Avocatul a doi jurnalişti iranieni încarceraţi ce relataseră despre moartea tinerei Mahsa Amini a fost arestat

Publicat:

Avocatul a doi jurnalişti iranieni întemniţaţi pentru că au contribuit la răspândirea ştirii privind moartea tinerei kurde Masha Amini în arestul poliţiei, în luna septembrie, a fost arestat, a anunţat sâmbătă cotidianul reformator iranian Ham Mihan, citat de AFP, potrivit agerpres.

”Mohammad Ali Kamfirouzi, avocatul mai multor militanţi şi jurnalişti, a fost arestat miercuri”, a indicat publicaţia citată.


Citește și : Macron vrea să discute cu Putin despre atacurile cu drone şi securitatea centralelor nucleare

O mişcare de contestare a izbucnit în Iran după moartea tinerei Mahsa Amini, o kurdă iraniană de 22 de ani, la 16 septembrie, la trei zile după arestarea sa la Teheran de către poliţia moravurilor (instituţie dizolvată între timp), pe motiv că ar fi încălcat codul vestimentar strict care le impune femeilor să poarte văl în public.

Pe parcurs, manifestaţiile pentru libertatea femeilor s-au transformat într-o mişcare împotriva regimului religios, care se confruntă cu o contestaţie fără precedent după Revoluţia islamică din 1979.

”Mohammad Ali Kamfirouzi este avocatul lui Elaheh Mohammadi (35 de ani), reporter la cotidianul Ham Mihan, şi al lui Niloufar Hamedi (30 ani), fotoreporter la publicaţia Shargh, aflaţi în detenţie începând din luna septembrie.

În noiembrie, autoritatea judiciară i-a inculpat pe cei doi pentru ”propagandă împotriva sistemului şi complot contra securităţii naţionale”, întrucât au popularizat cazul Mahsa Amini.

Citește și : Consiliul European cere Rusiei să înceteze atacurile asupra instalaţiilor nucleare civile

 

Peste 300 de reporteri şi fotoreporteri iranieni au criticat la finalul lunii octombrie, într-o scrisoare deschisă, autorităţile de la Teheran pentru ”arestarea confraţilor lor şi privarea acestora de drepturi”, în special ”accesul la avocaţii lor”.

De la jumătatea lunii septembrie, mii de iranieni şi aproximativ 40 de cetăţeni străini au fost arestaţi şi cel puţin 2.000 de persoane au fost inculpate în legătură cu manifestaţiile în Iran, potrivit autorităţilor judiciare.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Chiar urmează să ne drogăm copiii ca să nu se mai îngrașe în halul acesta?

Chiar urmează să ne drogăm copiii ca să nu se mai îngrașe în halul acesta?   În loc să încercăm să ne schimbăm groaznicul sistem alimentar...

Valeriu Pleşca vorbeşte despre Reîntregirea Republicii Moldova

Valeriu Pleşca vorbeşte despre Reîntregirea Republicii Moldova Problema integrităţii teritoriale a Republicii Moldova există de peste 32 de ani, timp în care au fost întreprinse...

Mihai Isac: Pacea rusească în Ucraina, o capcană întinsă de Federația Rusă comunității internaționale

Mihai Isac: Pacea rusească în Ucraina, o capcană întinsă de Federația Rusă comunității internaționale Acceptarea condițiilor Kremlinului pentru demararea ipotetică a negocierilor de pace este...

Politica externă americană rătăcește fără rost

Politica externă americană rătăcește fără rost Washington presupune în mod eronat că China, Rusia și Iran își doresc „stabilitate” Giorgia Meloni a fost câștigătoarea la reuniunea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.