Bugetul pentru noul penitenciar din Chișinău crește cu aproape 20 de milioane de euro

Publicat:

Bugetul pentru noul penitenciar din Chișinău crește cu aproape 20 de milioane de euro

Bugetul pentru noul penitenciar din Chișinău va crește de la 56,8 milioane de euro la aproximativ 76 de milioane de euro, iar capacitatea acestuia va fi de 1050 de locuri de detenție. Un amendament la acordul de împrumut cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru construcția acestuia a fost aprobat de către Guvernul Republicii Moldova. Termenul limită pentru finalizarea proiectului este 31 decembrie 2028, iar autoritățile planifică și crearea unui parc fotovoltaic pe terenul adiacent.


Amendamentul aprobat, astăzi, de Cabinetul de Miniștri prevede că bugetul proiectului pentru construcția noului penitenciar va crește de la 56,8 milioane de euro până la aproximativ 76 de milioane de euro. O treime din banii alocați va fi contribuția Guvernului, care va crește de la 6,8 milioane de euro până la 25,9 milioane de euro, potrivit radiomoldova.md.

Citește și : Interesele comune ale Iranului şi Israelului

Ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, care a prezentat amendamentul, a precizat că noul penitenciar va avea o capacitate de 1050 de locuri de detenție.

„Aprobarea restructurării financiar-administrative a proiectului de construcție a penitenciarului, precum și prelungirea valabilității acordului-cadru de împrumut, reducerea capacității noului penitenciar la 1050 de locuri de detenție, prezentarea bugetului revizuit, prezentarea datei de încheiere a proiectului. Aprobarea acestui amendament va contribui la finalizarea obiectivului guvernului Republicii Moldova de îmbunătățire a condițiilor de detenție a persoanelor și asigurarea de noi standarde în materie de siguranță și securitate în conformitate cu normele internaționale”.

De asemenea, Executivul a stabilit un nou termen-limită pentru construcția penitenciarului – 31 decembrie 2028. Inițial, era stabilit ca acesta să fie dat în exploatare până în 2018, apoi termenul a fost prelungit până în 2027.

De asemenea, autoritățile planifică să construiască pe terenul adiacent penitenciarului un parc fotovoltaic cu puterea nominală de 2.550 kW. Ministerul Justiției estimează că, pentru construcția acestuia va fi nevoie de 3,8 milioane de euro și de alte 6 milioane de euro – pentru a ridica blocurile medicale, bani pe care preconizează să-i obțină din granturi.

Citește și : Maia Sandu salută decizia CC: ‘Uniți pentru Moldova Europeană vom reuși să îndeplinim obiectivul nostru comun’

Noul penitenciar îl va înlocui pe cel cu numărul 13, din centrul Capitalei, și va fi amplasat la periferia municipiului, în apropiere de comuna Bubuieci.

Potrivit unui raport prezentat de Promo-LEX, la începutul anului condițiile de detenție din Penitenciarul nr. 13, erau precare, acesta fiind suprapopulat și cu o infrastructură depășită. Astfel, 18% dintre celule nu îndeplinesc standardul minim de 1 metru pătrat per bloc sanitar, iar 20 la sută nu oferă nivelul adecvat de intimitate în utilizarea băilor comune, ceea ce pune în pericol sănătatea și demnitatea deținuților.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Incendiu devastator la Căușeni. Cinci echipaje au intervenit

Incendiu devastator la Căușeni. Cinci echipaje au intervenit Un incendiu devastator s-a produs, în această după amiază la Căușeni. Pompierii au fost solicitați să intervină...

Jurnalistul american Tucker Carlson îl ridică în slăvi pe propagandistul Dughin

Jurnalistul american Tucker Carlson îl ridică în slăvi pe propagandistul Dughin Propagandistul american Tucker Carlson a publicat un interviu cu filosoful rus Aleksandr Dughin, care...

Valeriu Ghilețchi, unul din cei opt candidați la funcția de președinte al Comisiei Europene

Valeriu Ghilețchi, unul din cei opt candidați la funcția de președinte al Comisiei Europene Opt candidați la funcția de președinte al Comisiei Europene (CE) au...

O nouă linie electrică de interconectare cu România și UE

O nouă linie electrică de interconectare cu România și UE Sistemul electroenergetic al Republicii Moldova va fi conectat la rețeaua românească și cea europeană printr-o...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.