Mihai Isac: Pacea rusească în Ucraina, o capcană întinsă de Federația Rusă comunității internaționale

Publicat:

Mihai Isac: Pacea rusească în Ucraina, o capcană întinsă de Federația Rusă comunității internaționale

Acceptarea condițiilor Kremlinului pentru demararea ipotetică a negocierilor de pace este o capcană întinsă de Federația Rusă comunității internaționale, un adevărat cal troian. Orice acceptare a condițiilor părții ruse și instalarea unei „păci rusești” în Ucraina ar fi cea mai mare greșeală și ar duce la permanentizarea istorică a amenințării reprezentată de Federația Rusă la adresa tuturor statelor europene, dar mai ales la adresa R. Moldova, României și Ucrainei.

Faptul că liderul rus Putin a reiterat, cu pompă, o serie de solicitări absurde chiar înaintea Summitul pentru pace în Ucraina, care s-a desfășurat în perioada 15-16 iunie în Elveția, demonstrează faptul că Moscova nu dorește pacea, potrivit deschide.md .


Citește și : CA obține câștig de cauză față de Cinema 1 privind insuficiența de programe locale

În condițiile sale, Putin cere ultimativ și ce nu a putut ocupa samalvolnic ori menține prin forța armelor, inclusiv orașe cheie precum Herson și Zaporojie. Este greu de crezut că Ucraina ar renunța de bunăvoie la regiuni recuperate și apărate cu niște costuri umane și materiale imense.

Orice formulă de pace în Ucraina trebuie discutată doar dacă și Kievul este prezent la orice formă de negocieri. Încercarea de a impune o pace fără participarea directă a Ucrainei nu ar face decât să devină un eșec dureros pentru comunitatea internațională. Orice formulă de pace trebuie să respecte suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, conform celor hotărâte de autoritățile de la Kiev.

Războiul ilegal declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei a intrat deja în al doilea deceniu, iar anexarea Crimeei ori ocuparea de facto a unor părți importante din Donbass prin instalarea unor regimuri marionetă pro-ruse nu a făcut decât să crească apetitul Moscovei. Înghețarea conflictului din Ucraina în urma acceptării unei păci mincinoase oferite de Moscova nu ar face decât să amâne cu doar câțiva ani declanșarea unei noi ofensive a Federației Ruse împotriva statelor țintă.

R. Moldova, România, dar și alte state europene și nu numai sunt ținta unui război hibrid total declașat de serviciile federale de spionaj de la Moscova, rezistând în pofida tuturor preducțiilor negative. Această reziliență a majorității statelor afectate, pe fondul capacității Ucrainei de a rezista în fața armareu invadatoare rusă ar fi dezonorată de acceptarea unei păci care să nu țină cont de necesitățile de securitate pe termen lung ale Ucrainei, R. Moldova, României și altor state.

Posibilitatea ca Ucraina să fie transformată într-o Transnistrie mai mare ori într-un stat nefuncțional trebuie privită cu îngrijorare de Chișinău, având în vedere că acest model va servi ca un precedent în strategia Federației Ruse față de fostele colonii ale URSS.

Ușurința cu care este folosit cuvântul pace în declarațiile unor factori politici pro-ruși din R. Moldova, fără a identifica în mod clar statul agresor nu face decât să întineze noțiunea de pace. Fără o conștientizare a cauzei actualului război din Ucraina nu putem vorbi de o pace pe termen lung.

S. Moldova are peste 1200 de kilometri de graniță cu Ucraina și orice formulă de pace trebuie să țină seama și de interesele de securitate ale R. Moldova pe termen mediu și lung. Retragerea contingentului de ocupație rus și a serviciilor de spionaj federale de la Moscova din estul R. Moldova trebuie să fie o condiție absolută pentru a putea pacifica regiunea și pentru a facilita reintegrarea în spațiul constituțional.

Așa cum sublinia și președinta Maia Sandu, extinderea Uniunii Europene, este în esență un proiect de pace pe termen luing, fiind și cea mai bună investiție într-o pace și stabilitate durabile pe continentul european. O astfel de pace ar aduce bemeficii tuturor poparelor care locuiesc în regiunea noastră.

Citește și : Reţeaua de socializare X autorizează de acum în mod oficial conţinuturile pornografice

Pacea nu trebuie să devină o piatră de moară pentru integrarea europeană a Ucrainei ori R. Moldova, iar comunitatea internațională nu trebuie să accepte orice condiții impuse de Moscova doar pentru o pace efemeră.

Si vis pacem, para bellum este un vechi proverb latin care demonstrează că pacea nu este ieftină și apărarea ei și a democrației este o datorie pentru toți cetățenii. „Dacă vrei pace, pregătește-te pentru război” nu se reduce doar la aspectele militare, ci se referă și la necesitatea conștientizării pericolului capitulării în fața solicitărilor unor regimuri dictatoriale. Pacea cu orice preț în Ucraina nu este o soluție și nu este decât o amânare a unor noi conflicte sângeroase declanșate de către Federația Rusă împotriva noastră.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Melania Trump, despre autorul tentativei de asasinat asupra soţului ei: ‘Un monstru!’

Melania Trump, despre autorul tentativei de asasinat asupra soţului ei: 'Un monstru!' Melania Trump l-a calificat duminică drept "monstru" pe autorul tentativei de asasinat asupra...

Carlos Alcaraz face istorie la Wimbledon și îl învinge din nou pe Djokovic în finală

 Alcaraz face istorie la Wimbledon și îl învinge din nou pe Djokovic în finală Spaniolul Carlos Alcaraz, locul 3 ATP, a câştigat, duminică, pentru al...

VIDEO/ Zeci de motocicliști astăzi au revenit acasă prin postul vamal de frontieră Giurgiulești – Galați

VIDEO/ Zeci de motocicliști astăzi au revenit acasă prin postul vamal de frontieră Giurgiulești - Galați Motocicliștii au revenit din România, unde au participat la...

AFP: Trump a început operaţiunea de de-diabolizare

AFP: Trump a început operaţiunea de de-diabolizare Furtunosul Donald Trump, cunoscut pentru declaraţiile sale tranşante, se îndreaptă acum spre centru, hotărât să îşi lărgească electoratul...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.