Bulgaria a expulzat un jurnalist rus. Moscova promite măsuri de răspuns

Publicat:

Rusia a avertizat joi Bulgaria că va lua măsuri de retorsiune împotriva Sofiei pentru decizia sa de a expulza un jurnalist rus din motive de securitate naţională, ceea ce Moscova a calificat drept un atac “scandalos” la adresa presei, relatează Reuters.

Aleksandr Gaţak, corespondent al publicaţiei de stat Rossiskaia Gazeta, a rămas fără acreditare şi i s-a anulat permisul de şedere, fiind expulzat pentru ceea ce Bulgaria a declarat că a fost o activitate care “reprezintă o ameninţare la adresa securităţii naţionale”.


Citeşte şi: Vladimir Voronin ar fi fost internat în spital – Stiripesurse.md

Gaţak s-a refugiat la Ambasada Rusiei după ce a fost convocat de Ministerul bulgar de Interne şi apoi a părăsit Bulgaria la 1 noiembrie, potrivit Agenţiei bulgare pentru Securitate Naţională.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a declarat că expulzarea este un “atac scandalos” şi a avertizat că Moscova va lua măsuri de retorsiune. Ea a precizat că un corespondent de la Moscova pentru radioul bulgar a fost convocat de Ministerul de Externe.

Acţiunea Bulgariei a fost “un exemplu viu de violenţă împotriva jurnaliştilor, care a devenit deja o formă familiară de presiune asupra jurnaliştilor în ţările aşa-numitelor democraţii avansate”, a comentat Zaharova.

Citeşte şi: Ce se mai aude despre televiziunile suspendate ale lui Șor și Plahotniuc

Rossiskaia Gazeta a precizat că Gaţak lucra la Sofia timp de mai mulţi ani, inclusiv la materiale critice la adresa autorităţilor bulgare.

Ziarul a precizat că un alt corespondent al său, Aleksandr Gasiuk, care a lucrat în Cipru, a fost reţinut la Nicosia în octombrie. Acesta susţine că a fost bătut de poliţia locală şi apoi deportat. Rusia l-a convocat pe ambasadorul Ciprului din cauza acestui incident.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Cu ce l-a ‘sedus’ românca Iasmina Hill pe milionarul american care administrează Statuia Libertății

Cu ce l-a 'sedus' românca Iasmina Hill pe milionarul american care administrează Statuia Libertății Povestea de dragoste dintre timişoreanca Iasmina Hill (fostă Milutinovoci) şi milionarul...

Compania rusească Kaspersky îşi mută operaţiunile din SUA, din cauza unei decizii a guvernului american

Compania rusească Kaspersky îşi mută operaţiunile din SUA, din cauza unei decizii a guvernului american După ce administraţia Biden a anunţat că interzice vânzarea şi...

Sonda spaţială RAMSES va întâlni un asteroid care va trece aproape de Pamânt

Sonda spaţială RAMSES va întâlni un asteroid care va trece aproape de Pamânt Sonda spaţială europeană RAMSES se va întâlni cu un asteroid, Apophis, care...

Oraşul spaniol Valencia închide trei plaje afectate de o deversare de petrol

Oraşul spaniol Valencia închide trei plaje afectate de o deversare de petrol Consiliul municipal al oraşului spaniol Valencia a închis marţi trei plaje la Marea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.