Belgia a renunţat la solicitarea ca jurnaliştii belgieni şi străini acreditaţi pe teritoriul său să plătească o taxă semestrială de 50 de euro pentru acoperirea summiturilor Uniunii Europene de la Bruxelles, a anunţat joi Asociaţia Presei Internaţionale (API-IPA), sindicatul corespondenţilor de presă străini acreditaţi în capitala belgiană, transmite AFP, potrivit agerpres.
Autorităţile belgiene au anunţat că sunt ‘dispuse să facă o excepţie pentru jurnalişti’, a scris API-IPA într-un comunicat.
Citește și : Trump revine asupra soluţiei la conflictul israelo-palestinian, afirmând că el ar accepta şi un singur stat
La finalul lunii iulie, jurnaliştii au fost informaţi de către Consiliul European că vor trebui să plătească suma de 50 de euro la fiecare şase luni pentru a obţine acreditarea la summiturile Uniunii Europene, în vederea acoperirii cheltuielilor implicate de controalele de securitate. Jurnaliştii nu au fost consultaţi de către guvernul belgian în legătură cu această taxă.
Decizia a intrat în vigoare printr-un decret regal belgian la data de 8 mai şi urma să fie aplicată prima dată la Consiliul European din 18 octombrie.
Într-o primă reacţie, la 1 august, API-IPA a calificat noua taxă drept un ‘obstacol nenecesar’ în calea exercitării activităţii de jurnalist, susţinând că noua măsură ar ridica probleme mai ales pentru freelanceri, care ‘vor trebui să achite taxa din propriul buzunar, în timp ce în cazul angajaţilor unor organizaţii media taxa va fi plătită de către angajatori’.
Citește și : Bruxellesul a redus drastic ajutorul către Turcia destinat unei posibilei aderări a ţării la UE
Noul sistem ar fi creat discriminări între jurnaliştii care trăiesc în Belgia (majoritatea dintre ei achitând taxe la fiscul belgian) şi care ar fi urmat să plătească noua taxă şi jurnaliştii care vizitează Belgia doar pentru a acoperi summiturile UE şi care nu ar fi plătit noua taxă.
Potrivit datelor oferite de Consiliu, la summiturile europene sunt acreditaţi de obicei între 1.200 şi 1.300 de jurnalişti, dintre care 700 de belgieni şi corespondenţi străini rezidenţi în Belgia.