Blinken: SUA ‘nu caută o escaladare’ cu Iranul, însă vor continua să apere Israelul

Publicat:

Blinken: SUA ‘nu caută o escaladare’ cu Iranul, însă vor continua să apere Israelul

Statele Unite ale Americii “nu caută o escaladare”, însă vor continua să apere Israelul după atacul fără precedent al Iranului, a declarat luni secretarul de stat american Antony Blinken, informează AFP.

“Nu căutăm escaladarea, însă vom continua să apărăm Israelul şi să protejăm efectivele noastre în regiune”, a declarat Blinken la începutul unei întrevederi la Washington cu prim-ministrul adjunct irakian Muhammad Ali Tamim, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și : Rusia este pregătită să reia negocierile de pace cu Ucraina pe baza acordului nefinalizat la Istanbul

“Cred că acest weekend a demonstrat că Israelul nu trebuie să se apere singur când este victima unei agresiuni, unui atac, şi că el nu va trebui să o facă”, a spus Blinken, condamnând atacul iranian “de o anvergură şi o amploare fără precedent”, primul care a vizat direct Israelul.

Iranul a tras sute de rachete şi drone în noaptea de sâmbătă spre duminică asupra Israelului, ca represalii la un atac sângeros împotriva consulatului său de la Damasc, atac pe care Teheranul l-a atribuit Israelului.

Aproape toate aceste rachete şi drone au fost interceptate de apărarea antiaeriană israeliană cu ajutorul SUA şi altor state aliate.

Blinken a mai informat despre o intensă activitate diplomatică “în ultimele 36 de ore, menită să coordoneze un răspuns diplomatic, pentru a încerca să împiedice escaladarea” în regiune.

Şeful diplomaţiei americane a discutat la telefon cu omologii săi egiptean, iordanian, turc, saudit, britanic şi german, potrivit Departamentului de Stat.

Citește și : Moldova SUSPENDĂ Tratatul cu privire la forțele armate convenționale în Europa

La rândul său, ministrul irakian a declarat că este îngrijorat de posibilitatea ca “întreaga regiune să fie angrenată într-un conflict mai amplu, care să ameninţe securitatea internaţională”. “Prin urmare, îndemnăm toate părţile la reţinere”, a spus el.

Prim-ministrul irakian Mohamed Shia al-Soudani se află luni în SUA, unde urmează să fie primit de preşedintele american Joe Biden la Casa Albă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Oleksandr Sîrski: Forţele ruse s-au “împotmolit” în luptele în Vovceansk

Oleksandr Sîrski: Forţele ruse s-au "împotmolit" în luptele în Vovceansk Forţele ruse s-au "împotmolit" în luptele de stradă în localitatea Vovceansk, în regiunea Harkov,...

Harta interactivă a fericirii: care sunt ţările cele mai puţin «supărate»?

Harta interactivă a fericirii: care sunt ţările cele mai puţin «supărate»? Unde se află fericirea? Răspunsul ni-l oferă World Happiness Report 2024, (realizat sub egida...

Unde mergem în weekend să privim fotbal

Unde mergem în weekend să privim fotbal Site-ul a FMF a prezentat programul fotbalistic pentru acest weekend. Vineri, sâmbătă și duminică vom putea urmări meciurile...

Recensământ 2024: două milioane de persoane au fost recenzate

Recensământ 2024: două milioane de persoane au fost recenzate Biroul Național de Statistică informează că, la finele zilei de 23 mai 2024, în cadrul...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.