Atenție la pește și produsele derivate. Ansa vine cu recomandări

Publicat:

Atenție la pește și produsele derivate. ANSA vine cu recomandări

Pentru că în această perioadă peștele este la mare căutare, Agenția națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) atrage atenția asupra pericolelor pentru sănătate a produselor mai puțin proaspete.

Citește și: Percheziţii de amploare la Agenția Rezerve Materiale a MAI


ANSA atrage atenția că peștele și derivatele acestuia sunt alimente extrem de perisabile, nefiind depozitate în condiții riguroase se alterează ușor și prezintă pericol pentru sănătate. Specialiștii ANSA recomandă respectarea anumitor măsuri de precauție, înainte de a procura peștele și produsele pescărești.

Peștele viu trebuie să aibă semne de vitalitate, tegumentul de culoare vie, cu pigment lucios, ochii ieșiți la suprafață, cu pupila neagră, strălucitoare, iar corneea perfect transparentă. Branhiile trebuie să fie de culoarea roșie-deschisă, cu lamele strălucitoare, bine diferențiate, fără miros și mucozități. Solzii –  lucioși, cu o cantitate redusă de mucus, musculatura – elastică, cu o suprafață netedă, fixată bine pe oase.

Peștele refrigerat eviscerat va avea peritoneul deschis la culoare și neted, greu de desprins de pe carne. Nu procurați peștele cu pigment mat, ochi adânciți în centru, branhii acoperite cu lichid lipicios verziu și cu miros de putrefacție pronunțat. Evitați produsele cu solzii fără luciu, care se desprind ușor de piele, cu musculatura separată de oase, de culoare cenușie murdară!

Peștele congelat va fi păstrat la temperatura nu mai mică de minus -18 grade Celsius. Va avea sspectul exterior întreg, fără deteriorări, dens, cu suprafața curată, uniformă, cu menținerea calității gustative și a valorii nutritive a peștelui viu. După decongelare, consistența peștelui trebuie să fie compactă sau moale, carnea bine atașată de oase, fără prezența mirosului sau corpurilor străine.

Înainte de consum, peștele necesită în mod obligatoriu să fie eviscerat și prelucrat termic, nu este permisă expunerea spre comercializare a produselor de pește congelate cu acumulări de gheaţă în exces sau cu glazura de gheaţă discontinuă, netransparentă şi cu aspect murdar.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Două acorduri importante au fost semnate la Vilnius

Două acorduri importante au fost semnate la Vilnius Vicepremierul Mihai Popșoi, împreună cu ministrul afacerilor externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis, au semnat Acordurile interguvernamentale...

Chișinăul vine cu detalii despre vizita-fulger a lui Blinken în ţara noastră

Chișinăul vine cu detalii despre vizita-fulger a lui Blinken în ţara noastră Secretarul de stat american, Antony Blinken, va sosi mâine, 29 martie, la Chișinău,...

Borrell cere un echilibru între riscul de escaladare şi nevoia ca Ucraina să poată apăra

Borrell cere un echilibru între riscul de escaladare şi nevoia ca Ucraina să poată apăra Înaltul reprezentant al Uniunii Europene (UE) pentru Afaceri Externe şi...

Se dau granturi de sute de mii pentru structura rurală de irigare

Se dau granturi de sute de mii pentru structura rurală de irigare UCIP IFAD oferă granturi de până la 300 de mii de dolari SUA...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.