Avem datele complete ale Recensământului

Publicat:

Avem datele complete ale Recensământului

În cadrul Recensământului Populației și Locuințelor 2024, care s-a desfășurat în perioada 8 aprilie-7 iulie, au fost recenzate 1,655 milioane de locuințe, inclusiv locuințe ocupate, secundare și neocupate, precum și 2,448 milioane de persoane din aceste locuințe.

Numărul persoanelor include atât persoanele cu reședință obișnuită, cât și cele fără reședință obișnuită în Republica Moldova.


Citeşte şi: Biden promite noi măsuri pentru apărarea aeriană a Ucrainei – Stiripesurse.md

Primele date mai desfășurate urmează să fie prezentate la finele anului curent, iar datele detaliate vor fi prezentate în decembrie 2025.

Avem datele complete ale Recensământului

Declarații în acest sens au fost făcute către directorul general al Biroului Național de Statistică, Oleg Cara, în cadrul unui eveniment prilejuit de finalizarea lucrărilor de recenzare, transmite IPN.

Spre deosebire de Recensământul Populației și Locuințelor din 2014, cuprinderea recensământului din 2024 a fost mai extinsă. „Recenzarea ne-a oferit posibilitatea să colectăm date în teren de la populație. Totodată, noi suntem conștienți de faptul că o parte a populației a rămas nerecenzată dintr-un motiv sau altul. În cea mai mare parte, din cauza evitării de a prezenta informații”, a menționat directorul BNS.

„În total am avut peste 10 mii de refuzuri categorice pe parcursul perioadei de recenzare, însă la finalul recenzării numărul lor a fost mai mic de 4 mii. S-a lucrat cu fiecare caz în parte… Cu toate acestea, avem și locuințe finalizate fără contact. Sunt locuințe în cazul căror nu a fost posibil de identificat o persoană care locuiește în ea”, a mai spus Oleg Cara.

Avem datele complete ale Recensământului

Directorul BNS a mai spus că în perioada 15 iulie-11 august, în mai multe localități va fi desfășurată și Ancheta Post-recenzare. Aceasta include un subset de întrebări din chestionarele utilizate la recensământ. Prin intermediul acestui exercițiu va fi măsurat, în special, gradul de acoperire a populației cu reședința obișnuită, dar și precizia unor date colectate la recensământ.

Prezentă la eveniment, Natalia Plugaru, reprezentantă adjunctă UNFPA Moldova, a menționat că datele colectate în cadrul recensământului vor contribui la înțelegerea detaliată a structurii demografice, a condițiilor de locuit și a necesităților populației. „A fost un pas important, urmează cred că unul și mai important – analiza și diseminarea datelor. În numele Fondului ONU pentru Populație, vreau să exprim angajamentul că vom fi alături și în această următoare etapă, astfel încât datele să devină disponibile și utile pentru politicile statului și pentru a promova un sistem de guvernare bazat pe date pentru a lua în calcul fiecare locuitor al Republicii Moldova”, a precizat Natalia Plugaru.

Secretarul general al Guvernului, Artur Mija, a declarat că finalizarea recenzării este un punct de pornire pentru dezvoltarea comunităților în baza informațiilor actualizate, oferite de cetățeni. „Beneficiile directe ale recensământului se vor regăsi în timp în distribuirea corectă și eficientă a fondurilor bugetare, îmbunătățirea politicilor și a o mai bună planificare și executare a resurselor”, a mai spus Artur Mija.

Potrivit legislației, recensământul este efectuat cel puțin o dată la 10 ani, în cadrul rundelor mondiale.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Orbán: Trump are planuri ‘detaliate și bine fundamentate’ pentru pace între Rusia și Ucraina

Orbán: Trump are planuri 'detaliate și bine fundamentate' pentru pace între Rusia și Ucraina Viktor Orbán a susținut că Donald Trump are planuri „detaliate și...

Cel puţin 650.000 de ruşi s-au mutat definitiv în străinătate de la începerea războiului în Ucraina

Cel puţin 650.000 de ruşi s-au mutat definitiv în străinătate de la începerea războiului în Ucraina Cel puţin 650.000 de ruşi s-au mutat definitiv în...

Lavrov atacă din nou la ONU ceea ce el numeşte o ‘ordine internaţională dominată de SUA’

Lavrov atacă din nou la ONU ceea ce el numeşte o 'ordine internaţională dominată de SUA' Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a acuzat din...

Zeci de persoane au încercat să treacă ilegal frontiera cu R.Moldova, în ultimele 72 de ore

Zeci de persoane au încercat să treacă ilegal frontiera cu R.Moldova, în ultimele 72 de ore În ultimele 72 de ore, polițiștii de frontieră din...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.