ridicate atunci când sunt depistate precoce și tratate conform celor mai bune practici internaționale.

Astfel, documentul de politici urmărește reducerea mortalității prin cancer cu 7% la nivel național până în anul 2025, prin modernizarea și fortificarea serviciilor de diagnosticare a pacienților cu maladii oncologice, actualizarea și extinderea listei naționale de medicamente oncologice esențiale, dezvoltarea serviciilor paliative şi a celor de reabilitare pentru pacienții oncologici.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Premier Energy anunță deconectări de lumină. Lucrări programate pentru marți, 7 mai

Premier Energy anunță deconectări de lumină. Lucrări programate pentru marți, 7 mai Pentru îmbunătățirea serviciilor prestate clienţilor, Î.C.S Premier Energy Distribution S.A. anunţă că marţi, 7 mai 2024, vor...

METEO: Cer variabil și fără precipitații

METEO: Cer variabil și fără precipitații Pentru ziua de astăzi, meteorologii promit cer variabil, însă fără precipitații. Citește și: Maia Sandu: Țara mea, Moldova, e următoarea...

Amanta ex-liderului unui cartel de droguri, o fostă concurentă Miss Ecuador, ucisă la comanda soției traficantului

Amanta ex-liderului unui cartel de droguri, o fostă concurentă Miss Ecuador, ucisă la comanda soției traficantului Landy Párraga Goyburo, o fosta concurentă la Miss Ecuador...

VIDEO – Mesajele ascunse ale noului cântec de propagandă dedicat lui Kim Jong-un, descifrate de experți

VIDEO - Mesajele ascunse ale noului cântec de propagandă dedicat lui Kim Jong-un, descifrate de experți Experții au descifrat noi mesaje politice în noua melodie...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.